O schimbare importantă în vârful clasamentului o reprezintă faptul că, în acest an, Ioan Niculae ocupă primul loc, el fiind, deci, cel mai bogat român, conform ediţiei a XII-a Top 300. Potrivit calculelor Capital, averea sa este estimată la 1,7 miliarde de euro. Este, de altfel, singurul român care a reușit să-și păstreze averea peste pragul de un miliard de euro. Podiumul bogaților este completat de familia Dan Adamescu, cu o avere estimată la 900 de milioane de euro, respectiv Ion Țiriac – 800-850 de milioane de euro.
Cele mai bogate județe
Scăderile se văd și la nivel local. Cele mai bogate 10 județe au înregistrat pierderi totale de aproximativ patru miliarde de euro. Cea mai mare pierdere pe cap de milionar s-a remarcat în București, media din Capitală fiind de 25 de milioane de euro, față de 19 milioane de euro în provincie. București și Ilfov sunt județele cu cei mai mulți milionari și cea mai mare valoare cumulată a averii acestora. Urmează Constanța, cei 23 de oameni de afaceri judeţeni având împreună o avere de 1,47 miliarde de euro. Cele mai mici averi ale milionarilor sunt în Călărași, Suceava, Botoșani și Giurgiu.
Clasamentul din acest an arată poate, cel mai bine, cum s-au descurcat milionarii români în această perioadă de criză și cât de puternice sunt afacerile lor, implicit averile. Rezultatele slabe înregistrate în anii de criză se reflectă în averile din acest an, multe dintre ele diminuate.
Construcțiile, inclusiv cele de infrastructură, imobiliarele, segmentul auto, retailul etc. au înregistrat cifre de afaceri și profituri în scădere. Singurele domenii care au marcat creștere au fost cel al agriculturii (o categorie aparte fiind tradingul de cereale), și al sănătății, incluzând aici atât serviciile medicale private, cât și distribuția/producția de medicamente.
“Top 300 este cel mai longeviv şi concludent barometru al mediului de afaceri privat din România, cea mai de încredere analiză a averilor românești. În 12 ani a devenit un produs de referință și un barometru al evoluției mediului de afaceri românesc. Putem spune că, indirect, clasamentul reflectă mersul întregii economii, evoluție bazată și pe contribuția semnificativă a milionarilor din Top 300”, spune Virgil Munteanu, Director Executiv al Capital.
Metodă de evaluare
La calcularea averilor, Capital a ţinut cont atât de valoarea participaţiilor în companii, cât şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile. Pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA – utilizați de companiile de audit și de consultanță pe piața de fuziuni și achiziții – diferiţi pentru fiecare industrie, actualizaţi în funcţie de potenţialul de creştere/scădere al sectoarelor respective sau de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective. Pentru averea personală s-au luat în calcul (acolo unde milionarii au colaborat cu redactorii Capital şi unde s-au putut verifica informaţiile) şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum şi conturile bancare. S-a ţinut cont şi de valoarea datoriilor. Metoda de evaluare este prezentată detaliat în paginile Top 300 cei mai bogaţi români.
Ediţia din acest an a Top 300 Capital mai include, pe lângă diverse editoriale ale unor reputaţi specialişti, topurile celor mai mari averi din Ungaria, Polonia și Croația. De asemenea, publicaţia prezintă şi o analiză extinsă despre efectele negative asupra business-urilor milionarilor reținuți de autorități în ultimii ani. Tot în paginile publicației mai puteți citi și o analiză a pieței luxului și a rezultatelor din ultimii ani ale cinematografiei românești.
Capital Top 300 cei mai bogaţi români este disponibil la chioşchiurile de ziare începand de luni, 18 noiembrie.