Top cinci țări cu cele mai mari scoruri în tranziția energetică. Ce state se află în frunte

electricitate, curent, energie

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Scorurile tranziției energetice în funcție de țară în 2024. Forumul Economic Mondial a dezvăluit recent Raportul tranziției energetice 2024, care evaluează eforturile de decarbonizare din 120 de țări din întreaga lume și le clasifică în Indexul de tranziție energetică (ETI).

Aceste date, create în parteneriat cu Consiliul Național de Utilități Publice, arată primele 10 și ultimele 10 țări pe baza scorurilor lor ETI.

Cum funcționează ETI?

ETI este o medie ponderată a doi sub-indici, performanța sistemului (60%) și pregătirea pentru tranziție (40%), care evaluează țările în funcție de 46 de indicatori, inclusiv reglementare și implicare politică, inovare și infrastructură, potrivit VisualCapitalist.

De la lansarea ETI în 2015, media globală a crescut de la 53,4 la 56,8. Cu toate acestea, impulsul a încetinit și a scăzut cu 0,3 puncte din 2022, din cauza consecințelor conflictului din Ucraina și a creșterii ratelor dobânzilor inflaționiste.

Cele mai mari scoruri ale tranziției energetice provin din economiile avansate

Cele mai mari scoruri ale tranziției energetice provin din economiile avansate.

Astfel, pe primele trei locuri se află Suedia, Danemarca și Finlanda. Cele mai mici scoruri le au țări din Africa subsahariană.

Chiar dacă Africa subsahariană are cel mai scăzut scor mediu regional, țările înregistrează progrese semnificative. De exemplu, scorul din Zimbabwe a crescut cu 33% din 2015, datorită creșterii capacității hidroenergetice.

ETI-urile unor economii avansate sunt în scădere

Pe de altă parte, ETI-urile unor economii avansate, cum ar fi Norvegia, sunt în scădere. Scorul acestei țări a scăzut cu 0,4 puncte în ultimii nouă ani. Această scădere se datorează creșterii prețurilor la energieaelectrică și a diminuării dezvoltării capacității regenerabile.

Ce scoruri au cele mai mari economii

Cea mai mare economie a lumii, Statele Unite, a rămas la 64,0 în ultimul an. În schimb, China a trecut la 64,1 din 2023 până în 2024, datorită creșterii semnificative în domenii precum bateriile, vehiculele electrice și transmisia de înaltă tensiune.

De asemenea, țara alocă cea mai mare pondere din PIB investițiilor în surse regenerabile, ajungând la 9%.
Experții cred că țările trebuie să-și crească scorurile ETI pentru a preveni încălzirea globală peste 1,5 grade Celsius.

Chiar dacă multe țări, precum Norvegia, stagnează în ceea ce privește progresul, altele, cum a rfi Zimbabwe, depășesc așteptările, semnalând faptul că toate țările își pot îndeplini obiectivele climatice.

Iată cum arată acest clasament și care sunt primele cinci țări din punctul de vedere al ETI:

5. Franța (scor ETI: 71,1)

Franța a intrat în top 5 în acest an datorită politicilor sale eficiente de eficiență energetică, care au dus la o reducere cu 12% a intensității energetice în 2022 față de 2021, potrivit raportului.

Țara a creat programe pentru eficiența energetică și care vizează în mod special gospodăriile cu venituri mici.

4. Elveția (scor ETI: 73,4)

Reglementarea și angajamentul politic sunt factori pentru tranziția energetică și, prin urmare, un indicator semnificativ al ETI. Potrivit studiului, Elveția, Luxemburg și Danemarca s-au clasat în acest an ca fiind cele mai performante în această categorie.

Țara are resurse hidroenergetice extinse, care permit să un mix energetic destul de curat.

De asemenea, Elveția s-a clasat în primele cinci la categoria durabilitate, alături de Albania, Costa Rica, Paraguay și Suedia.

3. Finlanda (scor ETI: 74,5)

Finlanda a investit destul de mult în energie nucleară, o decizie controversată în urmă cu câțiva ani, dar care a dat roade, deoarece a permis țării să reziste crizei energetice.

Țara poate să-și îmbunătățească securitatea energetică, să aibă energie fiabilă și să fie destul de eficientă din punct de vedere energetic.

2. Danemarca (scor ETI: 75,2)

Danemarca a devenit o mare putere pentru sursele regenerabile la nivel global, dar are o pondere foarte mare de surse regenerabile în mixul de electricitate intern.

Danemarca a dovedit că poate să funcționeze aproape 24 de ore cu surse regenerabile.

Danemarca beneficiază de piața nordică a energiei electrice, precum și de interconectarea acesteia cu piețele de energie electrică din Europa.

1. Suedia (scor ETI: 78,4)

Poziția de lider a Suediei reflectă performanța ei în eficiența energetică, alături de diferite politici, cum ar fi mecanismul de stabilire a prețului carbonului, pe care l-a încorporat cu succes de câțiva ani.

De asemenea, este interconectată cu piețele nordice și europene de energie electrică, prin care și-a optimizat sistemul energetic și și-a sporit securitatea energetică.