Dar alteori, contextele sociale, profesionale sau familiale mai apropiate și frecvența acestor interacțiuni ne împiedică să „vedem” comportamentele nepotrivite și, mai ales, răspunsul nostru la ele. Pentru a înțelege personalitățile dificile și care sunt modalitățile de combatere a efectelor toxice create de acestea, vă propunem un top de 5 cărți esențiale cu informații practice, cu exemple și teste pentru a identifica sursele stresului relațional din viața fiecăruia.
1. 5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața. Narcisici, sociopați și alte persoane înalt-conflictuale
Colegul tău de birou vede numai comploturi în jurul său? Prietena ta solicită încontinuu atenție, iar când tu ai nevoie de sprijinul ei, pare să nu te audă? Vestea bună e că nu tu ești de vină în toate acestea. Tu ești doar ținta culpabilizării unor personalități înalt-conflictuale. 10% din populație face parte din această categorie, iar această carte te va învăța cum să-i depistezi, cum să te ferești de ei și cum să le faci față. Cum sunt definite și cum se comportă personalitățile narcisice, borderline, antisociale, paranoide și histrionice, explică Bill Eddy avocat, terapeut, mediator și autor. El a pus bazele teoriei personalităților înalt-conflictuale și a fondat institutul cu același nume în California.
2. Capcana narcisismului. Îndrumar de cunoaștere a naturii umane și de autocunoaștere
Vă întrebați câteodată ce îi determină pe unii dintre oamenii din viața voastră să caute cu orice preț excelența, să cerșească atenție și laude, să înnebunească de furie, să tacă în mod obstinat, să se simtă jigniți din nimic sau să tragă sforile în fundal? S-ar putea ca în toate aceste cazuri să aveți de-a face cu forme ale unui narcisism dus la extrem. Deși în dozajul potrivit, narcisismul este esențial pentru dezvoltarea unei stime de sine sănătoase, pentru performanță și creativitate, în supradoză, el devine cauza patologiilor, nevrozelor, lăcomiei și conflictelor.
Narcisicul nu este numai acela care se consideră excepțional și are nevoie de laude ca de aerul pe care îl respiră, ci poate fi și cel care te vlăguiește de energie, cel ce suferă în tăcere și, în cel mai grav caz, psihopatul. Cum îi recunoaștem, așadar, pe narcisici, cum le aflăm motivațiile și, mai ales, cum putem să ne ferim de ei? Veți afla din această carte tot ce trebuie să faceți pentru a conviețui într-un mod sănătos cu narcisicii, inclusiv cele 10 reguli de abordare – de la oglindire și stabilirea de limite la eliberarea de sub aura lor și lauda rezervată.
Reinhard Haller, medic și psihoterapeut austriac, este unul dintre cei mai celebri psihiatri judiciari din Europa și este autorul unor cunoscute cărți dedicate patologiilor psihice, adicțiilor, sinuciderii și psihiatriei criminalistice.
3. 10 căi pentru a face față persoanelor care îți fac rău. Când te confrunți cu oameni toxici
În cartea sa, „ 10 căi de a face față persoanelor care îți fac rău”, dr. Lillian Glass le vorbește cititorilor săi despre ce înseamnă relațiile cu oameni toxici. Despre cum interacțiunile verbale cu ceilalți ne pot răni și de ce cuvintele pot deveni adevărate arme. „Firește că agresiunea fizică lasă urme asupra noastră, dar nu este adevărat că vorbele nu ne pot face rău. Cuvintele ne fac rău cu siguranță”, spune Glass.
Cartea oferă nu mai puțin de 30 de tipologii de „oameni toxici” – de la „Narcisist” și „Lingușitorul toxic” la „Cârpa plângăreață” și „Iuda zâmbitoare”. Pornind de aici, vei putea combina cu succes cele 10 tehnici detaliate în această carte, pentru te tortura mai puțin și pentru a-ți ușura din stres și deprimare. Descoperă, așadar, cele mai eficiente strategii de „detoxifiere” a relațiilor (de la umor și oglindire la deconectare și confruntarea directă) și vei avea nu doar șansa de a scăpa de gândurile negre și durerile de stomac, dar și de a revitaliza relațiile cu oamenii toxici și de a ști când e cazul să rupi irevocabil acele legături.
„First Lady of Communication” în SUA, dr. Lillian Glass, specialistă în psihologia comunicării și a comportamentului uman, a impus în limbajul cotidian sintagma de „oameni toxici”. A consiliat numeroase personalități, printre care Dustin Hoffman, Melanie Griffith și Will Smith.
4. Cum să ne purtăm cu personalităţile dificile
François Lelord şi Cristophe André îşi propun, printr-o scurtă incursiune prin labirintul personalităţilor dificile, să contureze nu doar trăsăturile acestora, ci şi recomandări şi sfaturi privind atitudinea şi comportamentul nostru faţă de acele persoane dificile care ne pot însoţi pe orice drum: un soţ prea gelos, o mamă prea neliniştită şi îngrijorată, un şef prea autoritar şi dur, o iubită prea dependentă, un coleg tipicar… Autorii propun şi o serie de teste prin care cititorul îşi poate cunoaşte latura dificilă a personalităţii: este ea histrionică, depresivă sau evitantă? Sau, este ea narcisică, pasiv-agresivă sau impulsivă? Răspunsul poate fi aflat după parcurgerea paginilor şi a testelor acestui „mic ghid de comportament”.
5. Exerciții de comunicare NonViolentă – Françoise Keller
Câţi dintre noi reuşesc să-şi exprime o nevoie sau o emoţie fără să fie receptaţi ca fiind critici, egoişti sau manipulatori? De câte ori nu evităm, din frică, să ne spunem părerea? Şi în câte rânduri nu pornim o discuţie doar pentru a ne „descărca nervii”? Creată de psihologul american Marshall B. Rosenberg, metoda Comunicării NonViolente (CNV) oferă un cadru accesibil şi de impact pentru dezvoltarea unor relaţii empatice şi respectuoase atât cu sine, cât şi cu cei din jur.
Bazată pe numeroase exerciţii şi povestiri ilustrative, cartea demonstrează că a comunica „nonviolent” nu înseamnă să devii pasiv sau de o politeţe artificială, ci să reuşeşti să-ţi transmiţi cât mai autentic şi mai convingător sentimentele şi opiniile, ţinând totodată cont de impactul vorbelor tale asupra interlocutorului.