persoane, cu 20% mai mult fata de 2003. Imobiliarele si piata de capital au fost in ultima perioada cele mai atractive domenii pentru oamenii de afaceri. Fie in nume personal, fie in numele companiilor lor, acestia si-au plasat banii in achizitia de terenuri, cladiri si pe piata de capital, obtinand profituri substantiale. Bucurestiul continua sa se mentina in topul celor mai bogate orase in ceea ce priveste numarul milionarilor in dolari. Insa puternic din urma vine Transilvania, din aceasta regiune provenind 55 de oameni de afaceri prezenti in Top 300, cu o avere totala de peste un miliard de dolari.
despre afacerile viitorului
„Bani s-au facut si pana acum in Romania, si nu putini, insa probabil prea inegal distribuiti. Se vor face si in continuare. In primul rand, datorita convergentei institutionale cu UE si a preluarii de voie-de nevoie a mecanismelor, institutiilor si regulilor comunitare, va fi tot mai greu sa se dea tunuri, sau tepe, ca in vremurile primilor ani de capitalism salbatic romanesc. In al doilea rand, datorita deschiderii financiare catre exterior, si in contextul unor evolutii macroeconomice pozitive in tara, cred ca vom asista la o diversificare a afacerilor noi si la o concentrare a afacerilor deja existente. Privatizarile din sectorul de stat vor fi incet-incet inlocuite cu fuziuni si achizitii in mediul privat.”
despre cum s-au construit marile averi In Romania, Polonia si Bulgaria
„Tranzitia a cerut solutii rapide pentru probleme mari. O mare problema a fost crearea capitalismului fara capitalisti importanti, care sa poata investi in intreprinderile de stat. Solutia a fost sa se permita unor oameni sa devina foarte bogati in timp scurt. Chiar si cei bogati recunosc problemele morale implicate de aceasta cale. Si, in toate tarile foste socialiste, ei apeleaza in mod repetat la aceeasi imagine – ca sunt ca Vanderbilt, Rockefeller si Carnegie. Elitele de afaceri din Polonia, Romania si Bulgaria vor spune ca acesti oameni nu si-au castigat nici ei primul milion in mod onest, dar au jucat un rol istoric de conducatori ai industrializarii.”
Topul primilor zece clasati In Top 300
Iosif Constantin Dragan 800-850 milioane dolari
Grupul Butan Gas, ce apartine omului de afaceri, a luat nastere in 1948 in Italia, fiind astazi o prezenta importanta in noua tari europene, inclusiv Romania, dar si in Maroc. Dedica resurse importante activitatii caritabile, prin Fundatia Europeana Dragan. Butan Gas detine o treime din piata GPL in Romania.
Ion Tiriac 700-750 milioane dolari
Investitiile in Romania ale lui Ion Tiriac s-au dovedit cat se poate de inspirate. Grupul TiriacAuto, Banca Tiriac, compania de asigurari Allianz Tiriac, Metro Romania sunt afaceri ale caror valori de piata cresc de la an la an. Averea omului de afaceri a crescut fata de anul trecut cu circa 100 milioane USD.
Ioan Si Viorel Micula 700 milioane dolari
Fratii Micula si-au diversificat business-ul. Investitia de 50 milioane de euro in utilaje de ultima generatie, specialisti germani berari si o retea de distributie a facut ca noua marca intrata in grupul European Drinks, berea Burger, sa se impuna repede pe piata. Valoarea afacerilor fratilor Micula a crescut, in ultimul an, cu 50 milioane de dolari.
Familia Paunescu 650-700 milioane dolari
Cresterea valorii proprietatilor imobiliare detinute de familia Paunescu in Romania a sporit averea uneia dintre cele mai controversate familii din scurta istorie a capitalismului romanesc. Anul trecut averea acestei familii se situa la 650 milioane de dolari.
Sorin Ovidiu Vantu 500 milioane dolari
Vantu s-a intors din nou la investitiile pe piata de capital, pasiunea lui de-o viata. Informatiile pe care le detinem indica o crestere a averii sale cu 8,5%, respectiv cu 40 milioane de dolari, crestere rezultata din plasamente financiare.
Ioan Niculae 400-450 milioane de dolari
Politica Interagro, in care Ioan Niculae detine 80%, a fost in ultimii doi ani o politica de expansiune agresiva. Grupul Interagro continua sa se dezvolte prin achizitionarea de noi societati profitabile. Valoarea afacerilor sale a crescut fata de anul trecut cu peste 100 milioane de dolari.
Dinu Patriciu 300-350 milioane dolari
Marea realizare a omului de afaceri a fost listarea companiei Petromidia pe bursa, fiind acum una dintre cele mai lichide societati tranzactionate. Operatiunea de compensare a datoriilor rafinariei catre stat, debite ce se ridica la peste 500 de milioane de dolari, s-a incheiat in decembrie anul trecut si se va derula vreme de sapte ani.
Familia Voiculescu 290-300 milioane dolariAverea familiei Voiculescu a crescut de la 260 milioane de dolari anul trecut la 300 milioane de dolari in prezent, ca urmare a noilor investitii atat pe piata de capital (detine actiuni la Petromidia si Ana IMEP), cat si in media (a obtinut inca trei licente de televiziune si una pentru un radio comercial).
Frank Timis 290 milioane de dolari
Frank Timis acorda prioritate afacerilor cu petrol si diamante. Si-a marit participatia la Regal Petroleum la 28%. In Romania, firma britanica are doua concesiuni, la Suceava si Barlad, unde face prospectiuni si instaleaza sonde. Mai detine 51,5% la compania Sierra Leone Diamond din Africa de Vest, lider in livrarea de diamante.
Dan Grigore Adamescu 280 milioane de dolari
Conform datelor contabile, afacerile familiei Adamescu sunt, pe an ce trece, din ce in ce mai prospere. De exemplu, compania de asigurari Astra a ajuns in acest an pe locul intai in topul societatilor de profil din Romania, in functie de marimea capitalului social. Averea omului de afaceri este mai mare in acest an cu 80 milioane de dolari.