Administrarea taxelor, slaba calificare a forţei de muncă şi corupţia sunt principalele trei obstacole pentru afacerile din România, în opinia mediului de business, se arată într-un document al Băncii Europene pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD), Transition Report 2010, Recovery and Reform.
Cel mai mare obstacol pentru mediul de business din România este sistemul de plată şi administrare a taxelor, potrivit BERD. "Cele trei constrângeri principale ar trebui să fie în atenţia autorităţilor care încearcă să îmbunătăţească mediul de business", precizează raportul.
Alte ţări în care administrarea taxelor este principala îngrijorare a antreprenorilor sunt Bosnia Herţegovina, Croaţia, Ungaria şi Muntenegru.
BERD face o comparaţie între constrângerile pentru afaceri în România comparativ cu cele din ţara vecină Bulgaria.
"Nici business-urile bulgăreşti, nici cele româneşti nu au îngrijorări semnificative legate de infrastructură, terenuri, reglementări privind munca sau autorizaţii", se spune în documentul BERD.
"Pe de altă parte, firmele româneşti au probleme serioase în a găsi forţă calificată de muncă, pe când managerii bulgari nu o văd ca pe o prioritate (…) Dezvoltarea economică în România, totuşi, a fost mai puţin focusată pe construcţii şi imobiliare, crescând astfel cererea firmelor pentriu o forţă de muncă mai calificată. Mai mult, emigrarea forţei de muncă din România este probabil mai ridicată decât în Bulgaria", potrivit documentului.
În schimb, infracţionalitatea este mult mai îngrijorătoare în Bulgaria decât în România.
Ambele ţări au probleme similare în ceea ce priveşte corupţia, se mai spune în raport.