Cu toate acestea, există momente în care o mână nevăzută ne aduce aminte că suntem un popor, că bunătatea este în noi și că avem capacitatea să facem un efort, oricât mic, și pentru semenii noștri. Sunt campanii sociale în România care au reușit să strângă milioane de euro de la români pentru alți români, aflați în situații mai complicate.
Aceste campanii sunt inițiative private, au niște motoare reprezentate de oameni ca noi, dar care s-au pus în fața publicului pentru a spune povestea unor semeni care au nevoie de ajutor, fie că este vorba de cazuri medicale sau sociale.
Iar acum, la final de an, cititorii Capital și Evz i-au ales pe cei mai buni în societatea civilă. Indiferent de rezultatat, fiecare dintre cei pe care îi prezentăm mai jos poate purta statutul de cel mai bun, dar suntem curioși să vedem pe cine simpatizați voi, cititorii noștri.
Așadar, Asociația Dăruiește Viață ocupă primul loc în preferințele cititorilor noștri. Pe locul doi se poziționează Fundația Mereu Aproape, iar pe III se află Fundația Metropolis – Spitale Publice din bani privați.
Iată rezultatele:
Proiectul social al anului 2021
1. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu – Dăruiește Viață
Noi facem un spital! Așa și-au spus Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu la debutul celui mai important proiect al Asociației Dăruiește Viață. Și-au propus să ridice primul spital de copii construit exclusiv din donații și sponsorizări. Și s-au pus pe treabă. Până acum peste 5600 de companii au donat pentru construcția spitalului, și câteva zeci de mii de persoane fizice.
2. Alessandra Stoicescu – Fundația Mereu Aproape
Apărută în anul 2005, Fundația Mereu Aproape a reușit unele dintre cele mai bune campanii de strângere de fonduri din țara noastră. Spre exemplu, anul trecut, fundația condusă de Alessandra Stoicescu a reușit să strângă peste 4 milioane de euro prin intermediul unui teledon virtual pentru cadrele medicale și pacienții care se luptă cu noul coronavirus. În urmă cu doi ani, Fundația a lansat un nou program, Ajut eu, o campanie prin care oamenii își aleg cazul pentru care să doneze. De la lansare au fost strânși aproape 700.000 de euro din donații și au fost ajutați 148 de oameni aflați în situații complicate.
3. Codin Maticiuc – Fundația Metropolis – Spitale Publice din bani privați
Pentru marele public, numele lui Codin Maticiuc este asociat mai degrabă cu zona mondenă. Despre latura caritabilă, însă, nu se prea face vorbire. Spre exemplu, activitatea Fundației Metropolis, al cărei fondator este, alături de părinții săi, se întinde pe o perioadă de 20 de ani: orfelinatul gazduiește 36 de copii, centrul de zi de care beneficiază alți 25 de copii și centrul de tineri înregistrează succese incontestabile an de an. De câțiva ani, Maticiuc a inițiat un nou proiect: #spitalepublicedinbaniprivati. Anul acesta Codin Maticiuc s-a implicat și într-un proiect de la Spitalul Județean Neamț, dar și în refacerea secției de nefrologie pediatrică de la Spitalul Fundeni.
4. Samuel Negoiescu – Speranță pentru România
Dar ce faci când vrei să ajuți pe cei din jur, dar nu ai elementele mediatice sau financiare? Oare se poate? Exemplul lui Samuel Negoiescu ne arată că se poate, cumva că noi suntem singura limită a împlinirii viselor noastre. În 12 ani de activitate civică a reușit să strângă aproape 7 milioane de euro, bani cu care a ajutat peste 8300 de oameni. Samuel a convins până acum aproape 325.000 de oameni să doneze pentru semenii lor aflați în situații aparent fără ieșire, de la cazuri medicale până la cele legate de sărăcie extremă.
5. Mirela Nemțanu – Hospice Casa Speranței
Hospice Casa Speranței este cea mai mare fundație din România. Înființată la Brașov, în 1992, a ajutat în cei 29 de ani de experiență peste 40.000 de copii și adulți cu boli incurabile. Dimensiunea ONG-ului este impresionantă: deține 2 spitale, la Brașov și București, construite strict din donații; oferă îngrijire la domiciliu în 4 orașe și are și un centru dedicat copiilor bolnavi incurabili.