Topul celor mai bune ansambluri rezidenţiale din Bucureşti

Capital a selectat 20 de ansambluri rezidenţiale aflate în diferite stadii de construcţie în Bucureşti şi a realizat un clasament al celor mai bune oferte în funcţie de preţ, amplasament, întreţinere şi facilităţile puse la dispoziţie de fiecare proiect.

Dezvoltatorii imobiliari activi pe piaţa bucureşteană au în construcţie în acest moment circa 12.000 de locuinţe noi, care ar urma să fie livrate pe piaţă în acest an, construcţia a încă 2.000 de apartamente urmând să înceapă în perioada imediat următoare, cu termen de livrare 2018, potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România. Cumpărătorii aflaţi în căutarea unei locuinţe trebuie să depună un efort considerabil de documentare dacă optează pentru un produs imobiliar nou. De la istoricul dezvoltatorului, la costurile suplimentare unui apartament vechi şi până la facilităţile puse la dispoziţie de proiect, toate trebuie studiate cu atenţie. Revista Capital a identificat 20 de proiecte rezidenţiale care au sau vor avea cel puţin 100 de apartamente în componenţă şi care sunt pe teritoriul Bucureştiului şi le-a ierarhizat în funcţie de apartamentele cu două camere, un produs popular în rândul cumpărătorilor.

Trebuie menţionat faptul că, în cazul blocurilor aflate în construcţie, preţurile cresc pe măsură ce lucrările avansează, astfel că informaţiile cuprinse în top sunt valabile pentru o perioadă scurtă de timp.

Jumătate dintre proiectele cuprinse în topul Capital sunt dezvoltate de antreprenori români care au deja experienţă în domeniu, iar cealaltă jumătate de investitori străini prezenţi pe piaţă încă dinainte de criză. Preţul mediu de vânzare promovat de aceştia pentru apartamentele cu două camere este de 1.100 de euro/mp util şi, cu câteva excepţii, se încadrează în plafonul maxim de creditare al programului Prima Casă pentru locuinţe noi, care este de 70.000 de euro, sumă care include şi avansul de 5% al cumpărătorului. Totuşi, în cazul proiectelor de pe primele cinci poziţii preţurile sunt de sub 900 de euro/mp.

Costurile de întreţinere pentru spaţii comune promovate de aceste ansambluri ajung, în medie, la circa 100 de lei pe lună, similar cu cele rezultate în cazul blocurilor vechi, asta pentru că majoritatea dezvoltatorilor nu se mai implică în administrarea proiectului, ci lasă asociaţiile de proprietari să se ocupe de acest aspect.

Punctajul total

A fost calculat ca medie ponderată a următoarelor criterii: Preţ/metru pătrat – cu o pondere de 50% în nota finală, Amplasament – pondere 30%, Costuri lunare de întreţinere – pondere 10%, Facilităţi existente în interiorul complexului – pondere 10%. Notele sunt de la 1 la 10. Preţul de vânzare al apartamentului (în euro, fără TVA) şi Suprafaţa utilă (mp) au fost prezentate pentru informare, relevanţa lor în evaluare regăsindu-se în preţ/metru pătrat, care a fost punctat.

Criterii

PREŢ/mp: A fost notat cu 10 puncte pentru valori mai mici sau egale cu 800 euro/mp. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a preţului cu câte 50 euro/mp.

AMPLASAMENT: Nota pentru acest criteriu a fost calculată ca medie aritmetică a punctajelor acordate pentru trei subcriterii: Transport public în imediata apropiere, Spaţii verzi şi Zonă. Pentru subcriteriul „Transport public“, s-a acordat nota maximă acelor ansambluri rezidenţiale aflate aproape de staţii de metrou şi de mai multe linii RATB (autobuz şi tramvai). Au primit 8 puncte ansamblurile lângă care există peste 5 linii RATB, 7 puncte – pentru 4-5 linii RATB, 5 puncte pentru doar două linii RATB, 3 puncte – o singura linie RATB, 2 puncte – pentru existenţa unui microbuz care deserveşte ansamblul, în lipsa altor mijloace de transport în comun, şi zero puncte pentru inexistenţa mijloacelor de transport în comun.  Punctajul pentru subcriteriul “Spaţii verzi” a fost acordat în funcţie de dimensiunea parcurilor, pădurilor sau lacurilor din imediata apropiere, iar cel pentru subcriteriul “Zonă” a ţinut cont de distanţa faţă de centrul Capitalei, dar şi de dezirabilitatea locuirii în acea zonă.

COST ÎNTREŢINERE: S-au acordat 10 puncte pentru costuri lunare de întreţinere mai mici sau egale cu 50 lei/lună. Nota scade cu câte 0,5 puncte la fiecare creştere a costurilor de întreţinere cu câte 20 de lei/lună. Costul include cheltuielile comune, cu administrarea proiectului, nu consumul locatarilor.

FACILITĂŢI: Notele au fost acordate ţinand cont de numărul şi de importanţa facilităţilor existente în interiorul ansamblurilor rezidenţiale, având o greutate mai mare facilităţile de sănătate şi educaţie.

Click pe imagine pentru marire