Aceast fenomen complex este deslușit pentru noi de economiști, oameni de la care aflăm dacă ne va fi bine sau rău în viitor. Sunt oamenii care propun soluții pentru decidenții politici aflați la butoanele țării. Ca și politicienii, și economiștii au convingeri ideologice. Sunt unii care cred în liberalism și un stat mininal, dar există și specialiști care cred într-un stat robust și într-o protecție socială puternică. Dar să trecem la marele câștigător al acestei categorii.
Cititorii Capital și Evz au decis cine merită să fie economistul anului 2021. Astfel, pe locul I se află ministrul Adrian Câciu. Locul doi este ocupat de către Petrișor Peiu, iar podiumul este completat de Cristian Socol.
Cristian Păun s-a situat pe 4, iar ultimul în preferințele cititorilor a fost Bogdan Glăvan.
Iată rezultatele:
1. Adrian Câciu
În urmă cu o lună societatea era suprinsă de nominalizarea PSD pentru Ministerul Finanțelor. Mai marii din Kiseleff au decis ca economistul Adrian Câciu să meargă în fruntea finanțelor țării. Supriza a fost cu atât mai mare cu cât social-democrații au nominalizat pentru portofoliile obținute la negocieri oameni grei din partid, printre care se numără Gabriela Firea, Vasile Dâncu sau Sorin Grindeanu.
Cu toate acestea, Adrian Câciu a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai populari analiști economici de la noi. Stilul său direct și capacitatea de a explica diverse situații economice pe înțelesul oamenilor, l-au făcut pe Câciu un economist cu audiență mare. Acum rămâne doar să sperăm că trecerea sa de la analiză la practică să fie una de succes. Să sperăm ca Adrian Câciu să poată aplica în Minister multe din ideile susținute în analizele sale.
2. Petrișor Peiu
Petrișor Gabriel Peiu este doctor al Universității Politehnica din București (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) și vicepreședinte al Agentiei pentru Investiții Străine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).
În această toamnă a fost una dintre cele mai puternice și credibile voci care au explicat de unde vine actuala criză energetică, care se traduce în buzunarele noastre prin facturi record. Profesorul spune că există patru categorii de probleme care au dus la insuficienţa alimentării cu gaze şi la explozia preţurilor: o scădere a producţiei, investiţii prea mici în dezvoltarea de zăcăminte noi, neglijarea sursei şi anume, Marea Neagră şi refuzarea încheierii contractelor pe termen lung cu Gazprom.
Petrişor Peiu susţine că soluţiile pentru România, în ceea ce priveşte criza energetică, sunt exploatarea gazelor şi centralele pe gaz şi consideră că există suficiente surse în ţară, însă problema este că nu se pot depăşi anumite bariere politice.
3. Cristian Socol
Doctor în economie și profesor universitare la Academia de Studii Economice, Cristian Socol este cunoscut și ca omul din spatele proiectelor economice ale PSD. A participat la elaborarea Programelor de guvernare din 2008, 2012, 2016, a programelor prezidențiale din 2009, 2014 și a programelor europarlamentare din 2009, 2014, 2019. Este autorul a sute de propuneri de politici publice fundamentate.
Cristian Socol este profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice (ASE), cadru didactic din 1999 și doctor în Economie (2004).
La debutul noului Guvern, Socol susținea public că ”un tratament adecvat nu se poate realiza fără un diagnostic corect. Economia românească nu se află deloc într-o situaţie bună. S-au erodat şi ultimele supape prin care se detensionau dezechilibrele macroeconomice, Astfel, devine urgentă aplicărea unor măsuri puternice de stabilizare macroeconomică. Amânarea lor va costa mult mai mult populaţia şi companiile din România”.
4. Cristian Păun
Profesorul universitar Cristian Păun este unul dintre cei doi economiști care l-au consiliat pe teme economice pe Ludovic Orban în perioada în care acesta conducea PNL și Guvernul României. Este profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, titularul disciplinei de Tehnica plăților și finanțării internaționale. Activează în domeniul consultanței financiare pe diferite proiecte dezvoltate cu finanțare privată sau publică.
Cristian Păun este și cadru universitar asociat la Universitatea Româno-Americană din 2007 și la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, Facultatea de Management și Facultatea de Comunicare din 2006. Ocupă și funcția administrativă de Director Executiv al Societății Române de Economie, fiind și membru al acesteia din 2009. Este Directorul Executiv al Centrului de Cercetare în Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București din anul 2011. Este membru al Institutului Murray Rothbard din România din cadrul Universității Romano-Americană și colaborează pe diferite proiecte cu Institutul Mises din România.
5. Bogdan Glăvan
Profesorul universitar Bogdan Glăvan este arhitectul programului de guvernare al PNL în perioada în care partidul era condus de Ludovic Orban. Din 2009 este profesor universitar al Universtităţii Româno-Americane. În ceea ce priveşte studiile sale, Bohdan Glăvan este licenţiat al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În 2000 a obţinut tot la ASE diploma de studii aprofundate, iar în 2004 a devenit doctor în economie.
În ultima perioadă, Bogdan Glăvan s-a remarcat în spațiul publici prin poziții anti-restricții, tranducând în postările sale din Social Media studii din Occident care arată lock-down-ul reprezintă o măsură ineficientă în acest moment și că imunizarea, naturală sau prin vaccinare, este cea care ne va scăpa de această pademie. ”Știrea care face acum înconjurul planetei este că Omicron este OFICIAL mai puțin sever decât Delta. Avem rezultatele a 4 studii, raportate de Financial Times: în Africa de Sud, în Danemarca, în Anglia, în Scoția.
Cercetătorii au recreat matematic condiții identice pentru a compara cele două valuri. Așadar, în toate cele 4 țări riscul de spitalizare al cuiva in infectat cu Omicron este mai mic decât riscul pe care l-ar fi avut înainte dacă se infecta cu Delta, ținând cont de vârstă, de sex, de starea sa de sănătate. De ce? Așa cum au spus oamenii deștepți în repetate rânduri, datorită imunității.
În plus, studiul din Scoția arată că noua tulpină este INTRINSEC mai ușoară decât Delta, adică chiar și persoanele nevaccinate și neinfectate anterior au acum un risc mai mic de spitalizare decât aveau cu Delta”, este una dintre postările lui Glăvan de zilele trecute.