Echipa de la Huawei România a oferit un interviu exclusiv revistei Capital în care ne dau un sneak peek în planurile sale de investiții, prognozele cifrelor de afaceri și profiturilor, adaptarea la noua criză medicală și ajustările planului de management.

 

I-am întrebat pe cei de la Huawei ce estimări au pentru 2020. Iată ce ne-au dezvăluit:

„Huawei și-a început activitatea pe piața românească în 2003, înregistrând creșteri constante de la un an la altul. În 2019, Huawei Technologies a înregistrat un venit de 1,8 mld. lei și un profit de 57,3 mil. lei. Pentru 2020, obiectivul nostru este să ne continuăm consolidarea poziției pe piața românească, pe baza parteneriatelor solide pe care le avem cu operatorii telecom. Ne dorim să sprijinim dezvoltarea digitală a țării prin echipamentele noastre inovatoare. Din cauza impactului economic al pandemiei COVID-19, estimăm că profitul companiei în 2020 se va reduce puțin, dar nu semnificativ. În baza parteneriatului pe termen lung pe care îl avem cu companiile din România și datorită poziției noastre pe piață, putem menține aceeași rată de profit pe care am înregistrat-o în 2019.”

 

Un aspect esențial în orice companie este planul de investiții. Echipa Huawei ne-a transmis detalii despre bugetul alocat acestor planuri pentru 2020 și 2021:

„În cele aproape două decenii de când Huawei activează pe piața din România, investițiile noastre totale s-au ridicat la 1 mld. euro. Pentru Huawei, România este o piață-cheie din punctul de vedere al locurilor de muncă create aici, dar și datorită centrelor de servicii pe care le-am dezvoltat aici, care deservesc clienți din aproape toată Europa.

 

Am creat aici peste 2.200 de locuri de muncă direct în sediul nostru și în centrele de servicii și alte peste 4.000 de locuri de muncă în lanțul nostru de furnizori. Potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics, Huawei a contribuit cu 219 mil. euro la PIB-ul României în 2018, în timp ce valoarea impozitelor și taxelor generate direct de companie și indirect prin lanțul de furnizori, în același an, a fost de 83 mil. euro.

 

Valoarea investițiilor pe care le vom realiza depinde de evoluția cadrului legislativ. Suntem pregătiți să ne continuăm investițiile și să sprijinim dezvoltarea economiei și a societății prin tehnologiile noastre 5G avansate, care pot contribui la îmbunătățirea semnificativă a performanțelor companiilor, a sistemului de educație online, a telemedicinei și a calității vieții, în general.

 

Pandemia ne-a arătat cât de important este să avem conexiuni stabile, sigure și rapide în viața noastră, bazate pe tehnologie avansată, pentru a ne putea conecta cu familiile noastre, cu colegii și profesorii. Acesta este motivul pentru care ar trebui să încurajăm dezvoltarea tehnologică prin promovarea unui cadru legislativ nediscriminatoriu, care permite accesul unor producători de tehnologie foarte inovatori și eficienți din punctul de vedere al costurilor în dezvoltarea 5G.”

 

Anul acesta a venit cu mari dificultăți pe care le-am resimțit cu toții. Companiile au avut multe obstacole de depășit, Huawei România inclusiv. Iată care au fost cele mai mari provocări pentru aceasta în 2020:

„Cea mai importantă provocare pentru noi în 2020 este înfruntarea neclarităților legate de cadrul legislativ al dezvoltării rețelelor 5G. Într-o dezbatere publică recentă cu privire la proiectul de lege pentru infrastructura 5G, am observat că majoritatea participanților au solicitat retragerea proiectului, din diferite motive. Motivația noastră, prezentată și autorităților, este că proiectul nu prevede criterii tehnice, este vag și încalcă legislația națională și cea europeană.

Estimarea noastră cu privire la impactul economic în cazul în care vor fi excluși furnizori de echipamente în baza țării de origine și a unor presiuni politice externe arată faptul că operatorii telecom vor înregistra costuri directe suplimentare de 5,2 mld. euro  într-un astfel de scenariu. De asemenea, indirect, societatea și economia vor pierde 4,1 mld. euro din cauza întârzierii dezvoltării tehnologice a țării.

Acesta este singurul caz din UE unde legislația este pe cale de a fi realizată doar pe baza unor criterii politice. Proiectul de lege în cauză are nevoie de o discuție mult mai amplă, din cauza potențialului impact pe care îl poate avea în societate și în economie. De exemplu, în germania astfel de legi au avut o perioadă de dezbatere de trei luni, cadrul legislativ fiind bazat acum în principal pe criterii tehnice. Nu trebuie să ne grăbim, deoarece avem nevoie de transparență și de discuții mai ample.”

O altă întrebare pe care am avut-o pentru cei de la Huawei România a fost despre cum și-au adaptat aceștia managementul companiei în perioada crizei medicale. Au declarat:

„În primul rând, ne-am asigurat de faptul că toți angajații noștri pot lucra în siguranță de acasă. Odată cu încheierea stării de urgență, o mică parte dintre colegii noștri s-au întors la birou, dar majoritatea încă lucrează de acasă. Le oferim colegilor noștri măști, echipamente de protecție, am instalat dozatoare cu dezinfectant și respectăm toate regulile de distanțare socială. Tratăm cu maximă seriozitate recomandările autorităților pentru a ne proteja angajații.

 

În același timp, ne-am concentrat pe sprijinul pe care îl putem oferi oamenilor care se află în prima linie în lupta cu pandemia. Am donat 100.000 de măști medicale, 10.000 de măști N95 și 500 de echipamente de protecție. De asemenea, ca urmare a creșterii semnificative a utilizării de internet odată cu începerea pandemiei, Huawei a asigurat funcționarea neîntreruptă a rețelelor prin echipamentele companiei și prin serviciile sale de support, astfel încât oamenii să se poată conecta respectând, în același timp, recomandările de distanțare socială.”

 

Aceasta este doar o parte din interviul acordat revistei Capital. Mai multe detalii, prognoze și analize financiare găsiți în ediția de anul acesta a Top 300 companii, ce se va lansa pe piață pe 16 octombrie.