Județele din România cu cele mai mari salarii. Capitala este pe primul loc

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Salarii România. Un nou raport a scos la iveală unde sunt cele mai bine plătite locuri de muncă. Același raport arată, de altfel, și care sunt joburile remunerate mult mai bine.

Salarii România. Un nou raport privind salariile din România a fost publicat recent, arătând variațiile semnificative ale veniturilor în diferitele județe ale țării. Potrivit datelor furnizate de Salario, comparatorul salarial dezvoltat de eJobs, Bucureștiul conduce topul cu o medie salarială netă de 5.000 de lei pe lună.

Pe următoarele poziții se află:

  • Timiș (4.700 de lei)
  • Cluj (4.500 de lei)
  • Ilfov, Iași, Brașov și Sibiu (4.000 de lei)

Alte județe cu salarii peste pragul de 3.500 de lei net includ:

  • Bihor (3.950 de lei)
  • Prahova (3.800 de lei)
  • Argeș (3.800 de lei)
  • Alba (3.800 de lei)

Județele cu cele mai mici venituri

În schimb, județele Vâlcea, Ialomița și Gorj au raportat cele mai mici venituri, cu o medie salarială netă de 3.200 de lei pe lună.

Caraș – Severin și Vaslui au avut o medie de 3.100 de lei.

Un aspect notabil este că, în comparație cu anul trecut, niciun județ nu are o medie salarială mai mică de 3.000 de lei pe lună, chiar și în zonele în care majoritatea candidaților se califică pentru joburi entry-level, care sunt asociate cu salarii mai mici, potrivit Roxanei Drăghici, reprezentantă eJobs.

SURSA FOTO: Dreamstime

Industriile cu cele mai mari salarii

Industria IT continuă să ofere cele mai mari salarii, cu o medie salarială netă de 6.500 de lei pe lună. Managerii de proiect ocupă a doua poziție, cu un salariu mediu de 6.000 de lei, urmați de angajații din construcții și instalații, cu un venit mediu de 5.000 de lei.

Cei din audit/consultație și industria petrolului/gazelor se situează la aceeași medie, de 5.000 de lei lunar. În domeniul ingineriei, media salarială este de 4.800 de lei, în telecomunicații este de 4.400 de lei, iar în sectorul bancar este de 4.000 de lei.

Cu toate acestea, așteptările angajaților depășesc de obicei salariile reale cu aproximativ 25% – 30%, conform datelor eJobs. De exemplu, în industria navală/aeronautică, diferența este de 44%, iar în agricultură este de 43%. Pe de altă parte, în domenii precum audit/consultație, medicină veterinară, finanțe/contabilitate și producție, discrepanța este mai mică, situându-se în jur de 20% – 29%.

Industriile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile

Sectoarele care au cele mai multe locuri de muncă disponibile în piață includ:

  • retailul (cu o medie salarială netă de 3.600 de lei)
  • industria alimentară (3.500 de lei)
  • serviciile de call center/BPO (3.500 de lei)
  • transportul/distribuția (4.000 de lei)

În prezent, platforma eJobs.ro are peste 27.000 de locuri de muncă disponibile, iar peste 600.000 de specialiști au introdus deja veniturile lor în Salario, comparatorul de salarii dezvoltat de eJobs.