Europa găzduiește unele dintre cele mai frumoase orașe din lume, dar, la fel ca majoritatea locurilor din întreaga lume, continentul are o mare problemă cu poluarea. Cea mai comună și, probabil, mai periculoasă formă de poluare în Europa este contaminarea aerului.

Cum sunt determinate cele mai poluate orașe din Europa

Un studiu recent realizat de Airly a arătat că nivelurile de poluare au crescut în toate statele Europei. Studiul a raportat nivelurile de dioxid de azot (NO2) și de particule (PM10) în mai toate orașele mari din Europa, iar concluziile au fost, cel puțin, sumbre, scrie Theboutiqueadventurer.

Lista de mai jos enumeră cele mai poluate orașe din Europa, clasate după nivelul lor de NO2. Cele mai recente orientări globale ale OMS pentru calitatea aerului (sau AQG) recomandă noi niveluri de calitate a aerului și reducerea poluanților cheie. Standardele de calitate a aerului pentru PM10 s-au modificat de la 50 µg/m3 la 45 µg/m3, în timp ce nivelurile de NO2 au rămas aceleași la 25 µg/m3.

Cele mai poluate orașe din Europa

NO2 este un compus chimic eliberat în aer în diferite moduri. Compusul provoacă iritații la nivelul ochilor, nasului și gâtului. Expunerea pe termen lung poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi astmul și bolile respiratorii, dar și la decese premature.

1. Newcastle Upon Tyne, Regatul Unit

Niveluri de NO2: 44,6 µg/m3 (179% peste standardul de siguranță al OMS)

Newcastle este unul dintre cele mai bune locuri pentru a trăi din Regatul Unit. Orașul are însă o bogată moștenire industrială, devenind un important centru industrial și financiar în regiune până în 1800.

Performanța industriei din Newcastle în producția de sticlă, prelucrarea fierului și construcțiile de nave au făcut din orașul-port unul dintre cele mai căutate locuri.. Din păcate, această explozie a industriilor a contribuit în mod semnificativ la nivelurile ridicate de NO2 din Newcastle.

2. Napoli, Italia

Niveluri de NO2: 42,4 µg/m3 (170% peste standardul de siguranță al OMS)

Poluarea este o problemă extrem de veche în Napoli. Orașul se confruntă cu cantități mari de emisii cauzate de trafic, transport maritim și activități legate de port, prelucrarea metalelor și factori topografici. Napoli se confruntă cu boli socio-economice, cum ar fi niveluri ridicate ale șomajului, costul scăzut al vieții și o economie informală condusă în mare parte de migranți.

3. Paris, Franța

Niveluri de NO2: 41,2 µg/m3 (165% peste standardul de siguranță al OMS)

Parisul are unele dintre cele mai ridicate niveluri de NO2 din toată Europa. Parisul se confruntă cu o poluare mare a aerului cauzată în principal de emisiile din trafic de la combustibilii fosili, producția din industrie și condițiile meteorologice, cum ar fi stagnarea aerului. Această concentrație de aer nedistribuit duce la niveluri nesănătoase, provocând probleme de respirație.

Producția de vehicule, precum și producția de mașini chimice și grele, sunt principalele cauze ale poluării în Paris. Alți factori care contribuie la contaminare includ costurile ridicate ale vieții. Această densitate urbană excesivă provoacă adesea o lipsă de grijă pentru mediu.

4. Anvers, Belgia

Niveluri de NO2: 35,9 µg/m3 (144% peste standardul de siguranță al OMS)

Orașul-port este cunoscut drept „capitala mondială a diamantelor”, dar și pentru nivelurile nesănătoase de NO2 din aer.

5. Dortmund, Germania

Niveluri de NO2: 35,6 µg/m3 (142% peste standardul de siguranță al OMS)

Nivelurile de poluare din Dortmund au continuat să crească în ultimii ani. Moștenirea orașului în mineritul cărbunelui a contribuit în mod semnificativ la nivelurile de poluare, iar industriile mai noi, cum ar fi producția de oțel și producția de produse chimice, au înrăutățit situația.

6. Zürich, Elveția

Niveluri de NO2: 34,9 µg/m3 (140% peste standardul de siguranță al OMS)

Zürich este un oraș al paradoxurilor, fiind numit, „Little Big City”, dar are și ștampila de unul dintre cele mai poluate orașe europene.

7. Stuttgart, Germania

Niveluri de NO2: 34,1 µg/m3 (137% peste standardul de siguranță al OMS)

Denumit „leagănul automobilului”, nu este surprinzător că Stuttgart se află pe primul loc pe lista celor mai poluate orașe din Europa. Industria auto de top din Stuttgart a contribuit în mare măsură la nivelurile de NO2 din aer prin emisiile din trafic și activitățile industriale. Factorii topografici influențează și poluarea, orașul fiind înconjurat de dealuri și văi.

8. Munchen, Germania

Niveluri de NO2: 33,5 µg/m3 (134% peste standardul de siguranță al OMS)

Ca și Stuttgart, München are o industrie auto masivă și un comerț în creștere.  Acest lucru duce la emisii mai mari de trafic în centrul orașului. Încălzirea locuințelor contribuie și ea la nivelurile de poluare a aerului din Munchen.

9. Frankfurt pe Main, Germania

Niveluri de NO2: 32,6 µg/m3 (130% peste standardul de siguranță al OMS)

Orașul este centrul financiar al Germaniei, găzduind Deutsche Bundesbank, Banca Centrală Europeană și Bursa de Valori din Frankfurt, care este a 12-a ca mărime din lume după capitalizarea bursieră. Acest lucru determină un aflux mare de migranți și, odată cu aceasta, creșterea nivelului de poluare.

Poluarea din Frankfurt este cauzată în mare măsură de activitățile industriale care sunt finanțate prin împrumuturi bancare din sectorul serviciilor financiare.

10. Atena, Grecia

Niveluri de NO2: 30,5 µg/m3 (122% peste standardul de siguranță al OMS)

Atena se confruntă cu niveluri ridicate de poluare cauzate de activitățile de transport maritim, construcții și factori topografici, deoarece munții înconjoară orașul. Turismul extins, nivelurile ridicate ale șomajului și extinderea urbană rapidă au avut o contribuție semnificativă la creșterea nivelurilor de NO2 în Atena.