Top 10 predicții pentru 2025. Inteligența artificială a devenit un instrument crucial pentru strategia corporativă, giganți tehnologici precum Google dezvoltând un software de predicție a inundațiilor.
Controlul lanțurilor de aprovizionare s-a intensificat, în timp ce durabilitatea a devenit mai standardizată, în special în UE. Cu siguranță, cel mai important este că inteligența artificială a revoluționat diverse aspecte ale durabilității, de la rețelele de energie inteligente până la modelarea climatică, scrie site-ul sustainabilitymag.
Conform sursei citate, în 2025 este de așteptat ca aceste tendințe să evolueze și să se intersecteze, modelând un viitor mai durabil în toate industriile și zonele geografice.
Top 10 predicții pentru 2025 – Raportare și reglementare
Pe măsură ce transformarea digitală se accelerează, 2025 va aduce progresul proceselor de raportare și dezvăluire a durabilității.
Pe măsură ce cerințele de dezvăluire a durabilității devin mai stricte și standardizate la nivel global, companiile se vor confrunta cu un control sporit din partea părților interesate – consumatori și angajați – și cu potențiale sancțiuni.
Obiectivele de sustenabilitate pe termen lung, după 2030, vor deveni mai comune, companiile adoptând abordări strategice de previziune.
Tom Willman, Director de reglementare la Clarity AI susține:
„Companiile vor trebui să comunice clar și precis caracteristicile de sustenabilitate ale produselor lor, susținute de date transparente și KPI-uri robuste”. Acest lucru necesită o abordare strategică pentru integrarea sustenabilității în operațiunile de bază.
9. Finanțe durabile
În 2025, finanțarea durabilă este pregătită de o creștere semnificativă, produsele financiare legate de ESG (environment, social, governance) și obligațiunile verzi fiind în centrul atenției.
Se estimează că piața de obligațiuni verzi se va extinde rapid, atingând 2 miliarde USD până în 2025, cu o rată de creștere anuală compusă de 25%. Investițiile ESG ar putea crește pe măsură ce investitorii acordă din ce în ce mai mult prioritate produselor sustenabile și etice.
Obligațiunile verzi și alte instrumente de finanțare durabilă vor continua să mobilizeze capital pentru soluții de schimbări climatice, guvernele și companiile mari folosind aceste instrumente pentru a finanța inițiative de sustenabilitate.
În plus, împrumuturile legate de durabilitate vor câștiga popularitate, legând ratele dobânzii de rezultatele ESG și încurajând companiile să integreze sustenabilitatea în operațiunile lor.
„Sustenabilitatea va intra brusc în centrul atenției”, crede Nick Jones, fondator și CEO al Zumo.
El spune că, pe măsură ce sectorul își continuă creșterea exponențială, amprenta de carbon a activelor digitale rămâne un risc.
8. Diversitate, echitate și incluziune
Eforturile de diversitate și incluziune se intensifică, companiile stabilindu-și obiective mai ambițioase. În 2025, practicile DEI vor deveni bazate pe date și mult mai avansate din punct de vedere tehnologic.
Organizațiile vor folosi inteligența artificială și analizele pentru a identifica părtinirile, vor măsura eforturile de incluziune și vor urmări progresul în timp real.
Intersecționalitatea va fi în centrul atenției, companiile adoptând abordări mai nuanțate pentru a aborda identitățile care se suprapun. Conducerea incluzivă va fi recunoscută ca o componentă de bază, cu lideri instruiți pentru a promova medii în care toți angajații se simt apreciați.
Inițiativele de neurodiversitate vor câștiga teren, sprijinind angajații neurodivergenți prin procese de recrutare personalizate și programe de dezvoltare a carierei.
7. ESG
Măsurile ESG devin standard pentru directorii executivi, având un impact direct asupra remunerației. Până în 2025, este de așteptat să se intensifice această tendință.
În prezent, 81% dintre companii la nivel global utilizează valorile ESG în planurile de stimulare a executivului, în creștere de la 68% în 2020. În SUA, ratele de adoptare au crescut de la 52% în 2020 la 76% în 2023.
Valorile de mediu, în special reducerea emisiilor de carbon, au înregistrat cea mai rapidă creștere, deoarece companiile leagă aceste valori atât cu planuri de stimulare pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Această schimbare reflectă un angajament tot mai mare față de sustenabilitate, diversitate și guvernanță etică, precum și un răspuns la așteptările investitorilor și la presiunile de reglementare.
6. Administrarea apei
Inițiativele de gestionare a apei vor deveni esențiale până în 2025, în special în regiunile care se confruntă cu penuria. Cu cele 1,8 miliarde de oameni care este de așteaptat să se confrunte cu deficitul absolut de apă și două treimi din populația globală care se confruntă cu stresul hidric, este nevoie de acțiuni urgente.
Gigantul danez de bere Carlsberg a lansat mai multe inițiative de economisire a apei în 2024 pentru a combate risipa.
Țări precum Libanul, Pakistanul și Afganistanul se confruntă deja cu deficite severe de apă, iar industriile răspund cu obiective ambițioase, cum ar fi obiectivul PepsiCo de a reface mai mult de 100% din apa utilizată în zonele cu risc ridicat până în 2030.
Guvernele și întreprinderile pun în aplicare planuri de management al apei, concentrându-se pe reducerea utilizării apei, îmbunătățirea tehnicilor de irigare și conservarea ecosistemelor. Planul de acțiune pentru administrarea apei, din Finlanda, abordează această problemă critică la scară națională și internațională.
5. Economia circulară
Modelele de economie circulară vor fi adoptate pe scară largă în 2025, concentrându-se pe prelungirea duratei de viață a produsului, reutilizare și reciclare.
