Acestea sunt cele mai bune orașe din lume din vremea pandemiei
După aproape doi ani de lockdown-uri, anul acesta clasamentul a ținut cont de câțiva factori suplimentari; proiecte comunitare, acces la spații verzi și durabilitate.
”Am urmărit orașele care nu se gândesc doar la prezent, ci și la viitor. Cei care fac viața mai bună atât pentru noi, cât și pentru nepoții noștri”, a precizat publicația, potrvit Euronews.
10. Tokyo, Japonia
După cum arată Time Out, purtarea măștilor era la ordinea zilei în Tokyo cu mult înainte ca pandemia COVID-19 să explodeze. În ultimele 18 luni, orașul a făcut investiții uriașe în noi locuri și atracții pentru localnici și vizitatori. Una dintre ele sunt „toaletele publice de designer” – băi de ultimă generație făcute să arate ca niște instalații de artă.
9. Porto, Portugalia
Faimoși artiști graffiti din Porto au lucrat din greu pe străzile liniștite ale orașului. O mare parte din oraș a devenit pietonală și s-au adăugat mai multe infrastructuri pentru ciclism, precum și grădini comunitare care prind viață pentru a oferi rezidenților un spațiu în aer liber.
8. Tel Aviv, Israel
Tel Aviv s-a clasat în top 10 pentru că „orașul care nu se oprește niciodată” a luat o pauză când COVID a lovit. Potrivit Time Out, spații precum Dizengoff Square și Park HaMesila au găzduit picnicuri, concerte, proiecții și dezbateri în timp ce spațiile interioare au rămas închise. În mod normal, Tel Aviv are o viață de noapte intensă.
7. Praga, Republica Cehă
Praga este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, făcându-l, de asemenea, și unul dintre cele mai locuibile. Și oricine iese la o plimbare pe jos se bucură de un spectacol vizual. Cunoscut sub numele de „Orașul de Aur”, Praga este plin de hotspoturi turistice. În arondismentul Praga 6, există locuri de joacă pentru activități în aer liber, ceea ce a făcut ca blocarea să devină mai suportabilă pentru locuitori.
6. Montreal, Canada
Canada este cunoscută pentru oamenii săi prietenoși. Jurnalistul Time Out JP Karwacki spune: „Ambiția Montrealului este de a merge înainte cu proiecte ecologice inovatoare, cum ar fi planurile de interzicere a materialelor plastice de unică folosință și transformarea bulevardelor din centrul orașului în păduri urbane”.
5. New York, SUA
A fost votat „cel mai rezistent” dintre toate orașele din America de Nord în urma pandemiei. Gestionarea pandemiei – într-o metropolă cu 8 milioane de locuitori – a fost foarte apreciată de Time Out. Orașul operează în continuare un sistem de restaurante deschise, iar străzile au fost transformate în centre sociale vibrante.
4, Copenhaga, Danemarca
Danemarca este cunoscută drept unul dintre ”cele mai fericite locuri din lume”. În sondaj, 66% dintre locuitorrii Copenhagei și-au numit orașul natal „relaxant”.
3. Manchester, Marea Britanie
Al doilea oraș al Marii Britanii a învins capitala în clasamentul din acest an pentru cultura sa animată și spiritul comunitar. În timpul pandemiei, întreprinderile mici au oferit asistență medicală gratuită lucrătorilor din prima linie, iar un local a oferit 4.500 de mese gratuite persoanelor vulnerabile. A fost votat și pentru „viața de noapte”, „creativitate”, „spirit comunitar”, „prietenie” și „cunoaștere a vecinilor”.
2. Amsterdam, Olanda
Amsterdam a suferit când a intrat în lockdown. Conform studiului Time Out, Amsterdam „s-a concentrat asupra faimoasei sale frumuseți, istorii și spirit comunitar, fiind decis să elimine cafenelele, bordelurile și locurile rău famate care i-au distrus centrul istoric”.
1. San Francisco, SUA
Pe primul loc se află San Francisco, unul dintre cele mai renumite orașe din SUA. Dar și orașul cu cele mai stricte măsuri împotriva COVID. SF New Deal a fost conceput pentru a-i ajuta pe cei în nevoie, implicând bucătarii din oraș să gătească pentru persoane vulnerabile.
Sursă foto: Dreamstime