Anul viitor ne vom putea transmite vieţile în direct online, vom socializa cu personaje virtuale fără a cunoaşte oamenii din spatele lor şi vom participa la înmormântări pe Internet. Şi, culmea tehnologiei, gadgeturile vor avea, la rândul lor, propriile lor gadgeturi.
Cele mai interesante inovaţii new media nu vor veni niciodată de la corporaţii gigant precum Google sau Microsoft, preocupate mai degrabă de consolidarea modelului lor de afaceri decât de noutăţi şi testarea unor domenii emergente. Dezvoltatorii de servicii online de nişă sunt cei de la care pleacă, de obicei, ideile geniale de business, care ajung să fie cumpărate ulterior de marile corporaţii. capital.ro vă prezintă cele mai importante idei care vor fi la modă anul viitor.
1. Ne vom exprima condoleanţele online
Cimitirele şi capelele nu vor mai fi singurele locuri în care ne vom reculege după dispariţia unui om şi nici nu va fi nevoie să ne deplasăm pe distanţe lungi pentru a participa la o înmormântare. Site-uri precum Otrib.com sau Tributes.com sunt adevărate memoriale virtuale în care oamenii îşi exprimă durerea faţă de pierderea celor apropiaţi, le celebrează viaţa prin poveşti, imagini şi chiar filme video.
Mulţi oameni folosesc servicii de webcasting de la Funeralrecording.com sau Funeralone.com pentru a transmite în direct ceremonia de înmormântare, astfel încât toată familia să poată participa, măcar de la distanţă. Deşi transmiterea pe net a unei înmormântări pare o idee morbidă, acestă soluţie este ideală pentru familiile ai căror membrii sunt împrăştiaţi în toate colţurile lumii şi care nu pot participa altfel la aceste evenimente.
2. Ne vom transmite vieţile pe web
Avem de mult tehnologia necesară pentru a ne transmite vieţile în direct pe Internet şi au existat deja, la nivel de experiment, persoane care s-au folosit de tehnologia portabilă pentru a se expune în întregime oricui avea chef să îi urmărească online. Lifecasting este un trend la fel de vechi precum web cam-urile iar transmiterea în continuu a vieţii private, în spaţiu public, schimbă sensul supravegherii într-o auto-supraveghere continuă.
Dar omniprezenţa noilor telefoane mobile, serviciile 3G de mare viteză şi dorinţa din ce în ce mai mare a oamenilor de a comunica de la distanţă prin cele mai tangibile mijloace posibile ar putea transforma acest trend într-o componentă banală a vieţii de zi cu zi în 2010, înlocuind banalele bloguri cu produse orientate, la nivel de conţinut, spre video, iar la nivel de mesaj spre interactivitate. Servicii precum Qik.com îţi permit să transmiţi video în timp real direct de pe telefonul mobil fără să aştepţi minute în şir să se încarce filmul sau să faci operaţiuni complicate.
Ca vizitator pe site, ai două categorii de conţinut video, „all video” şi „hot videos”, şi în principiu te poţi conecta oricând la stream-ul oricărui membru de pe site pe care îl poţi urmări din umbră fără să fi avut vreodată o legătură. Aspectele sociopate ale acestui trend sunt încă subiect de dezbatere pentru că mulţi susţin că acest tip de servicii online este o mană cerească pentru inadaptaţi, voaiorişti sau exhibiţionişti care fetişizează aceste forme de comunicare.
3. Vom folosi propriile corpuri pe post de controller
Microsoft se pregăteşte să lanseze cel mai performant controller pentru noua variantă de Xbox: propriul corp al clienţilor, ale căror mişcări vor fi detectate şi urmărite cu ajutorul unei tehnologii noi. Proiectul Natal, aşa cum a fost denumită tehnologia, îţi permite să dansezi, să joci tenis sau să te lupţi cu o armată de dragoni fără să ai nevoie de un obiect care să intermedieze interacţiunea cu computerul, pentru că o cameră video cu infraroşu îţi capturează toate mişcările şi le transmite pe ecran. Un microfon înregistrează vocea şi o foloseşte în convenţia jocului. Sony, pe de altă parte, a anunţat lansarea pe piaţă a Play Station Motion Controller, care este o altă variantă a proiectului Natal, cu mici variaţiuni la nivel tehnic.
