Covid-19 a pus la grea încercare sistemele medicale din întreaga lume. Cu această ocazie, s-a văzut cine a gestionat mai bine pandemia și în ce măsură a contat starea asistenței sanitare de înainte de a lovi SARS COV 2.
În mod cert, cine a investit într-un sistem medical performant a făcut față cu brio și la testul nemilos al COVID – 19.
Criterii sigure
Pentru acest raport, am analizat în mod specific Indexul de prosperitate Legatum din 2019, care măsoară politicile și condițiile de prosperitate economică și socială bazate pe 12 piloni din 167 de țări, scrie ProTV. Indicele transpune în mod specific măsura în care oamenii din fiecare țară sunt sănătoși și au acces la serviciile necesare pentru menținerea sănătății, măsurând inclusiv rata de îmbolnăvire și factorii de risc, dar și rata mortalității.
Top 10
- Singapore
- Japonia
- Elveția
- Coreea de Sud
- Norvegia
- Hong Kong
- Islanda
- Danemarca
- Olanda
- Austria
România, din nefericire, se află deabia pe locul 47 din totalul de 167 de țări analizate.
În Japonia, mascaa fost salvatoare
Cultura Japonei a minimizat impactul crizei Covid-19. „Mulți japonezi purtau deja o mască de față, mai ales iarna și primăvara, și este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care nu avem încă un focar mare”, a spus Mika Washio, medic la un spital din Tokyo. „În plus, mai mult de 60% dintre japonezi fac control anual de sănătate, deci este o altă cauză a cazurilor mai puțin severe”.
Coreea de Sud și atacul MERS
Pe locul patru, Coreea de Sud a fost pregătită în special pentru a face față focarului Covid-19 după experiența cu Middle East Respiratory Syndrome (MERS) în 2015. Furnizorii de servicii medicale și spitalele erau deja echipate și instruite pentru a acționa în o astfel de criză. Țara a reușit să testeze peste 450.000 de oameni, puțin sub 1% din populația sa de 51 de milioane.
Israel, viteza de reacție a contat enorm
Când a fost vorba de monitorizarea și reacție la apariția Covid-19 în Wuhan, puține țări au reacționat mai rapid decât Israel, care se află pe locul 11 în indicele de sănătate. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2020, ministrul Sănătății semnase deja Decretul privind starea de urgență pentru a face față potențialului focar. Acțiunea a dat rezultate foarte bune: rată mai mică de infecții și spitalizări decât alte țări de dimensiuni similare.