În prezent, activitățile umane emit aproximativ 42 miliarde de tone de dioxid de carbon. Continuând în acest ritm în următoarea decadă vor exista consecințe catastrofale atât pentru mediul înconjurător cât și pentru viața umană.
Programul ONU pentru Mediu a menționat că, chiar dacă națiunile își îndeplinesc angajamentele actuale de reducere a emisiilor, emisiile de carbon în următorii ani vor cu mult mai mari peste limita admisă.
22 de gigatone de emisii de carbon până în 2050
Pentru a evita acest scenariu, se recomandă ca emisiile să atingă un maxim de 44 de gigatone de CO2 până în 2020, scăzând la 40 de gigatone până în 2025 și în continuare la 22 de gigatone până în 2050.
Statisticile realizate de The Economist arată că din anul 2000 până în prezent, Statele Unite ocupă primul loc la reducerea emsiilor de Carbon, fiind urmate de Ucraina.
De asemenea și România este angajată în prevenirea și combaterea schimbărilor climatice și urmărește reducerea emisiilor de carbon. România se află pe al 10-lea loc în lume, în reducerea emisiilor de carbon.
Reducerea emisiilor de carbon ar avea următoarele efecte benefice la nivel mondial:
- vor fi evitate aproximativ 2,4 milioane de decese premature cauzate de poluarea aerului până în 2030
- vor fi prevenite până la 52 de milioane de tone de pierderi din culturi pe an
- se va stopa creșterea încălzirii globale pe termen scurt cu până la 0,6 ° C până în 2050
Potrivit Acordului de la Paris, cele 196 de țări semnatare, printre care și România, s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030 prin comparație cu nivelul din 1990 și să ajungă la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până la jumătatea secolului.
Uniunea Europeană se implică în reducerea emisiilor de carbon
Uniunea Europeană a adoptat în mod oficial o serie de măsuri printre care și obligativitatea ca 32% din producția de energie electrică să provină din surse regenerabile până în 2030.
Mare parte din emisiile de carbon sunt datorate industriei autovehiculelor. Pe de altă parte, industria creșterii animalelor ocupă un loc important în producerea gazelor cu efect de seră, ce are un efect drastic asupra încălzirii globale.
Aproximativ 15% dintre emisiile de CO2 ale UE sunt produse de autoturisme și autoutilitare. Astfel, Parlamentul European solicită măsuri pentru facilitarea trecerii către vehicule electrice și hibride, cu scopul de a reduce poluarea.
Cărbunele, principala sursă de poluare
În 2019, în fiecare secundă, oamenii au pus 2,57 milioane de kilograme de dioxid de carbon în atmosfera Pământului. Aceasta este greutatea echivalentă a două Airbus A380s, cel mai mare avion de pasageri din lume, care intră în aer în fiecare secundă.
Cărbunele este încă sursa numărul 1 de poluare creată de om, care a pus în atmosferă aproximativ 16 miliarde de tone de dioxid de carbon doar în 2019, urmată de petrol și apoi de gaze. Cărbunele emite, în general, cu 76% mai mult dioxid de carbon decât gazul natural, pentru a produce aceeași cantitate de energie.