Anul acesta, tot in luna noiembrie, Capital pregateste o noua surpriza: ,,Top 300 – Cei Mai Bogati Romani,,, un supliment care, de data aceasta, vrea sa adca in fata cititorilor pe primii trei sute de oamenii bogati din Romania. Stefan Onica, Adriana Halpert, Dragos Nedelcu, Manuela Preoteasa si Petrisor Obae sunt redactorii care lucreaza la finalizarea acestui nou proiect editorial, al carui punct esential consta in acoperirea intregului teritoriu al tarii. Astfel ca am impartit Romania in cinci si am dat fiecaruia o ,,felie,,, cu sarcina de a o cunoste pe dinafara afacerile care se fac in fiecare judet din respectiva ,,felie,,. Exista deja mai multe exemple de oameni de afaceri foarte putin cunoscuti, dar care, acolo unde traiesc, au peste 1.000 de angajati sau acumuleaza peste 10% din productia industriala a unui judet, iar aceste exemple, necunoscute pana acum, vor fi adevaratele surprize ale Topului din noiembrie. Dezvoltarea afacerilor dupa 1990 este legata strans, la nivel local, de situatia din perioada comunista. In zona de nord a tarii, simtul proprietatii si respectul fata de proprietatea celuilalt au ramas repere certe, in contextul in care zona a fost doar in parte cooperativizata, iar oamenii lucrau, practic, pe cont propriu si castigau bine din pomicultura sau constructii. Originar din Turt (tara Oasului), Vasile Lucut a fost sofer pana in 1990, cand si-a cumparat mai intai camionul pe care lucra. In 96 a intrat in productie, iar acum este un jucator important pe piata mezelurilor. Firma lui, Unicarm, are o cifra de afaceri anuala de aproape zece milioane de dolari.

Alexandru Cosma a contribuit decisiv la schimbarea orasului Baia Mare, unde nu mai exista azi puncte termice. In 1990, dupa ani de lucru ca inginer de instalatii, a intrat in afaceri impreuna cu doi colegi. Au fost primii care au montat microcentrale in Baia Mare si au convins locuitorii si firmele de avantajele sistemului. Acum, afacerea administrata de fiica lui s-a diversificat si ruleaza anual cateva milioane de dolari. Viitorul model Dacia de 5.000 de euro a redresat compania baimareana Ramira, o societate aproape moarta cand a fost preluata de Dumitru Matei. Astazi, fabrica produce mai ales utilaje pentru linia de fabricatie a viitorului model. Farman, integrator al firmei Renault pentru utilaje, asigura firmei 30 la suta din cifra de afaceri. In Moldova, investitorii locali detin cea mai mare parte a afacerilor, in contextul in care investitiile straine sunt aici extrem de limitate. Aurel Olareanu, din Radauti, a lucrat inainte de revolutie ca ofiter la Marina Comerciala. In 1990 a inceput afacerile cu un cuptor de paine la Radauti. Acum se numara printre cei mai importanti oameni de afaceri din judet. Are o fabrica de covoare la Siret, cumparata de la un executor judecatoresc cu 18 miliarde de lei, dar si una de textile la Suceava. Constanta este o regiune dominata de armatori si de patronii din turism. In partea de sud a tarii, cele mai multe afaceri se fac in agricultura, iar in vest sunt orientate in special spre productia industriala.

Cum se calculeaza averile celor mai bogati romani

Averea acumulata in anii de tranzitie, perioada de debut, experienta castigata de-a lungul timpului, toate acestea au fost redate, anul trecut, in paginile primei reviste romanesti care a avut curajul si ambitia de a-i convinge pe oamenii bogati sa abordeze un subiect pana acum tabu. Imediat dupa publicarea ,,Top 100 – Cei Mai Bogati Romani,,, polemicile nu au intarziat sa apara, mai ales pe marginea modului in care au fost facute aceste averi.
Revista Capital nu-si propune, insa, nici anul acesta, sa dea verdicte vizavi de modul in care s-a imbogatit un anumit om de afaceri, ci vrea sa arate cat valoreaza afacerile pe care le conduce.

Modalitatea de calcul a averilor este cat se poate de clara. In primul rand, trebuie repetat faptul ca nu este vorba despre cati bani are un anumit roman, ci de cat valoreaza afacerile acestuia, in cazul in care s-ar decide sa vanda. Pentru a aprecia valoarea unei afaceri, redactorii de la Capital folosesc coeficientii utilizati de catre companiile de consultanta. Fiecarei industrii in parte i se acorda un anumit indice de apreciere a afacerii. Coeficientii sunt mai mari acolo unde previziunile de crestere a pietei sunt certe (cum este cazul televiziunii prin cablu). O companie din domeniul telecomunicatiilor va valora intotdeauna mai mult decat una din domeniul comertului, daca cifrele de afaceri sunt comparabile. Este vorba aici si de veniturile certe ale unei companii si de potentialul afacerii.

Averile celor 100 de oameni de afaceri prezentati in prima editie a topului vor fi revizuite, in functie de evolutia lor in ultimul an. Miscari interesante sunt de asteptat acolo unde au existat extinderi sau, dimpotriva, restrangeri de activitate. Cifra de afaceri si profitul unei firme sunt principalele criterii luate in calcul la estimarea averilor, la fel ca si valoarea proprietatilor imobiliare. In cazul in care un membru al familiei face parte dintre actionarii importanti, valoarea va fi trecuta tot in dreptul actionarului majoritar, sot sau sotie.