Conform unui studiu recent, ceea ce se constată dă peste cap toate datele de până acum, scrie Hakaimagazine. Cu siguranță, spun cercetătorii, intrăm în faza cea mai surprinzătoare a schimbărilor climatice, susțin cercetătorii care au făcut o descoperire uimitoare.

Ca și alții înaintea sa, care s-au aventurat să foreze gheața Groenlandei, Matthew Osman, un om de știință de la Universitatea din Arizona a înfruntat o serie de pericolele pentru a căuta indicii despre cum s-a schimbat clima în trecut. Și, prin extensie, despre cum se poate schimba în viitor. Ceea ce el și echipa sa au descoperit reprezintă un semn neașteptat al gravității schimbărilor climatice în curs de desfășurare.

Acum o mie de ani, gheața creștea mai groasă și avansa. Adică inversul a ceea ce face astăzi.

Echipa de cercetare condusă de Osman a venit în Groenlanda pentru a fora un miez de gheață lung de 140 de metri. Acesta se întinde și în gazele și substanțele chimice adăpostite în interior, conținând dovezi ale schimbărilor climatice din ultimii 2.000 de ani.

Analiza asupra miezului de gheață arată că în acest loc, în timpul Epocii Medievale, cu aproximativ o mie de ani în urmă, într-o perioadă în care temperaturile globale erau mai ridicate, gheața creștea tot mai groasă și avansa. Adică exact inversul a ceea ce face astăzi.

Anterior, oamenii de știință au presupus că acest avans al gheții în timpul Epocii medievale a fost dovada conform căreia coasta de vest a Groenlandei a fost supusă unor condiții mult mai reci.

Calota glaciară creștea pentru că era mai cald!

Dar rezultatele lui Osman și ale echipei sale arată că, de fapt, calota glaciară creștea pentru că temperaturile erau mai ridicate.

Temperaturile mai ridicate, spune Osman, au cauzat o evaporare mai mare, ceea ce a dus la mai multă zăpadă. „Acest lucru este cu adevărat surprinzător și așa cum nu v-ați aștepta, ca o calotă glaciară să reacționeze astfel într-o perioadă mai caldă”, spune el.

Creșterea temperaturilor din perioada caldă medievală ar fi făcut ca vântul să aducă mai multă umiditate din ocean și să provoace mai multă zăpadă de-a lungul coastei.

”Studiul arată complexitatea unui sistem climatic care se încălzește”, spune Anais Orsi, un om de știință de la Universitatea British Columbia. Cu condițiile potrivite, „poate avea loc și încălzirea și avansul gheții în același timp”, susțin ele.

Astăzi, însă, împinse de schimbările climatice antropice, calotele glaciare și ghețarii de-a lungul coastei de vest a Groenlandei, ca în majoritatea altor locuri, se retrag rapid.

Cu siguranță, intrăm în faza cea mai surprinzătoare a s chimbărilor climatice, spune Anais Orsi.