Dezvoltarea tehnolgiilor şi a modelelor de business au determinat apariţia unui număr foarte mare de joburi în ultimii ani. Tinerii care ies astăzi de pe băncile facultăţilor din România ajung să lucreze pe poziţii care în urmă cu 10 ani nici măcar nu existau. Specialiştii în resurse umane contactaţi de capital.ro sunt de părere că apariţia de meserii noi reprezintă un fenomen natural. „Este evident ca domeniile în care se întâmplă acest lucru sunt tehnologia inf
Dezvoltarea tehnolgiilor şi a modelelor de business au determinat apariţia unui număr foarte mare de joburi în ultimii ani. Tinerii care ies astăzi de pe băncile facultăţilor din România ajung să lucreze pe poziţii care în urmă cu 10 ani nici măcar nu existau.
Specialiştii în resurse umane contactaţi de capital.ro sunt de părere că apariţia de meserii noi reprezintă un fenomen natural. „Este evident ca domeniile în care se întâmplă acest lucru sunt tehnologia informaţiei şi ingineria, pentru că în aceste domenii am fost în ultimii ani, şi suntem şi în continuare, martorii unui progres accelerat”, a declarat Ariadna Şutac, recruitment manager & partner al BrainSpotting şi membru HR Club.
Oficialii companiilor din domeniul recrutării au întocmit pentru capital.ro o listă a joburilor care sunt acum la mare căutare, dar care în urmă cu 10 ani nici măcar nu existau.
Conform oficialilor HR Club, postul de programator pe platforme mobile se află pe primul loc. „Cei care au
Această poziţie a apărut datorită creşterii foarte rapide a gradului de utilizare a dispozitivelor mobile, fapt ce a atras după sine o dezvoltare a serviciilor oferite prin intermediul acestora. „Pentru a face aceste servicii funcţionale, s-au format programatori specializaţi în programarea pe platformele mobile”, spune, la rândul ei, Ariadna Şutac.
Tot în domeniul IT&C se regăseşte şi al doilea job proaspăt „inventat”, cel de designer (modelator) 3D. Cei care aleg o astfel de poziţie sunt specializaţi în design de obiecte şi aplicaţii grafice, în special pentru mediul online. „Ei sunt căutaţi în general de firme de web design/development, studiouri de creaţie sau agenţii de publicitate”, a mai declarat Ariadna Şutac.
Configuration administrator este cel de-al treilea job din top. Dezvoltarea sistemelelor informatice ale companiilor şi apariţia datacenter-elor au delimitat un post având ca scop gestionarea tuturor componentelor unui sistem informatic.
Dincolo de mediul IT, au luat naştere şi alte joburi noi în ultimii ani mai ales datorită nevoilor companiilor româneşti de a-şi dezvolta strategiile de business. Un astfel de exemplu este cel de HR business partner. Acest specialist acţionează într-un anumit domeniu de business în scopul de a dezvolta şi implementa o strategie coerentă de resurse umane, după cum spun oficialii Kilpatrick Executive Search.
Şi poziţia de business process manager este strâns legată de dezvoltarea mediului de afaceri autohton. Persoanele cu un astfel de job se ocupă de organizarea, evaluarea şi îmbunătăţirea sistemului de management organizaţional al firmei şi al subsistemelor acestuia.
Intrarea României în EU şi apariţia fondurilor ce trebuiau asimilate a născut un alt loc de muncă aflat acum la mare căutare cu toate că în urmă cu 3 ani nici măcar nu exista: consultant de fonduri nerambursabile. Rolul acestuia este, după cum a declarat Olivia Frânculescu, de identificare a potenţialilor clienţi interesaţi de intocmirea de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.
Potrivit lui Marius Gîrlea, general manager al site-ului www.jobsinro.ro şi membru HR Club, un alt job foarte important în ziua de azi este cel de specialist în lichidarea activelor. Acesta intervine când o companie în criză a epuizat toate metodele de reducere a costurilor pentru a se redresa. Practic, specialiştii în lichidarea activelor identifică şi valorifică activele fixe de care compania se poate lipsi, fiind un „reparator de business-uri”.
Chief conversation officer este o altă poziţie extreme de interesantă apărută în ultimii ani în nomenclatorul meseriilor. Dezvoltarea reţelelor de socializare gen Facebook sau Twitter a născut acest tip de meserie. „Chief conversation officer-ul răspunde de modul în care un brand este reflectat în reţelele sociale, intervine activ şi chiar proactiv în discuţiile centrate pe compania care i-a angajat”, explică Gîrlea atribuţiile unui astfel de specialist.
Ultimii ani, marcaţi de grija tot mai mare a omului pentru mediul înconjurător şi încercările disperate de a
Universităţile din România nu pot pregăti studenţii viitorului
Dacă în statele din vestul Europei sau în SUA tinerii din universităţi sunt pregătiţi pentru joburile viitorului, în România acest lucru este aproape imposibil. „Pentru ca universităţile să poată pregăti viitori specialişti în activităţi care nu există încă este necesar ca respectivele unităţi de învăţământ să fie centre puternice şi recunoscute de cercetare şi inovatie şi în acelaşi timp să dezvolte studenţilor capacitatea de adaptabilitate, flexibilitate şi o atitudine orientată spre învăţare continuă”, spune Ariadna Şutac, recruitment manager & partner al BrainSpotting. În ţara noastră, acest lucru este aproape imposibil ţinând cont că centrele universitare sunt slab dotate, iar programa de învăţământ nu este adaptată cerinţelor actuale.
„Cel puţin în viitorul apropiat, vom continua să ne uităm în curtea vecinilor din vest şi să preluăm descoperirile lor, dupa ce acestea sunt puse în aplicare pe scara largă”, mai spune Ariadna Şutac.
Toate acestea fac ca joburile nou create ajunse şi în România să fie ocupate fie de specialişti străini, fie de persoane care nu au pregătirea teoretică necesară.
Joburi noi la orizont!
Continua dezvoltare a tehnlogiilor şi a industriilor va duce la apariţia tot mai multor joburi de acest fel şi în viitorul apropiat, după cum spun specialiştii HR Club. Acest lucru se arată şi în studiul „Shape of Jobs to Come” realizat de guvernul britanic.
„Uitaţi de măcelari, brutari şi fabricanţi de candelabre! Peste 20 de ani, cele mai populare profesii vor fi cele de administratori de ferme verticale, pilot spaţial şi producător de părţi ale corpului uman”, se indică în acest raport.
Potrivit acestuia, progresele ştiinţifice şi tehnologice, împreună cu modificările climei planetare vor face ca profesiile viitorului să devină de nerecunoscut, comparativ cu nomenclatorul actual al meseriilor.