TOP 300 CAPITAL: Cele mai bogate zece județe din România

În fiecare județ din țară există cel puţin un om de afaceri cu o avere suficient de mare pentru a se califica în Top 300. Unele regiuni însă concentrează cea mai mare parte a averilor milionarilor români.

Aproape 3 miliarde de euro au dispărut, într-un an, din valoarea totală de piață a companiilor milionarilor români, plus valoarea proprietăților deținute de aceștia și, în unele cazuri, chiar din banii din conturi. Pierderile și insolvențele din 2011 au avut un cuvânt greu de spus în această statistică. Astfel, totalul averilor celor 300 de milionari s-a ridicat la circa 26,5 miliarde de euro față de 29,5 miliarde de euro cu un an în urmă. Dacă luăm în calcul faptul că unii dintre cei prezenți în Top 300 cei mai bogați români își desfășoară activitatea în afara granițelor țării, pierderea la nivel intern s-ar putea să fie chiar și mai mare. Interesant este faptul că aproape jumătate din averile celor 300 de milionari sunt concentrate în București și Ilfov, care adună aproximativ 12 miliarde de euro din totalul de 26 de miliarde de euro. În Capitală, desfășoară afaceri circa 110 oameni, în cele mai diverse domenii. De altfel, cei mai bogați români din top 10 au sediul în București și, uneori, o a doua reședință în străinătate.

Singurele nume „mari“ din top 10 milionari români care nu au sediul principal în Capitală sunt Frank Timiș, care este și cetățean australian și își derulează businessul pe continental african, Zoltan Teszari, care locuiește în continuare în Oradea, Bihor, Gabriela Valentin Comănescu, cu sediul de bază în Constanța și Ioan Niculae, care menține locațiile din Zimnicea și Giurgiu ca sedii importante ale businessului său. Cel mai bogat „bucureștean“, care are însă și sediul la Monte Carlo, este Ion Țiriac. Afacerile sale au scăzut față de anul precedent, dar evaluarea Capital (care include şi diferite active deţinute) le plasează încă la un nivel important: 850-900 de milioane de euro. Totuși, în doi ani de zile, averile cumulate ale bucureștenilor au scăzut cu aproximativ două miliarde de euro.

De altfel, în perioada menționată doar două județe au înregistrat creșteri ale valorii businessului în cei doi ani de criză: Constanța și Bacău. Următorul județ ca valoare a averilor acumulate de românii care își desfășoară activitatea aici este Constanța, unde, cei 23 de milionari cumulează averi de aproape două miliarde de euro. De altfel, și ca număr de milionari, județul Constanța ocupă tot locul doi, proprietarul Șantierului Naval Constanța, Gheorghe Bosânceanu, fiind cel mai bogat dintre aceștia.

Bacăul iese la atac

În mod surprinzător, cel de-al treilea județ ca valoare a averilor cumulate este Bacău, cu puțin peste un miliard de euro. Valoarea ridicată a averilor celor cinci milionari care își au sediul aici se datorează în mare parte lui Dorinel Umbrărescu, care are sediul firmelor chiar la granița dintre Bacău și Vrancea, la Adjud. Numai evaluarea businessului desfășurat de acesta este de circa 500 de milioane de euro. În clasamentul celor mai bogate județe ale țării se situează și Timişul, unde averea fraților Cristescu este în frunte. Astfel, dintr-un total de 968 de milioane de euro, 490 de milioane de euro este evaluarea businessului desfășurat de cei doi frați de pe malul Begăi. Comparativ cu alți ani, când locul doi după București era adjudecat de Timiș din punctul de vedere al valorii averilor, anul acesta Constanța a trecut înainte, în timp ce Bacăul a constituit marea surpriză a clasamentului. Surpriza a fost generată de creșterea afacerilor desfășurate de cei doi oameni de afaceri de pe malul Trotușului, Dorinel Umbrărescu și Costel Cășuneanu, ambii cu activităţi în construcția de drumuri și autostrăzi. O altă surpriză este județul Cluj, care în alți ani se plasa printre cele mai bogate regiuni din țară. Şi acum, ca număr de milionari prezenți în zonă, Clujul a rămas în frunte, cu 20 de oameni de afaceri care s-au calificat în Top 300. Totuși, valoarea afacerilor desfășurate în acest județ a fost destul de puternic atinsă de criză, singurii care au înregistrat creșteri fiind Horia Ciorcilă și Arpad Paszkany. Celelalte județe au înregistrat în mare parte scăderi, atât la nivel de profitabilitate, cât și ca număr de milionari care au reușit să se mențină în Top 300 cei mai bogați români.

Mai multe detalii despre cei mai bogaţi români puteţi găsi în ediţia din acest an a TOP 300 CAPITAL Cei mai bogaţi români, care se va găsi la chioşcuri în curând.