După cum sugerează numele, super-alimentele au beneficii puternice. În general, au o valoare nutritivă mai mare decât a altor alimente.
Nutriționiștii au analizat obiceiurile și dietele în tendințe și au realizat o listă cu primele zece așa numite super-alimente ale anului 2024, cu un accent clar pe fructe, legume și pește, care au o multitudine de beneficii nutriționale.
Alimentele fermentate se află în topul listei
Potrivit New York Post, alimentele fermentate – cum ar fi iaurtul, kimchi, kombucha și murăturile – se află în topul listei, urmate de afine, semințe precum chia și cânepă, avocado și nuci.
Experții cred că acestea vor fi super-alimentele cele mai solicitate în acest an. Toate promovează sănătatea intestinală, așa cum își doresc mulți oameni.
Top 10 a fost completat de alimente de bază ale dietei mediteraneene, votată de „U.S. News & World Report” drept cea mai bună dietă a anului. Așa că au fost incluse ceaiul verde, leguminoasele, cum ar fi mazărea uscată, fasolea, lintea și năutul și somonul.
Top 10 super-alimente ale anului 2024:
- Alimente Fermentate;
- Afine;
- Semințe;
- Avocado;
- Nuci;
- Ceai verde;
- Leguminoase;
- Ciuperci;
- Cereale;
- Somon.
Cresonul a fost numit în 2023 „cea mai sănătoasă legumă din lume”
Anul trecut, cresonul a fost numit „cea mai sănătoasă legumă din lume” datorită cantității mari de nutrienți.
Spanacul sau sfecla au avut scoruri cuprinse până la 80. Singura legumă care a obținut un scor perfect, de 100, a fost cresonul sau năsturelul.
Cresonul cu frunze face parte din familia Brassicaceae și crește în oaze de apă dulce, cum ar fi pâraie și iazuri. Este strâns legat de varză, varză, ridichi și muștar.
Denumirea sa științifică, din latină, este „Nasturtium officinale”. Cresonul are o aromă înțepătoare, piperată, ca și cum ați încrucișa rucola cu hrean.
Cresonul este consumat de peste trei milenii. A fost un ingredient de bază în civilizațiile antice grecești, persane și romane. Leguma s-a aflat chiar în meniul americanior la sărbătorirea, pentru prima dată, a Zilei Recunoștinței.
„Nasturelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate”, spune dr. Amy Lee, șefa departamentului de nutriție de la Clinica din Clevland.
100 de grame de creson, așa cum s-a menționat deja, acoperă cea mai mare parte a necesarului zilnic de vitamina C. Totuși, această cantitate corespunde cantității dintr-un bol mare. Nu ar trebui să consumați o cantitate foarte mare de nasturel, deoarece uleiurile esențiale de muștar pot provoca iritații ale vezicii urinare, rinichilor și stomacului, dacă sunt consumate în exces.
Deși nu a fost inclus în lista celor mai bune alimente din 2024, un studiu a descoperit anul trecut că broccoli are puterea de a proteja și de a promova sănătatea intestinală și de a combate anumite boli.