Dacă până nu demult economiile pentru copii se reduceau, în cel mai fericit caz, la colectarea alocației de stat, cei 42 de lei oferiți lunar prin sistemul de asistență socială, intenția de economisire pentru viitorul copiilor devine o tendință tot mai prezentă și importantă în comportamentul financiar al consumatorului român. Fie că este vorba despre viitoarea finanțare a educației copilului și acumularea de capital până la majoratul acestora (18 ani) , fie de economisirea cu o componentă de investiție: viitoarea casă a copilului sau sponsorizarea unor evenimente importante când copilul va ajunge la maturitate, printre care nunta, nașterea unui copil sau botezul, depozitele pentru copii înregistrează o ușoară creștere în ultimii doi ani. „Există din ce în ce mai mulți părinți care încep să conștientizeze cât este de importantă investiția în viitorul copilului și tot mai mulți optează pentru acest produs“, a spus Magda Săndulescu, director strategie persoane fizice la Raiffeisen Bank;
După cum relevă analizele BCR, educația copiilor și economisirea pentru aceasta este o preocupare întâlnită preponderent la familiile din clasa de mijloc. „Părinții conștientizează din ce în ce mai mult nevoia de educație si pregătire a copiilor lor pentru viitor. Planul de economii pentru copii adresează simultan două nevoi curente: pe de o parte părinții văd aceste produse ca pe un ajutor sigur pentru copii, fără un efort prea mare, făcut pas cu pas, cu sume mai mici, iar pe de altă parte, văd în asta o ocazie potrivită pentru a învăța copiii cum pot să-și îndeplinească dorințele atunci când părinții nu pot să-i ajute în totalitate. Economiile mici devin pas cu pas dorințe realizabile“, precizează reprezentanții BCR.
La o primă analiză, se constată împărțirea produselor de economisire pentru copii în minimum două etape: până la 14 sau 18 ani în funcție de bancă, etapă caracterizată de economisirea constantă și periodică realizată în special de părinți, și după majorat când tinerii își însușesc obiceiul părinților și continuă economisirea pentru finanțarea propriilor visuri. Pachetul Junior de la BCR este un astfel de produs, care permite economisirea copiilor alături de părinți pentru perioada de vârstă 14 – 18 ani. BRD merge mai departe prin programul de economisire și creditare Multiplan accesibil și copiilor, până la împlinirea vârstei de 18 ani fiind disponibilă numai opțiunea de economisire. Produsul presupune economisire periodică, de minimum 40 lei sau zece euro pe lună (maximum 200.000 lei / 50.000 euro pe contract), la fel ca orice depozit clasic pentru copii. În schimb, după împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii pot contracta, în condiții avantajoase, și creditele disponibile în cadrul acestui program: creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă de 8% pentru lei și 6% pentru euro și credit imobiliar cu bonus de până la 12.000 lei / 3.000 euro oferit de bancă. BCR oferă un produs similar prin BPL Saving.
Bonusuri speciale de 1 iunie
Alte bănci oferă bonusuri speciale de dobândă în luna iunie sau chiar de Ziua Copilului de 1 iunie. Astfel, Banca Transilvania acordă pentru fiecare perioadă de 12 luni de funcționare a depozitului Kid Cont, pentru toți clienții care şi-au îndeplinit obligația de alimentare periodică a depozitului cu cel puțin suma aleasă (42 de lei/10 euro/15 dolari) o bonificație suplimentară egală cu valoarea 1/12 din valoarea ultimei dobânzi plătite, fără a depăşi limita de 600 de lei. Alpha Bank oferă la rândul ei o bonificație care va fi plătită în contul depozitului, în data de 1 iunie a fiecărui an, cu condiția ca depozitul să aibă o vechime de minimum nouă luni.
Un produs mai inovativ este depozitul cu componentă de investiții, gen Magister Rent oferit de BCR Asigurări, care include și o asigurare pentru părintele, bunicul sau nașul copilului (dacă acesta pățește ceva, societatea de asigurări continuă investiția în viitorul copilului). Produse similare oferă și Allianz Țiriac și Generali Asigurări.
Toate depozitele pentru copii au o dobândă ușor mai mare decât dobânda băncii (de regulă 0,5%) și comisioanele mai mici. Atenție totuși, unele bănci condiționează retragerea banilor din cont cu deschiderea unui cont curent pe numele tutorelui, prin care de regulă se percepe comisionul de retragere de numerar.