Frank Loeffler, General Manager Roche România, a răspuns la întrebările adresate pentru nominalizarea în cadrul Topului 100 Performeri din Sănătate.

Din punct de vedere al volumelor vândute, ce produse sunt la mare căutare în ultimii doi ani?

Frank Loeffler: Roche este cea mai mare companie de biotehnologie din lume şi lider mondial în diagnosticul in vitro. Dezvoltăm tratamente inovatoare în arii terapeutice majore și combinăm progresele în știință şi utilizarea datelor medicale pentru a transforma modul în care bolile pot fi prevenite, diagnosticate și monitorizate. Portofoliul nostru larg de medicamente se concentrează pe oncologie, imunologie, oftalmologie, boli infecțioase și neurologie și dezvoltăm teste in vitro pentru diagnosticarea unor boli diferite, printre care cancer, diabet, Covid-19, hepatită, infecţia cu HPV și multe altele.

În ultimii doi ani, am reușit să introducem pe piața locală 16 noi medicamente și extensii de indicații pentru tratamente inovatoare care se adresează unor boli cronice cu impact major în societate, cum ar fi cancerul de sân, cancerul pulmonar sau scleroza multiplă precum şi pentru boli cu nevoi medicale semnificative. precum hemofilia și atrofia musculară spinală. De asemenea, am lansat trei soluții de testare complet automatizate pentru laboratoare, care ajută la furnizarea de îngrijiri mai bune pentru mai mulți pacienți prin îmbunătățirea livrării rezultatelor în termeni de viteză, calitate și fiabilitate.

În perioada următoare ne vom continua eforturile de a facilita accesul la medicamentele noastre în arii terapeutice  care nu au beneficiat de noi descoperiri în ultimele decenii, precum oftalmologia, hematologia și bolile rare. În același timp, vom continua să sprijinim sectorul medical din România cu soluțiile noastre de diagnostic pentru a oferi o prevenţie eficientă şi îngrijiri medicale rapide pacienților în domenii în care testarea de calitate  poate face diferența pentru pacienți, cum ar fi oncologia, sănătatea femeilor și bolile cardiovasculare şi metabolice.

Care este cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o în domeniul dumneavoastră de activitate?

Frank Loeffler: Inovaţiile medicale care au puterea să schimbe vieţi aduc valoare doar dacă ajung la cei care au nevoie de ele. Prin urmare, cea mai mare provocare pentru noi rămâne accesibilitatea medicamentelor noastre și a testelor de diagnostic pentru persoanele care pot beneficia de soluțiile noastre medicale. Cu toate acestea, înțelegem că fiecare țară are o situație diferită, iar sistemele lor de sănătate prezintă provocări unice. Potrivit datelor disponibile, bugetul pentru sănătate al României ca procent din PIB se situează la 6%, al doilea cel mai mic din UE, ceea ce înseamnă că finanțarea reprezintă o barieră majoră în calea accesului.

În consecință, mai mult ca oricând, este important să împărţim responsabilitatea și să colaborăm, sectorul public și privat, autoritățile și factorii de decizie politică, pentru a dezvolta soluții de acces personalizate şi sustenabile care să răspundă nevoilor de sănătate ale României. Planul Național de Cancer recent adoptat este cu siguranță un exemplu de parteneriat de succes între toți factorii relevanți din societate în interesul îmbunătăţirii accesului la sănătate. Bazându-ne pe acest parteneriat de succes, în calitate de membri ai Local American Working Group (LAWG), o asociație a celor mai importante companii globale de biotehnologie prezente în România, colaborăm cu sectorul de sănătate și autoritățile publice în vederea implementării unui Fond de inovaţie pentru medicamente. Această soluție de finanțare și acces se bazează pe modele europene similare iar scopul acestui fond este de a ajuta pacienții să acceseze medicamente şi diagnostice inovatoare care sunt disponibile la nivel european, pentru boli în care nu există opțiuni la nivel local, până când acestea vor fi rambursate în România.