4. Măsurătorile se vor face din satelit
Un nou serviciu numit GeoEstimator care foloseşte imagini capturate din satelit sau fotografii de la înălţime pentru a face măsurătorile acoperişurilor într-un mod la fel de acurat precum dacă ai folosi instrumente tradiţionale. Serviciul este ideal pentru firmele de imobiliare, companiile de asigurare sau evaluatori, care nu vor mai fi nevoiţi să se caţere pe acoperiş pentru a-i evalua starea. Măsurătorile virtuale sunt una dintre cele mai practice aplicaţii ale satelitului în viaţa de zi cu zi.
5. Vom folosi agregatoare de conţinut
Deja servicii precum Digg sau YouTube te ajută să găseşti poveşti, imagini şi video-uri interesante pe care le poţi împărtăşi, la rîndul tău, de pe un cont. Tooble.com face mai mult de atât: este un agregator pentru video, foto, documente şi pagini web, astfel încât puteţi să le stocaţi online şi să le împărtăşiţi în acelaşi timp, iar serviciul în sine este mai vizual şi mai interactiv decât Box.net.
Având în vedere că suntem inundaţi din toate părţile de informaţii, în orice format, pe care am vrea să le păstrăm aproape fie pentru că ne sunt dragi, fie pentru că ni se par utile, un serviciu precum Toobla este perfect pentru gestionatrea unei arhive consistente şi accesibilă de pe orice computer, oricând.
6. Nu vom mai folosi cărţi de vizită
Oamenii de afaceri şi, în special, cei din marketing şi PR au întotdeauna o carte de vizită pregătiă să ţi-o ofere la orice ocazie, dar în ultimul timp acest obicei s-a demodat. Singurele variaţiuni pe tema cărţilor de vizită au fost aplicaţiile de realitate augmentată prin care expuneai cartea la un webcam şi îţi apăreau pe ecran, la o anume adresă, datele de pe cartea de vizită, ornamentate cu animaţii mici, imagini sau chiar joculeţe interactive.
Mai multe aplicaţii iPhone, precum Beezcard sau SnapDat îţi permit să faci schimb de cărţi de vizită pe mobil, dar nu toată lumea are iPhone. O companie suedeză a lansat recent PokenZoo, un device ieftin, care te va ajuta să-ţi ţii contactele în ordine, şi, în acelaşi timp, un accesoriu modern. Când întâlniţi o persoană nouă care foloseşte la rândul ei PokenZoo, tot ce trebuie să faceţi este să vă atingeţi device-urile pentru a face schimb pe date.
7. Vom sta pe chat cu personaje humanoide fără faţă
Unul dintre cele mai interesante şi mai simple lucruri pe care poţi să le faci pe net e să comunici cu persoane pe care nu le cunoşti. Mai nou este la modă să vorbeştui cu softuri inteligente care îţi pot da feedback la conversaţie şi pot învăţa, pe parcurs, dezvoltându-şi baza de cuvinte şi expresii, dar simplitatea acestor softuri, oricât de spectaculoase ar fi ele la nivel teoretic, i-a plictisit rapid pe internauţii dornici de replici mai spontane şi, până la urmă, mai umane.
Omegle.com este o jucărie online care îţi permite, pe de o parte, să vorbeşti cu străini din orice colţ al lumii (serviciu pe care îl oferă AOL de mulţi ani), dar persoana cu care vorbeşti se schimbă în mod automat fără ca tu să fii anunţat în vreun fel. Ai putea discuta cu o persoană din Tokyo şi, de la un moment dat, să vorbeşti cu cineva din Berlin fără să îţi dai seama. Noile forme de entertainment online indică ultima piesă din puzzle-ul globalizării la nivel cultural şi informaţional.
8. Gadgeturile vor avea propriile lor gadgeturi
Telefoanele mobile vor avea propriile acesorii, care le vor ajuta să se conecteze la Internet cu o viteză mai mare, să îmbunătăţească calitatea semnalului şi să lărgească aria de acoperire. zBoost ONE este un gadget care poate înbunătăţi conexiunea cu până la trei bare, fapt pentru care a fost premiat de Consumer Electronics Association.