Impactul tehnologiei asupra economiei mondiale. Cel mai recent Top 10 tehnologii emergente din 2024 al Forumului Economic Mondial, produs în colaborare cu Frontiers, dezvăluie un viitor plin de posibilități.
Pentru raportul din acest an a fost folosită o lentilă mai complexă, valorificând expertiza a sute de cadre universitare și experți de top din cadrul Forum Global Future Councils, University & Researcher Network și Top 10 Emerging Technologies Steering Group, se arată pe site-ul FEM.
1. Inteligența artificială pentru descoperirea științifică
Sistemele AI, cum ar fi AlphaFold de la Deep Mind, pot prezice cu precizie modelele 3D ale structurilor proteinelor.
Inteligența artificială a fost aplicată și în cercetările care au descoperit o nouă familie de antibiotice și au creat materiale pentru baterii mai eficiente. Potrivit unui raport recent al Consiliului pentru știință și tehnologie, „IA are potențialul de a transforma fiecare disciplină științifică și multe aspecte ale modului în care conducem știința”.
Sectorul construcțiilor și construcțiilor este responsabil pentru aproape 40% din emisiile de carbon, potrivit Națiunilor Unite. Tehnologia captivantă pentru lumea construită și instrumentele de realitate combinată bazate pe inteligență artificială ar putea avea roluri esențiale de jucat în viitorul său mai curat, ajutând la anticiparea provocărilor și la optimizarea proiectelor pentru livrare în lumea reală.
Gemenii digitali, de exemplu, pot fi folosiți pentru a simula rezultate complexe, crescând eficiența, în timp ce prototipurile și experimentarea virtuale pot ajuta la îmbunătățirea acurateței.
În plus, contribuie la:
- Diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor.
- Materiale noi care permit tehnologiile verzi de ultimă generație.
- Descoperiri în științele vieții care extind înțelegerea actuală a biologiei.
- Salturi transformatoare în modul în care este înțeleasă mintea umană și multe altele.
Oamenii de știință prevăd că IA de uz general va transforma fiecare parte a procesului de descoperire științifică în următorii câțiva ani.
Cercetătorii se pot baza pe descoperirile anterioare pentru a imagina noi posibilități: IA permite să se facă conexiuni și să se facă concluzii care se află dincolo de capacitatea minții umane.
2. Tehnologii de îmbunătățire a confidențialității
Accesul la seturi de date din ce în ce mai mari, în special atunci când se utilizează IA, transformă cercetarea, descoperirea și inovația.
Cu toate acestea, preocupările legate de confidențialitate, securitate și suveranitatea datelor limitează gradul în care datele de mare valoare pot fi partajate și utilizate la nivel național și global. O suită de tehnologii în curs de dezvoltare face posibilă partajarea și utilizarea datelor sensibile în moduri care abordează aceste preocupări.
3. Suprafețe inteligente reconfigurabile
Cererea globală pentru rate de date mai mari, latență mai mică și conectivitate eficientă din punct de vedere energetic este în creștere.
Se așteaptă că lansarea a 6G până în 2030 va intensifica și mai mult această presiune. Pentru a face față acestor provocări, viitoarele rețele vor trebui proiectate pentru o capacitate și conectivitate îmbunătățite și cu un accent puternic pe durabilitatea mediului.
Introduceți suprafețe inteligente reconfigurabile (RIS), platforme care folosesc metamateriale, algoritmi inteligenți și procesare avansată a semnalului pentru a transforma pereții și suprafețele obișnuite în componente inteligente pentru comunicații fără fir.
4. Stații de platformă la mare altitudine
Reducerea diviziunii internetului de stratosferă
Accesul la lumea conectată servește drept punte către viitor, creând căi către prosperitate și noi posibilități educaționale și consolidând structura conectivității sociale. Cu toate acestea, conform Uniunii Internaționale de Telecomunicații, aproximativ o treime dintre oamenii din întreaga lume rămân offline. Femeile și adulții în vârstă sunt afectați în mod disproporționat.
O componentă-cheie în abordarea acestei provocări este o infrastructură mai bună.
5. Detecție și comunicare integrate
Decenii de dezvoltare separată în tehnologiile de detectare și comunicații au dus la un surplus de dispozitive cu funcții suprapuse, ceea ce duce la aglomerarea dispozitivelor, ineficiența spectrului și pierderea financiară.
Sistemul de detectare și comunicații integrate (ISAC) abordează acest lucru prin aducerea capacităților de detectare și comunicare într-un singur sistem, facilitând colectarea și transmiterea simultană a datelor. Această integrare optimizează eficiența hardware, energetică și a costurilor, în timp ce permite aplicații noi, dincolo de paradigmele convenționale de comunicare.
6. Tehnologie imersivă pentru lumea construită
7. Elastocalorics
8. Microbii care captează carbonul
9. Furaje alternative pentru animale
10. Genomica pentru transplanturi