Va plangeati ca stati mult pe aeroport pe Henri Coanda sau Baneasa, ca ati luat o cursa fantoma, care nu mai decoleaza si ca pierdeti cu brio conexiunea „de dincolo” ? Stati linistiti. Aeroporturile din Romania nu au reusit performata de a se situa printre aeroporturile cu cele mai mari intarzieri din lume.

Forbes a realizat un top al aeroporturilor de pe care stii clar ca nu vei pleca la timp, decat daca se produce vreo minune. Iata primii cinci intarziati, depistati in colaborare cu FlightStats si Airports Council International.

1.Brasilia International (BSB)

In 2007, mai putin de 27% dintre zborurile de pe acest aeroport au plecat la timp. Timp petrecut in plus, degeaba, in medie: 52 de minute. Cam rau pentru un aeroport cu 10 milioane de calatori pe an, intr-o capitala.

2.Beijing Capital International (PEK)

Beijing se pregateste de Jocurile Olimpice, dar nu sta bine la punctualitatea de pe aeroport. In 2007, mai putin de 33% din zboruri au decolat cand trebuia. Vorbim de un aeroport cu 49 de milioane de pasageri pe an, care este asteptat sa se extinda masiv in urmatorii ani.

3.Sao Paulo Guarulhos International (GRU)

In 2007, doar 43% din zboruri s-au incadrat in orar.

4.Cairo International (CAI)

Avand 10.8 milioane de pasageri care l-au tranzitat in 2006, Cairo este cel de-al doilea aeroport african ca importanta, dupa Johannesburg. Dar este cel mai prost cand vine vorba de a ajunge undeva la timp. Doar 47% din zboruri au decolat la timp in 2007. Timp petrecut in plus, in medie: 43 de minute. Nici la aterizari acest aeroport nu sta bine cu ceasul: 44% din avioanele care aterizeaza aici, nu aterizeaza la timp!

5.Paris Charles de Gaulle International (CDG)

Este mare, este modern, dar nu ajungi la timp. O problema este distanta uriasa dintre terminaluri, dar nu este singura. Abia anul trecut, 50% dintre zboruri au reusit sa plece la timp. Concluzia? CDG este considerat cel mai „rau” aeroport de dimensiuni mari din Europa. Timpul mediu de aseptare: 30 de minute.

Data: 15 ianuarie 2008

Sursa: Forbes