Dar, cum nici fotbalul și nici din alte sporturi nu par să fie afaceri profitabile în România, întrebarea legitimă a oricărui cetățean este „de ce să investești în ceva care nu produce nimic, ba, mai mult chiar, te costă enorm?” Ei bine, în multe cazuri este vorba, desigur, despre capitalul de imagine oferit de statutul de finanțator al unui club. 

De-a lungul anilor, zeci de exemple au susținut o astfel de afirmație, însă, acum, numărul afaceriștilor care doresc să își lege numele și averea de soarta unui club este tot mai redus. Pe de-o parte din cauză că există o concurenţă neloială din partea autorităţilor locale, iar apoi şi pentru că finanțatorii români ai echipelor de fotbal au dorit gloria rapidă și au evitat investițiile în centre de copii și juniori care să promoveze noi talente.

Doar Gheorghe Hagi pare să respecte această regulă care, în alte țări, s-a dovedit aducătoare de fonduri suficiente pentru a susține „afacerea fotbal”. Fără tineri valoroși care să aducă bani importanți în urma unui transfer, susținătorii financiari ai cluburilor din România sunt nevoiți să investească bani din propriul buzunar. Prin urmare, în afara unor cazuri extraordinare, fotbalul românesc nu produce bani, ci consumă. Și asta, în logica simplă a oricărui businessman, nu este o afacere care să merite atenția.

 

Nume    Avere

TOP 5 investitori  în fotbal în TOP 300 Capital

  1. Ioan Niculae 600-700 milioane euro
  2. Gigi Becali  280-300 milioane euro
  3. Ionuţ Negoiţă 100-105 milioane euro
  4. Ioan Neculaie 32-34 milioane euro
  5. Valeriu  Ifime 21-23 milioane euro

 

TOP 5 averi din fotbal în Top 300 Capital

Nume    Avere

  1. Mircea Lucescu 25-28 milioane euro
  2. Cosmin Olăroiu 22-24 milioane euro
  3. Gheorghe Hagi 21-22 milioane euro
  4. Cristian Chivu 20-22 milioane euro
  5. Dan Petrescu 20-21 milioane euro

TOP 300 Capital – Cei mai bogați români este disponibil, începând cu 11 noiembrie 2016, la centrele de difuzare a presei