Elena Lotrean, fondatorul și directorul Finnish Teacher Training Center (FTTC), a fost premiată în cadrul ediției 2024 a Galei Capital Excelență în Management pentru crearea unui curs de inteligență artificială pentru profesori.

„Vreau să vă gândiți puțin la acei oameni care acum foarte multă vreme credeau că atunci când le face cineva o poză le fură sufletul. Mai țineți minte? Noi nu mai avem suflete, avem job-uri. Acum credem că cineva ne fură joburile, respectiv inteligența artificială. Și cred că e momentul să demontăm acest mit și să venim mai aproape, mai ales acolo unde ea se întâmplă, la elevi.  Pentru a învăța elevii, avem nevoie să ne învățăm profesorii.

Cred că e important să învățăm ca această inteligență artificială să devină acel companion al nostru, cum este camera pe care fiecare dintre dumneavoastră o aveți în buzunar la telefon.  Să ne uităm in viitor și pentru aceasta organizăm evenimente pentru profesori. Sunt 220.000 de profesori în țara aceasta, mai e mult până departe, suntem acolo alături de ei pe drumul acesta” a declarat Elena Lotrean în cadrul Galei Capital „Excelență în Management”.

Finnish Teacher Training Center

Elena Lotrean este, din 2018, Consulul Onorific al Finlandei la Sibiu. O numire deloc întâmplătoare pentru că, în același an, profesoara de limba română și engleză a înființat în acest oraș Finnish Teacher Training Center (FTTC). Care este un centru dedicat formării profesorilor inspirat din sistemul educațional al țării nordice.

De ce tocmai Finlanda? Pentru că are unul dintre cele mai performante sisteme educaționale. Iar prin intermediul FTTC Elena Lotrean își propune să adapteze și aplice abordarea de succes și în România.

„Finlandezii au analizat toate sistemele relevante de educație din întreaga lume și au ce a fost mai potrivit pentru ei. Cred că procesul acesta poate fi realizat și în România”, explică profesoara din Sibiu.

Peste 5.000 de profesori participanți

Rezultatele obținute îi confirmă așteptările. FTTC a dezvoltat 16 cursuri. Pe tematici care acoperă de la managementul carierei didactice, la principii pedagogice și metode de predare. Iar în cei aproape șase de activitate, la training-urile, workshop-urile și conferințele organizate de FTTC – care au depășit 100 ca număr – au participat peste de 5.000 de profesori din toată țara.

„De exemplu, unul din workshop-uri, care prezintă metode de predare din Finlanda, l-am susținut în peste 35 de orașe din România. De anul trecut, avem și un curs fundamental de Inteligență Artificială pentru profesori și evaluarea elevilor, care conține etape de implementare practică și adaptare la clasă. Seria doi a cursului începe chiar în luna aprilie“, ne-a precizat fondatorul și directorul FTTC.

Pentru anul acesta, Elena Lotrean își concentrează eforturile pe dezvoltarea activității centrului, dar și pe pregătirea conferinței „Dare to Learn“. Care se anunță a fi unul dintre cele mai mari evenimente dedicate profesorilor din Europa.

Capital Top 100 Manageri

În cadrul Galei Capital Excelență în Management a avut loc și lansarea „Capital Top 100 Manageri“ Ediția 2024. Proiectul reunește manageri din sectorul privat și public cu rezultate și performanțe remarcabile obținute pe parcursul anului trecut. „Capital Top 100 Manageri“ Ediția 2024 este disponibil la toate punctele de difuzare a presei, dar și online, pe site-ul edituradecarte.ro.

Evenimentul este organizat cu sprijinul: RECICLAD’OR, PHILIP MORRIS ROMÂNIA, CATENA, APOLODOR, ALEXANDRION GROUP, REWIRE INTERIOR DESIGN ȘI GALERIA ROMANĂ.

Parteneri media: www.evz.ro, www.infoactual.ro, Evenimentul Istoric, www.infofinanciar.ro și www.edituradecarte.ro

Evenimentul poate fi vizionat integral pe pagina de Youtube Hai România.