Cel mai mare datornic este Compania Națională a Huilei Petroșani, cu o sumă de 1,24 miliarde de lei, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din suma totală a primilor zece datornici, reiese din datele publicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
În urmă cu trei ani, datoriile CNH la bugetul de stat se ridicau la 1,86 miliarde lei.
În total, suma totală a obligațiilor restante la bugetul de stat la finele primului semestru deținute de 305 companii se ridica la 3,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că CNH – o singură companie deține o treime din datoriile restante la buget.
Locul second în clasament este deținut de Regia Autonomă de Transport București (RATB), cu o sumă de 224 milioane de lei. La începutul anului obligațiile restante ale RATB la bugetul de stat însumau 443 milioane de lei, aproape 100 de milioane de euro. Aproximativ jumătate din suma totală restantă la acea dată reprezenta dobânzi și penalități, iar cealaltă jumătate TVA.
Aproape jumătate din suma restantă reprezintă dobânzi și penalități, iar cealaltă jumătate, mai exact 290 milioane de lei înseamnă TVA aplicată la subvenția aferentă gratuității pentru transportul public al pensionarilor cu domiciliul în București, ne-au transmis reprezentanții RATB în luna aprilie. “Regia a contestat această sumă şi urmează soluţionarea speţei de către instanţele judecătoreşti”, susține conducerea RATB, conform unui articol publicat de revista Capital.
Podiumul este întregit de o companie privată cu o sumă de 145 milioane de lei. În urmă cu trei luni Hansa Distribution din București avea obligații restante de 142 milioane de lei. La 30 iunie, cea mai mare parte a obligațiilor restante reprezenta neplata TVA, în valoare de 130 milioane de lei. Compania este deținută de omul de afaceri George Ivănescu din Buzău, denumit de presa “regele vinului” întrucât se află printre acționarii Murfatlar. La finele anului trecut, Hansa Distribution, se afla în clasament pe locul 9 obligații restante de 69 mil. lei la bugetul de stat.
Următoarele două locuri sunt deținute de Transilvania General Import-Export, cu 98,4 milioane de lei și Complexul Energetic Hunedoara, cu 97,37 milioane de lei. În trimestrul doi, Complexul Energetic Hunedoara a mai acumulat la buget de stat obligații restante de opt milioane de lei.
Locul 6 este deținut de Rompetrol Downstream, care se află pe lista neagră a Fiscului din 2012, pentru neachitarea amenzii aplicate în decembrie 2011 de Consiliul Concurenței, despre care Capital.ro a scris aici. În octombrie 2012, reprezentanţii companiei ne-au explicat că "sumele menţionate ca reprezentând creanţe bugetare datorate de Rompetrol Downstream sunt o parte din valoarea amenzii aplicate de Consiliul Concureţei prin decizia din decembrie 2011".
Față de finele primului trimestru, la 30 iunie 2014 obligațiile restante ale companiei petroliere sunt mai mici cu aproape 7 milioane de lei.
Pe locurile 7 şi 8 se află două companii private, de această dată, care s-au aflat în topul datornicilor şi la finele primului trimestru. Cele două societăţi sunt Gold&Platin Moldova și European Drinks. Compania deţinută fraţii Micula, prezenţi în Top 300 Capital, a acumulat până la 30 iunie 2014 la bugetul de stat restanţe în valore de 86 milioane de lei. La finele primului trimestru, European Drinks închidea topul celor mai mari zece datornici cu obligații restante care se ridicau la 82 milioane de lei.
Ultimele două poziții ale clasamentului aparțin companiilor de stat Poșta Română și Telecomunicații CFR. În trimestrul II, Poșta Română a reușit să-și reducă la jumătate obligațiile restante, de la 164 milioane de lei – la 31 martie, la 83,8 milioane de lei la 30 iunie.
În luna mai, Ministerul pentru Societatea Informaționala a pregătit un proiect de hotărâre de govern, prin care solicitau anularea obligațiilor restante și majorarea capitalului social al companiei. La jumătatea lunii mai, CN Poșta Română avea datorii la buget în valoare de 242,5 milioane de lei, suma care includea și datoria de 107 milioane de lei rezultată în urma unui control al Fiscului.
Compania avea la finele anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creștere cu 2,9% față de 2011, potrivit datelor din bilanțul Poștei. În ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.
Citiți și: SURPRIZĂ în Topul datornicilor la bugetul de stat