Topul celor mai avantajoase orașe și cartiere din România

Brașovul, Oradea și Cluj-Napoca sunt considerate cele mai avantajoase orașe din țară în privința siguranței, a costului vieții, facilităților medicale, calității aerului, curățeniei, recreeri, accesului la magazine și restaurante, a serviciilor de transport și a nivelului de liniște, potrivit unui sondaj realizat de platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro, în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research.

Clasamentul celor mai avantajoase zece orașe din România este completat de Sibiu, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Slobozia, Timișoara, Târgu Mureș. Pe de altă parte, cele mai dezavantajoase orașe din țară sunt Alexandria, Focșani, Brăila, urmate de Călărași, Satu Mare, Bacău, Giurgiu, Zalău, Galați și Buzău.

Ierarhizarea a fost realizată pe baza unui chestionar la care au răspuns circa 260.000 de români, utilizatori ai serviciilor online ale grupului OLX, din care face parte și Storia.ro.

Voturile respondenților plasează Transilvania în topul celor mai avantajoase regiuni din România, în timp ce la polul opus se află Dobrogea. București și Ilfov ocupă a șasea poziție, conform celor zece criterii analizate în cadrul studiului „Orașe și cartiere din România”.

Cele mai avantajoase cartiere ale Capitalei

Capitala se află pe poziția 17 în topul celor mai avantajoase orașe din România. În ceea ce privește clasamentul cartierelor bucureștene, pe primele poziții se află Nicolae Grigorescu, Titan și Vatra Luminoasă. Cele trei sunt prezente și în topul național al celor mai avantajoase zece cartiere.

Topul celor mai avantajoase zece cartiere din București este completat de Aviației, Tineretului, Pajura, Domenii, Sălăjan, Floreasca și Ozana. La polul opus se află Prelungirea Ghencea, Antiaeriană și Ferentari. Topul celor mai dezavantajoase cartiere din Capitală continuă cu 16 Februarie, Baicului, Fundeni, Gorjului, 13 Septembrie și Agronomie.

Cele mai avantajoase și dezavantajoase cartiere din România

La nivel național, cele mai avantajoase cartiere sunt Răcădău din Brașov, Cornișa din Târgu Mureș și Grigorescu din Cluj-Napoca. Printre primele zece s-au mai numărat Gheorgheni din Cluj-Napoca, Sub Arini din Sibiu, Nicolae Grigorescu din București, Valea Aurie din Sibiu, Titan din București, Centrul Civic din Brașov și Vatra Luminoasă din București.

Cele mai dezavantajoase cartiere, pe de altă parte, sunt Lacu Dulce din Brăila, Bereasca din Ploiești, Brâncoveanu din Alexandria, Bariera Vâlcii din Craiova, Transilvaniei din Buzău și Artego din Târgu Jiu. Următoarele locuri sunt ocupate de Trei Insule din Arad, Priseaca din Târgoviște, Industriala din Vaslui și Dallas din Tulcea.

Cele mai avantajoase cartiere din marile orașe

Brașovenii au votat Răcădău, Centrul Civic, Scriitorilor, Schei și Noua ca fiind cele mai avantajoase cartiere din oraș.

În Cluj-Napoca, primele cinci poziții sunt ocupate de Grigorescu, Gheorgheni,  Zorilor, Plopilor și Mănăștur, potrivit studiului Storia.ro.

Cartierul Nufărul este cel mai avantajos din Oradea, acesta fiind urmat de Rogerius, Cantemir, Centru Civic și Decebal.

În cazul orașului Sibiu, primele cinci locuri sunt ocupate de următoarele cartiere: Sub Arini, Valea Aurie, Ștrand, Trei Stejari și Calea Dumbrăvii.

Copou este cel mai avantajos cartier din Iași, acesta fiind urmat de Tomești, Centru Civic, Tătărași și Alexandru cel Bun, arată studiul „Orașe și cartiere din România”.

Timișorenii au plasat cartierul Bucovina în fruntea clasamentului, urmat de Soarelui, Dacia, Complex Studențesc și Steaua.