În cele din urmă, abordarea acestor bariere de acces nu poate fi făcută de o singură companie și trebuie să colaborăm și să lucrăm împreună cu întregul ecosistem de sănătate pentru a construi un sistem de sănătate rezilient și sustenabil în România.

Piața în care activați pare foarte concurențială. În context, care credeți că sunt avantajele ofertei dumneavoastră?

Frank Loeffler: În calitate de companie lider în domeniul sănătății,  suntem unic poziționați datorită expertizei noastre de clasă mondială atât în zona farmaceutică, cât și în cea de diagnosticare. Această combinație ne ajută să oferim soluții medicale integrate care acoperă întreaga gamă de îngrijiri medicale, începând cu prevenţie și screening, diagnosticare precoce, tratament și până la monitorizarea post-tratament.

Ne gândim de asemenea la cum va arăta viitorul medicinei şi noi credem că asistenţa medicală trece printr-o schimbare de paradigmă, îndepărtându-se de ideea de „tratare a bolii” – restabilirea sănătății pierdute – către scopul său inițial, o stare bună de sănătate. Acest model se concentrează mai mult pe preveníe iar acest lucru poate ajuta pacienții să pună cu adevărat sănătatea lor pe primul loc şi poate contribui de asemenea la crearea unui sistem de sănătate sustenabil prin reducerea presiunii crescânde asupra resurselor sectorului de sănătate.

Această schimbare este posibilă prin testarea diagnostică in vitro, care examinează diferite tipuri de mostre de la pacienți (sânge, celule ale țesuturilor, salivă, urină și multe altele). Aceste teste pot descoperi o mulțime de informații care au puterea de a schimba comportamentele şi stilul de viață și de a menține o persoană sănătoasă și în afara spitalului sau de a ajuta la determinarea cursului optim al îngrijirilor medicale.

Cu toate acestea, fiecare pacient este unic și înțelegerea a ceea ce îi face pe oameni diferiți – factori genetici, mediu, stil de viaţă – este esențială pentru această schimbare de optică  de la tratarea bolilor către la oferirea celor mai bune îngrijiri pentru fiecare persoană de-a lungul vieții. Pentru a atinge acest obiectiv, un domeniu cheie de atenție pentru noi este medicina personalizată, care combină progresele în știință, date și tehnologii digitale pentru a ne permite să înțelegem mai bine factorii care afectează sănătatea fiecărei persoane, cu mai multă claritate decât oricând.

Cu ajutorul acestor cunoștințe, putem îmbunătăți îngrijirile de sănătate  în fiecare etapă – de la menținerea oamenilor sănătoși, la detectarea și diagnosticarea precoce a bolii, la furnizarea medicamentelor potrivite pentru fiecare persoană și monitorizarea rezultatelor tratamentului în timp real. Credem că medicina  personalizată va fi un beneficiu pentru societate, deoarece rezultate mai bune pentru pacienții individuali vor duce la o asistenţă medicală mai eficientă, mai accesibilă și sustenabilă pentru toți oamenii.

Care este cel mai important proiect de care v-ați ocupat de-a lungul activității dumneavoastră în România?

Pentru a reuşi să îmbunătăţim serviciile medicale pentru pacienţi trebuie să valorificăm puterea datelor din domeniul sănătății. În prezent, sectorul de sănătate este responsabil pentru 30% din datele generate la nivel global, dar peste 90% rămân neutilizate. Cu toate acestea, pentru a profita de această oportunitate, trebuie să identificăm cele mai bune soluții pentru a asigura interoperabilitatea, protecția și confidențialitatea datelor din domeniul sănătății. Împreună cu Camera de Comerț Elveția – România am organizat un eveniment care a reunit autorități din domeniul sănătății, profesioniști din sănătate, asociații de pacienți și specialiști renumiți în bioetică și utilizarea datelor de sănătate sănătății pentru a discuta oportunități și bune practici pentru utilizarea clinică a acestor date.

