Revista Forbes a realizat un top al celor mai bogati 15 monarhi ai lumii, a caror avere adunata se ridica la 131 de miliarde de dolari, in crestere, de la 95 de miliarde cu un an in urma.
Pe ultimul loc se afla regele Mswati al III-lea, monarhul regatului Swaziland, a carui avere se ridica la 200 de milioane de dolari, iar pe locul anterior se afla regina Beatrix Wilhelmina Armgard a Olandei, care la varsta de 70 de ani are o avere estimata la 300 de milioane de dolari.
Pe locul 13 se afla seicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah al Kuweitului, cu o avere de jumatate de miliard de dolari. Regina Elisabeta a II a Marii Britanii se afla pe locul 12. La cei 82 de ani ai sai, cel mai longeviv monarh al regatului Britanic are o avere de 650 de milioane de dolari.
Pe pozitia 11 se afla Aga Khan, liderul spiritual al al imamilor musulmani siiti din intreaga lume, si promotorul investitiilor in Asia si Africa. La 71 de ani, are o avere estimata la 1 miliard de dolari.
Sultanul Qaboos bin Said al Omanului, are o avere de 1,1 miliarde de dolari. Acesta a cunoscut o crestere insemnata a averii in ultimul an, datorita investitiilor in petrol.
O pozitie mai sus se afla printul Albert al II lea de Monaco. La 50 de ani, printul Albert are o avere de 1,4 miliarde de dolari. Se stie despre el ca lupta pentru protejarea mediului si conduce, in consecinta, un automobil hibrid.
Regele Mohamed al VI-lea al regatului Morocco, in o varsta de 46 de ani, are o avere de 1,5 miliarde de dolari. Ajuns la tron in 1999, averea acestuia provine din actiunile pe care le detine la cea mai mare companie publica a statului, dar si din investitiile in agricultura.
Seicul Hamad bin Khalifa Al Thani al Qatarului se afla pe locul 7 si are o avere de 2 miliarde de dolari, iar pe pozitia a sasea se afla Printul Hans-Adam al II-lea de Liechtenstein, cu o avere de 5 miliarde de dolari. Familia regala din Liechtenstein detine celebra banca LGT, care a fost anul asta in centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri fiscale din istorie.
Pe locul 5 se afla seicul Mohamed bin Rashid al Dubaiului, care la 58 de ani are o avere de 18 miliarde de dolari. Acesta detine majoritatea actiunilor in Dubai Holding, un conglomerat ce are actiuni la HSBC Holdings si Sony.
Cu o avere de 20 de miliarde de dolari, sultanul Haji Hassanal Bolkiah al Bruneiului se afla pe locul al patrulea in acest top. El este cel de-al 29 lea sultan al regatului Brunei, intr-o dinastie ce a stat la conducere timp de 600 de ani.
Pe locul al treilea se afla regele Abdullah bin Abdul Aziz al Arabiei Saudite. Acesta a ajuns pe tronul regatului Arabiei in 2005. Imediat dupa acest eveniment, guvernul a inceput construirea unui oras de 26 de miliarde de dolari in cinstea lui, care se estimeaza ca va deveni epicentrul economic al Orientului Mijlociu. Arabia Saudita castiga la ora actuala 1 miliard de dolari pe zi din exporturile de petrol.
Seicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan al Emiratelor Arabe Unite se afla pe locul al doilea si are o avere de 23 de miliarde de dolari. Seicul investeste foarte mult in imobiliare. De curand a cumparat cladirea Chrysler din New York la un pret de 800 de milioane de dolari.
Cel mai bogat monarh din intreaga lume nu este un arab, asa cum probabil va asteptati, ci este un asiatic. Regele Bhumibol Adulyadej al Tailandei are 80 de ani si are o avere de 35 de miliarde de dolari.
Sursa: Forbes