Cele mai scumpe orașe pentru expați

Hong Kong este clasat drept cel mai scump oraș pentru expați, urmat de Singapore, indică sondajul Mercer privind costul vieții. Zurich, Geneva, Basel și Berna, toate din Elveția, au ocupat următoarele patru locuri.

Inflația mare și tensiunile economice și geopolitice în creștere au determinat creșterea prețurilor locuințelor, utilităților, taxelor locale și educației, se arată în raport. 

Nouă orașe din Top 10 au raportat o creștere a costurilor locuințelor, din 2023

În afară de Nassau, toate celelalte orașe din top 10 au raportat o creștere a costurilor locuințelor, din 2023, cu o creștere a prețurilor de 8% în Hong Kong și Singapore, de 7% în New York și de 6% în Zurich.

Cele mai mari centre financiare din Asia au ocupat, din nou, primele locuri în sondajul Mercer pentru că sunt cele mai costisitoare orașe pentru lucrătorii internaționali. Hong Kong a fost clasat drept cel mai scump oraș pentru expați, urmat de Singapore și Zurich, conform Ranking 2024 privind costul vieții, informează NBC.

Zurich, Geneva, Basel și Berna  s-au clasat pe următoarele patru locuri, iar York s-a clasat pe locul 7.

Primele cinci locuri nu au avut nicio schimbare față de anul precedent, dar Londra a urcat cu 9 poziții, de la 17 la 8. 

Top 10 cele mai scumpe orașe pentru expați

  • Hong Kong
  • Singapore
  • Zurich, Elvetia
  • Geneva, Elvetia
  • Basel, Elveția
  • Berna, Elveția
  • New York City, Statele Unite ale Americii
  • Londra, Regatul Unit
  • Nassau, Bahamas
  • Los Angeles, Statele Unite
SUA, steag SUA
SURSA FOTO: Pexels

Orașele din Nigeria, Pakistan și Kârgâzstan, cele mai ieftine

Sondajul a comparat costurile a peste 200 de articole în fiecare dintre cele 226 de orașe studiate – inclusiv prețul locuințelor, transportului, alimentelor, hainelor, bunurilor de uz casnic și divertismentului.

Orașele din Nigeria, Pakistan și Kârgâzstan au fost cel mai puțin costisitoare pentru expați, Lagos și Abuja din Nigeria coborând cu 178 și, respectiv, 86 de locuri, pe locurile 225 și 226.

Creșterea prețurilor locuințelor, taxelor locale și utilităților

Inflația ridicată și tensiunile economice și geopolitice în creștere au determinat creșterea prețurilor locuințelor, utilităților, taxelor locale și educației, se arată în raportul Mercer. 

„Costurile de trai foarte ridicate pot determina oamenii să-și ajusteze stilul de viață, să reducă cheltuielile discreționare sau chiar să se lupte pentru a-și satisface nevoile de bază”, a subliniat Yvonne Traber, șefa Mercer, în comunicatul de presă. 

În afară de Nassau, toate celelalte orașe din top 10 au raportat o creștere a costurilor locuințelor, din 2023, cu o creștere a prețurilor de 8% în Hong Kong și Singapore, de 7% în New York și de 6% în Zurich.

„Între 2023 și 2024, a existat o mare volatilitate a prețurilor în întreaga lume, prețurile de închiriere a unei locuințe variind semnificativ între orașe”, se arată în raport. 

Prețurile au crescut și pentru că oferta de locuințe nu a reușit să țină pasul cu cererea.

”Aceste costuri pot fi o mare provocare în zonele cu o creștere mare a populației sau cu mai puține terenuri disponibile pentru dezvoltare. Alți factori, cum ar fi costurile de construcție și prețurile terenurilor, pot afecta accesibilitatea locuințelor”, se mai arată în raport.