Cred că valoarea pentru pacienți și economie în utilizarea datelor din domeniul sănătății devine vizibilă doar atunci când sunt aplicate pentru cercetare și dezvoltare. În această direcție, România beneficiază de o bază largă de profesioniști în domeniul sănătății și specialiști în date care pot conduce o transformare într-un sistem european de sănătate de ultimă generație și un centru de excelență pentru cercetare.

Această transformare necesită totuși o colaborare puternică între sectorul public și cel privat, care poate accelera această schimbare și poate construi infrastructura necesară pentru a recolta valoarea acestor date. Povestea de succes a Elveției în crearea unui mediu de cercetare favorabil inovației, bazat pe parteneriate public-privat, ne poate ajuta să modelăm ecosistemul din România și să-l transformăm într-un hub de inovaţie  în domeniul sănătății. Mai mult, investițiile în noi domenii precum genomica și medicina personalizată vor adăuga valoare întregii societăți prin crearea de locuri de muncă și eliberarea mai multor resurse pentru sectorul sănătății.

Care este impactul mediului de reglementare asupra business-ului?

Operăm într-o industrie foarte reglementată, iar conformitatea cu cerințele legale și de reglementare este o condiție prealabilă pentru ceea ce noi numim “licența noastră de a funcționa”. Cu toţii la Roche avem responsabilitatea de a ne baza comportamentul pe principiile integrității și transparenței.  În plus, toți angajații noștri sunt instruiți în mod regulat cu privire la Codul de conduită Roche și la codul de etică al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) cu intenția de a garanta că activitățile noastre sunt desfășurate cu respectarea celor mai stricte principii etice de profesionalism și responsabilitate. Prin urmare, pentru noi la Roche, conformitatea cu reglementările aplicabile din industrie face parte din angajamentul nostru de a avea o afacere sustenabilă care aduce valoare societăţii.

În același timp, un mediu de reglementare stabil și previzibil este necesar pentru a ne îndeplini angajamentul de a îmbunătăți viețile oamenilor. Investițiile în infrastructura de asistență medicală sau în procesele de cercetare și dezvoltare necesită de obicei reglementări stabile până când pot aduce beneficiile așteptate pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății. Vorbim despre creare de valoare complexă, cu multe părți mobile care trebuie să funcționeze fără probleme, iar climatul de reglementare este o piesă esențială a mecanismului industriei, deoarece poate afecta ritmul de introducere a inovației în sistemul de sănătate.

Este dificil să conduceți o asemenea afacere?

Roche a fost fondată în 1896 de către antreprenorul vizionar Fritz Hoffman-La Roche, într-o perioadă în care revoluția industrială schimba fața Europei. De atunci, au trecut mai bine de 125 de ani, iar Roche a devenit una dintre cele mai importante companii din domeniul sănătății. Ceea ce este cu adevărat remarcabil pentru mine în istoria lungă a Roche este faptul că afacerea a rămas controlată de familia fondatorului iar acest angajament din partea acestei familii ne-a permis să ne concentrăm pe investiții de lungă durată, să ne asumăm riscuri mai mari și să explorăm noi modalități inovatoare de a îmbunătăți sănătatea oamenilor din întreaga lume.

Această dăruire mă inspiră să încep fiecare zi cu gândul că ceea ce facem împreună la Roche îi ajută pe oameni să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. Așa că am fost deosebit de încântat de oportunitatea de a veni în România la începutul acestui an şi să mă întâlnesc cu colegii mei pentru că știu că împărtăşim scop comun şi acelaşi curaj şi pasiune de a face o diferenţă în bine pentru pacienţi.  Sunt convins că dacă vom continua să acordăm prioritate sănătății și colaborării cu părțile interesate, astfel încât să putem învăța unii de la alții și să ajungem și la mai mulți oameni cu servicii medicale de înaltă calitate, vom vedea că nimic nu este dificil.