Familia Adamescu a reușit să urce trei poziții în clasamentul celor mai bogați români, realizat de revista Capital. Medaliei de argint deținută de Adamescu îi revine o avere estimată la 900 de milioane de euro, în urcare față de ediția de anul precedent, când averea îi era estimată la 800-850 milioane de euro.
Vezi aici cum a evoluat averea familiei Adamescu:
Top 300-2016 I Top 300-2015 I Top 300-2014 I Top 300-2013 I Top 300-2012 I Top 300-2011
Compania Astra Asigurări, liderul pieţei locale a asigurărilor, a început, prin dreptul de liberă practică, de la 1 iulie activitatea pe una dintre cele mai mari pieţe din lume, după ce de ceva vreme operează în Ungaria şi Slovacia. „Atunci când am început businessul de asigurări în Ungaria, toată lumea îmi spunea că acolo e diferit de România, că n-o să ne descurcăm. Dimpotrivă, ne-am descurcat foarte bine, sucursala are acum şase centre de vânzări, şi vom reuşi şi în Germania“, spune Dan Adamescu. În Germania, Astra vinde doar poliţe de asigurare non-auto, milionarul nedorind să rişte nimic. „Probabil că am fi ajuns foarte rapid la prime subscrise de o sută de milioane de euro dacă vindeam şi asigurări auto. Însă asta ar fi însemnat un risc pentru stabilitatea companiei“, explică el. Deocamdată, filiala din Germania este folosită mai degrabă ca un centru de training pentru angajaţii companiei, unde aceştia învaţă „la sursă“ despre cum funcţionează asigurările în lumea bună. „De exemplu, doar pe asigurările de tip property în Germania sunt 245 de produse diferite, în timp ce la noi există două-trei. Vă imaginaţi ce potenţial există?“, spune Adamescu, care-şi evaluează afacerea din asigurări la circa 850 milioane de euro. Ultima tranzacţie pe piaţa locală a asigurărilor, Asiban, s-a făcut cu un indice de multiplicare de 2,4 la valoarea primelor brute subscrise, iar Astra va atinge anul acesta pragul de 300 de milioane de euro. „Evident, doar o tranzacţie poate confirma evaluarea şi nu este cazul“, mai spune milionarul, evidențiind ceea ce el consideră a fi cel mai important activ al Astra Asigurări, goodwill-ul companiei. Iar asta înseamnă poziţia de lider de piaţă, reţeaua internaţională şi, nu în ultimul rând, reputaţia internaţională, mai ales pe segmental de asigurări maritime, unde compania este asigurătorul flotei norvegiene sau al flotei private deţinute de familia Grimaldi, familia princiară din Monaco.
Dincolo de asigurări
Alături de asigurări, familia Adamescu este foarte prezentă şi în afacerile imobiliare, segment pe care are o poziţie solidă prin investiţiile făcute înainte de boomul şi de criza pieţei (centrul comercial Unirea a fost achiziţionat în urma unui proces de privatizare încă de acum 14 ani). Astfel, clădirilor de birouri International Business Center Modern (sediul BVB) şi City Business Center (fostul sediu al Vodafone de pe bulevadrul Unirii) li se adaugă Hotelul Intercontinental din centrul Capitalei şi Grand Hotel Rex din Mamaia, acesta din urmă achiziţionat în 2006 pentru 10 milioane de euro. Activul cel mai important al The Nova Group pe zona de spaţii comerciale îl reprezintă Unirea Shopping Center, care a avut în 2012 venituri din chirii de 19,7 mil. euro şi a obţinut un profit de aproape 2 milioane de euro din exploatare. În 2012, cele două centre comerciale şi terenurile aferente erau estimate la 98,4 milioane de euro. Şi pe acest segment, Dan Adamescu are planuri de dezvoltare. La centrul din Bucureşti vor începe lucrările la un tunel-galerie comercială ce va integra staţia de metrou Unirii în ansamblul comercial, o investiţie de câteva milioane de euro. La Braşov, unde milionarul deţine un alt centru comerical sub brandul Unirea Shopping Center, a început lucrările la un proiect care presupune extinderea spaţiilor comerciale de la 30.000 mp, în prezent, până la 100.000 mp. „Încercăm să profităm de locaţia pe care o avem în Braşov şi să ne consolidăm poziţia din central oraşului“, declară Dan Adamescu. Milionarul a pornit În Germania, în urma cu câțiva ani, şi dezvoltarea unor parcuri industrial şi comerciale pe trei terenuri, care însumează mai mult de 100 de hectare.
Construcţii, media şi, mai nou, gaz
De ceva vreme, Dan Adamescu a intrat şi într-un domeniu cu totul nou pentru el, cel al energiei. Prin compania Megaconstruct, care se ocupă cu distribuţia gazelor natural prin conducte, milionarul a construit o reţea de distribuţie în zona de sud a Dobrogei, fiind acum furnizor de gaze în oraşele Mangalia şi Venus. Vânzările Megaconstruct s-au dublat practic în 2012 faţă de 2011, până la circa 10 milioane de euro, iar Adamescu este foarte optimist cu privire la perspectivele acestei afaceri în care spune că va continua să investească. În domeniul construcţiilor, compania Baumeister a avut afaceri stabile, după ce în 2011 aproape îşi dublase veniturile de la 23,3 milioane de euro, în 2010, la 41,24 milioane de euro. Tot la noi investiţii poate fi clasificată şi achiziţionarea clubului de fotbal Oţelul Galaţi, care completează un portofoliu extrem de divers.
Soluţia pentru a conduce efectiv „imperiul“ a fost, pentru Dan Adamescu, implicarea în management a membrilor familiei, soţia sa Carmen şi fii Alexander şi Randi ocupându- se fiecare de companii din grup.
Vezi aici cum a evoluat averea familiei Adamescu:
Top 300-2016 I Top 300-2015 I Top 300-2014 I Top 300-2013 I Top 300-2012 I Top 300-2011
Preluarea informaţiilor de mai sus poate fi realizată numai cu acordul Capital si/sau cu citarea sursei: Top 300 – Cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital