Top 10 cele mai sustenabile destinații de călătorie

turiste, turiști, turism, turism în Europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Top 10 cele mai sustenabile destinații de călătorie. O călătorie este adesea văzută ca una dintre activitățile cele mai dăunătoare pentru mediu.

Top 10 cele mai sustenabile destinații de călătorie

Oricine a călătorit recent la Veneția, Barcelona sau Machu Picchu a dat peste mii de turiști și s-a familiarizat cu semnificația „supraturismului”. Prea mulți oameni într-un loc, în același timp, stresează infrastructura locală, îi amenință cultura și îi degradează mediul; ca să nu mai vorbim de reducerea semnificativă a plăcerii de a vizita o anumită locație.

Acest site a întocmit un top al celor mai sustenabile destinații de călătorie din lume.

Costa Rica

De la munți la pădurile tropicale și la mare, Costa Rica oferă o multitudine de destinații naturale. Țara știe cum să valorifice aceste avantaje pentru a atrage turiști și și-a transformat campania turistică într-una bazată pe ecoturism, rezumată în sloganul „Pura Vida” („Viața Pură”). 

Mai mult de un sfert din această țară, situată între Oceanul Pacific și Marea Caraibelor, este dedicat parcurilor naționale și adăpostește aproximativ 17% din speciile de animale din lume. Pe lângă minunile naturale, o treime din energia electrică din Costa Rica este alimentată de hidroenergie. 

Bhutan

Acest regat budist izolat este cuibărit în Himalaya. Este singura țară neutră din lume și încearcă să mențină un număr scăzut de vizitatori de teamă ca asaltul turiștilor să nu strice pământul. Societatea Regală pentru Protecția Naturii se asigură că văile glaciare (care sunt cele mai mari atracții turistice) ține lucrurile sub control. Finanțarea acestor eforturi a fost ajutată de înființarea unei rețele de ferme ecoturistice.

Scoția

Scoția a fost prima națiune din lume care a semnat inițiativa ”Turismul declară o urgență climatică„, o măsură care încurajează sectorul turismului să reducă amprenta sa de carbon. Rewilding a ocupat primul loc pe ordinea de zi, atrăgând turiștii spre splendoarea maiestuoasă a zonelor muntoase. Pentru a ști ce să vizitați, urmați schema națională de certificare a Turismului Verde. 

Rwanda

Cea mai mare atracție turistică a Rwandei o reprezintă mai ales gorilele de munte. Protecția habitatului lor din nord-vestul țării este în centrul eforturilor guvernamentale de conservare în Parcul Național Vulcani. Turismul comunitar în Valea Marelui Rift cuprinde destinații precum Sabyinyo Silverback Lodge, care ajută la sprijinirea populației locale și încearcă să transforme foștii braconieri în parteneri de conservare. 

Slovenia

În ciuda faptului că este unul dintre colțurile mai puțin străbătute ale Europei, Slovenia strălucește prin Alpii Iulieni, Lacul Bohinj, Lacul Bled. Țara a profitat de aceste avantaje prin crearea de noi trasee, semnalizare mai bună și chiar digitalizarea hărților pentru drumeții și schiori.

Finlanda

Optzeci la sută din această țară din nordul Europei este împădurită, iar aerul și apa ei sunt considerate printre cele mai limpezi din lume. 

Guvernul s-a asigurat că rămâne o atracție pentru ecoturiști prin stabilirea programului ”Finlanda sustenabilă”, care îi îndreaptă pe turiști în direcția corectă, cum ar fi pădurile din nordul Laponiei, unde aurora boreală poate fi zărită printre copaci.

Noua Zeelandă

Noua Zeelandă se bazează pe frumusețea sa naturală pentru turism. Conștientă de avantajele sale numeroase, țara a devenit un adevărat far în lumea sustenabilității. 

Sursa de energie geotermală, relativ fără emisii, reprezintă peste o cincime din consumul total de energie al națiunii. 

Guvernul a făcut ca durabilitatea să se afle în fruntea politicii guvernamentale, mai ales în ultimele două decenii. 

Barbados

Această națiune insulară – ca toate națiunile insulare – trebuie să se lupte cu primele linii ale schimbărilor climatice. În calitate de membră a Alianței Caraibe pentru Turism Durabil, națiunea face eforturi pentru a se asigura că întreprinderile din turism dețin resursele adecvate de durabilitate. 

Madagascar

O altă națiune insulară, Madagascar a devenit, recent, prima țară care a experimentat o foamete indusă de schimbările climatice. De asemenea, știe că frumusețea sa naturală este cea mai mare atracție pentru mulți, cu ecosisteme distinctive și faună sălbatică. Pentru a ajuta la asta, există companii precum Earth-Changers.com, care încearcă să crească gradul de conștientizare prin vânzarea unor excursii de voluntariat. 

San Diego, California

Cu plajele sale frumoase și statutul de pionier verde, nu este surprinzător că o destinație din California se află pe această listă. San Diego a preluat conducerea. Orașul are un Plan de acțiune pentru climă și o scădere a locurilor de muncă în tehnologie curată, care este aproape dublu față de medie. 

Orașul are și un plan zero deșeuri cu care se poate lăuda. Planul prevede eliminarea totală a deșeurilor până în 2040. Orașul este, de asemenea, pe punctul de a funcționa cu energie 100% regenerabilă.