Astfel, potrivit topului, Trojan.AutorunINF.Gen este din nou principala ameninţare informatică a lunii octombrie, cu un procent de 8,7% din numărul total de infecţii, menţinându-şi supremaţia din ultimele luni.
Poziţia secundă a ierarhiei este ocupată, la foarte mică distanţă de primul loc, de Win32.Worm.Downadup.Gen, cu un procent de 8% din totalul calculatoarelor infectate din România.
Totodată, Trojan.Autorun.AET încheie podiumul cu un procentaj de 4,9%. Primele trei ameninţări informatice ale lunii octombrie folosesc mediile de stocare portabile pentru a răspândi mai multe tipuri de malware, printre care şi Downadup sau Zimuse.
Atacuri subversive
Printre activităţile distructive ale viruşilor din fruntea clasamentului se află restricţionarea accesului utilizatorilor la Windows Update, precum şi la paginile furnizorilor de soluţii de securitate, dar şi instalarea unor soluţii false de antivirus.
Pe de altă, locul patru în clasamentul Bitdefender este ocupat de Win32.Sality.OG (4,29%), în timp ce un virus din aceeaşi familie, Win32.Sality.3, se află pe locul al 10-lea, cu 1.8% din numărul total de infecţii.
Potrivit specialiştilor, Win32.Sality.OG infectează orice fişier executabil pe care îl găseşte în sistem şi, în acelaşi timp, încearcă să dezactiveze toate aplicaţiile antivirus care rulează pe calculatorul afectat, bazându-se pe o listă prestabilită de nume.
Nou-intraţi în topul ameninţărilor virtuale din România – Gen:Variant.Kazy.788 şi Gen:Variant.Kazy.1706, sunt ‘viermi’ care infectează stick-urile USB prin fişiere autorun.inf.
Practic, aceştia descarcă şi execută o aplicaţie pe calculatoarele afectate şi ‘fură’ instrumente din Mozilla Firefox.
Topul realizat de Bitdefender îi mai cuprinde, în octombrie, pe Exploit.CplLnk.Gen (locul a 8-lea, cu 1.9%) şi Gen:Variant.Bredo.15 (locul 9, cu 1,8% ca rată de păcălire a utilizatorilor.
SURSA: Agerpres