Inovațiile în domeniul ambalajelor durabile se vor accelera, iar companiile se vor îndepărta de materialele plastice de unică folosință.
„Cu toate acestea, eficiența resurselor și principiile economiei circulare nu duc întotdeauna la rezultate uniforme de mediu”, avertizează Mary Jacques, director executiv Lenovo.
„Deși reparabilitatea este critică, aceasta reprezintă doar o parte a soluției. În următorii ani, furnizorii vor trebui să se concentreze pe reducerea impactului ciclului de viață al produselor și serviciilor, acordând în același timp prioritate reducerii consumului”, susține el.
„Consumatorii, autoritățile de reglementare, cercetătorii, reciclatorii, furnizorii și companiile de tehnologie trebuie să lucreze împreună pentru a obține rezultate durabile”, subliniază el.
4. Natura
Soluțiile bazate pe natură (NbS) vor avea o importanță semnificativă în 2025, întreprinderile crescându-și investițiile în proiecte de restaurare și conservare a ecosistemelor. Se estimează că investițiile anuale în BNS vor ajunge la 384 de miliarde de dolari până în 2025, față de cele 154 de miliarde de dolari cât sunt acum.
Această creștere este determinată de nevoia urgentă de a aborda schimbările climatice, pierderea biodiversității și degradarea terenurilor. Implicarea sectorului privat este de așteptat să crească dramatic în următorii ani.
Companiile vor integra NbS în operațiunile lor, concentrându-se pe lanțurile de aprovizionare durabile și compensând impactul inevitabil prin piețe naturale de înaltă integritate.
Această schimbare va fi crucială în valorificarea puterii naturii de a reduce emisiile și de a opri pierderea biodiversității.
3. Energie
Investițiile în energie regenerabilă vor crește în 2025, pe măsură ce costurile continuă să scadă. Mai multe companii s-au angajat să atingă obiectivul de 100% energie regenerabilă.
„Viitorul decarbonizării constă în serviciile inovatoare de management al energiei și achizițiile strategice de energie regenerabilă”, consideră Anne-Katrin Hagel, Director Sustainability Solutions la ENGIE Impact.
„Pe măsură ce cererea de energie regenerabilă și de generare distribuită crește, întreprinderile trebuie să se concentreze pe eficiența energetică, schimbarea combustibilului și tehnologiile cu emisii scăzute”, afirmă acesta.
„În următorul deceniu, vom asista la o scădere a valorii activelor din combustibili fosili”, adaugă Tim Weiss, co-fondator și CEO al Optera.
„Pe măsură ce tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon se accelerează, stimulată de piață și de forțele de reglementare globale, activele de combustibili fosili vor fi modernizate pentru a sprijini tehnologiile cu emisii scăzute de carbon – combustibili regenerabili sau captarea și stocarea carbonului – acolo unde este posibil. Activele care nu pot fi adaptate vor înregistra o scădere constantă a valorii în următorul deceniu”, consideră el.
În același timp, cererea de energie din surse regenerabile va depăși oferta, pe măsură ce companiile se întrec pentru a îndeplini obiectivele net zero pentru 2030.
Tranziția la energia curată se accelerează. Inovațiile în știința generativă generează schimbări profunde în generarea surselor regenerabile. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a estimat că investițiile în tehnologii curate și infrastructură vor atinge 2 miliarde de dolari în 2024, aproximativ dublu față de investițiile în combustibili fosili.
2. AI
Inteligența artificială a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în 2024 și va continua în 2025, deoarece AI și analiza datelor mari vor optimiza eforturile de sustenabilitate în cadrul operațiunilor și lanțurilor de aprovizionare. Christopher Keating, vicepreședinte la Trimble Transportation Europe explică:
„Inteligenta artificială nu mai este o fantezie futuristă; devine rapid motorul care conduce eficiența și inovația în tehnologia de transport”. „Așteptați-vă ca IA să treacă dincolo de sarcini simple, cum ar fi optimizarea rutelor, și să intre în domeniul luării autonome a deciziilor. Prin analizarea unor cantități mari de date, algoritmii avansați își vor putea ajusta rutele pe măsură ce condițiile în timp real se schimbă, cum ar fi modificări ale aspectului drumului sau clădiri noi sau modificări ale disponibilității șoferilor și fluctuațiilor costurilor”, afirmă el.
AI este un instrument versatil pentru sustenabilitate”, explică Kendra DeKeyrel, vicepreședinte, IBM Sustainability Software.
„Toată lumea, de la producători la utilități până la agenții publice, poate folosi IA pentru a crește eficiența și a minimiza impactul asupra mediului”, consideră el.
Pentru a obține cea mai mare valoare din AI e nevoie de utilizarea sa în moduri eficiente, direcționate și rentabile”, spune Christina Shim, Chief Sustainability Officer, IBM.
1. Carbon
În 2025, urmărirea și optimizarea carbonului vor deveni mainstream, companiile adoptând tehnologii bazate pe inteligență artificială pentru a măsura și a reduce amprenta lor de carbon.
Tehnologiile de captare a carbonului, inclusiv captarea directă a aerului (DAC), vor crește eficiența și rentabilitatea, ceea ce va duce la o adoptare mai largă, iar tehnologia blockchain va revoluționa piețele creditelor de carbon, sporind transparența, trasabilitatea și securitatea.
Piața voluntară a carbonului (VCM) este pregătită pentru o expansiune semnificativă, determinată de angajamentele corporative zero net și de politicile climatice consolidate. AI și analiza datelor mari vor optimiza proiectele de captare a carbonului și strategiile de tranzacționare. Aceste tendințe vor accelera eforturile de combatere a schimbărilor climatice și tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.