Politica de tarife pe segmentul RCA face ca acelaşi tip de autovehicul să fie asigurat la un preţ mai mare dacă a fost cumpă­rat în leasing decât dacă a fost luat cu banii jos sau pe credit.

Jumătate din asigurători vând persoanelor fizice care au maşini achiziţionate în leasing poliţele RCA la tarifele practicate pentru firme. De cele mai multe ori, aceasta înseamnă că respectivii clienţi vor plăti mai mult pentru asigurarea auto obligatorie. Bătălia dintre asigurători pentru banii încasaţi din poliţele RCA sau pentru cotele de piaţă, în care singurele arme sunt preţurile mici, aduce însă şi excepţii pe segmentul tarifelor la poliţele auto obligatorii. Astfel, tarifele practicate de Carpatica Asigurări pentru firme sunt mai mici decât cele practicate de alţi utilizatori pentru clienţii individuali în cazul autovehiculelor din segmentul 1.401 – 1.600 cmc. Preţul unei poliţe RCA pentru maşinile din această categorie utilizate de persoane fizice este de 552 de lei pe an. Cei care decid să cumpere asigurarea de la Uniqa plătesc în medie o sumă mai mare: între 492 de lei şi 732 de lei, acest asigurător practicând tarife diferenţiate în funcţie de vârsta clienţilor şi de domiciliu. Tarifele Uniqa  pentru a asigura aceeaşi maşină pot fi mai mari, deşi această companie nu impune tarifele standard pentru firme la maşinile achiziţionate în leasing de către persoane fizice. 

De altfel, cinci din zece asigurători care pot comercializa poliţe auto obligatorii nu îi penalizează cu tarife mai mari pe asiguraţii care conduc maşini finanţate în leasing. În această categorie se încadrează Uniqa, BCR Asigurări, Allianz-Țiriac, Euroins şi Omniasig. În schimb, preţurile practicate de Carpatica, Ardaf, Astra Asigurări, Groupama şi Generali sunt mai mari pentru această categorie de clienţi.

Tarife speciale

Două companii de asigurări, Groupama şi Generali, au calculat tarifele de bază speciale pentru poliţele RCA destinate automobilelor în  leasing.

Prima companie care a introdus această segmentare a fost Generali. De la începutul anului 2008, acest asigurător a practicat tarife mai mari pentru autovehiculele finanţate în leasing. „Între asigurările RCA pentru persoane fizice proprietare şi cele pentru persoane fizice utilizatoare de autoturisme luate în leasing există o diferenţă de daunalitate, care este mai ridicată în cazul ultimelor“, explică şeful biroului de asigurări auto al Generali, Radu Ionescu. Astfel, tarifele practicate de Generali pentru autovehiculele din segmentul 1.401-1.600 cmc în leasing sunt cu 7%-18% mai mari în cazul utilizatorilor persoane fizice, respectiv cu 19% – 34% dacă acestea au fost achiziţionate de firme. La Groupama, cele mai mari majorări sunt aplicate utilizatorilor de  automobile în leasing persoane fizice.   Preţurile poliţelor RCA pentru autovehiculele importate sunt cu circa 26%  mai mari în cazul persoanelor fizice şi cu aproape 10% mai mari în cazul companiilor. Acest asigurător nu are tarife diferenţiate pentru automobilele Dacia care au fost achiziţionate în leasing.

RCA mai scump de anul acesta

204-50027-capital_24.jpgCarpatica Asigurări a majorat tarifele de bază la poliţele auto obligatorii cu 5%-15% la mijlocul lunii martie a.c. Scumpirile au vizat în special autovehiculele cu capacitate cilindrică de până la 1.200 cmc şi maşinile din segmentul 1.401 – 2.000 cmc.

Alte companii nu au modificat tarifele de bază, dar au ajustat preţurile de vânzare ale poliţelor prin aplicarea unor coeficienţi de corecţie a primelor. De exemplu, Astra Asigurări a aplicat astfel de ajustări în acest an, scumpirea maximă fiind de 5%-6%, potrivit directorului general al companiei, Radu Mustăţea.

Majoritatea asigurătorilor care vând poliţe RCA practică tarife personalizate care ţin cont de daunalitatea înregistrată pe diferite segmente de clientelă. Totodată, asigurătorii pot acorda reduceri de până la 25% din tarifele de bază.

În 2009, asigurătorii au subscris prime brute în valoare de 2,23 miliarde de lei din vânzarea de poliţe RCA, cu circa 21% mai mult decât în anul anterior.

Între asigurările RCA pentru persoanele fizice proprietare şi cele utilizatoare de autoturisme luate în leasing există o diferenţă de daunalitate.
Radu Ionescu, şef birou asigurări auto, Generali

Indiferent cine este pro­prietarul maşinii – o firmă de leasing sau o persoană fizică, prima RCA este aceeaşi pentru un unic utilizator.
Marius Onofrei, director comunicare Allianz-Țiriac

2,23 miliarde de lei a fost valoarea primelor brute subscrise de asigurători în urma vânzării de poliţe RCA în anul 2009, potrivit CSA