În capul listei ruşinii se află compania Galaxy Tobacco, care a strâns la bugetul de stat restanţe de aproape 890 milioane de lei. Şi anul trecut compania se afla în top 10 datornici privaţi la stat, dar în prima parte a anului, conform datelor publicate pe lista ANAF, datoria acesteia se ridica doar la câteva zeci de milioane de lei. Acum, aşa cum se poate vedea din lista de mai jos, Galaxy Tobacco figureză cu 889,79 milioane de lei. Din această sumă mai mult de o treime, mai exact 331 milioane de lei reprezintă dobânzi şi penalităţi. Conform datelor Fiscului, compania are în soluţionare şi cereri de compensare.

Pe locul doi în clasament se află European Food, compania deţinută de fraţii Micula. Cei doi fraţi sunt prezenţi în Capital Top 300 cu o avere estimată între 200 şi 250 milioane de euro. European Food nu este singura companie deținută fraţii Micula în Top 10 datornici privaţi la stat. Cei doi bogaţi se află pe lista rușinii cu încă două companii: Transilvania General Import-Export și European Drinks (locurile 7 și 8). Datoriile celor trei companii aproape s-au dublat în primele nouă luni ale acestui an. De exemplu, la finele anului European Food avea restanţe la bugetul de stat în valoare de 79,8 milioane de lei, iar la 30 septembrie, pe site-ul ANAF, compania apare cu o datorie de 152 milioane de lei.
Trebuie menţionat însă faptul că fraţii Micula se află în proces cu statul român pentru neacordarea unor facilităţi pentru investiţiile efectuate în România.

Podiumul ruşinii este întregit de Silo Impex SRL, care deţinea la finele anului trecut prima poziţie a "topului ruşinii".  La finele primul trimestru compania a coborât pe poziţia secundă, iar la 30 septembrie, Silo Impex se afla pe cea de-a treia poziţie cu o datorie de 90,9 milioane de lei.

Pe următoarele două locuri se poziţionează producătorul de motoare şi turbine – UCM Reşiţa, companie deţinută de INET AG, şi Energoconstrucţia.

UCM Reşiţa şi-a majorat datoriile către stat în primele şase luni ale acestui an cu peste 7 milioane de lei, de la 54 la 61,37 milioane de lei. La 30 septembrie, restanţele către bugetul de stat se ridicau la 65 milioane de lei, adică o creştere de aproape 20% în doar nouă luni.

Energoconstrucţia avea la 31 martie o datorie de 47 milioane lei, iar la 30 iunie 2011, obligaţiile restante au ajuns la 49,5 milioane de lei. La finele trimestrului III, conform listei ANAF, datoriile companiei se situau la 52 milioane de lei.

Pe locul şase se află Urban SA cu restanţe acumulate în valoare de circa 49 milioane de lei. În urmă cu trei luni compania din judeţul Vâlcea se afla pe locul 7, după ce datoriile au scăzut de la 52,3 milioane de lei (la 31 martie 2011) la 44 milioane de lei.

Pe locul 9 se află Donau Chem cu o datorie de 32,6 milioane de lei, lista ruşinii fiind încheiată cu o firmă din grupul BCR, şi anume BCR Leasing IFN.

Ultimul agent economic privat din TOP 10 avea la 30 septembrie o datorie de 26,9 milioane de lei, din care 9,5 milioane de lei reprezentau dobânzi şi penalităţi. Conform listei publicate pe site-ul ANAF, au fost deja începute procedurile de executare silită a firmei BCR Leasing IFN.

TOP 10 datornici privaţi la bugetul de stat

compania            restanţe la 30 sept        
                             (mil. lei)        
Galaxy Tobacco         889,8
European Food         152
SILO Impex                 90,9
UCM Reşiţa                  65
Energoconstrucţia       52
Urban SA                     49
European Drinks          38,5
Transilvania General    38,1
Import-Export   
Donau Chem               32,6
BCR Leasing IFN          26,9

Total                         1.435

*datorii către bugetul de stat
Sursa: ANAF