Deși există o mulțime de topuri ale celor mai bune țări și orașe în care să trăim, cum ar fi, de exemplu, lista întocmită în 2021 de cei de la HSBC, până la urmă este o alegere personală pe care doar fiecare om o poate face, potrivit Architecturaldigest, care a realizat un astfel de clasament.
Care este cea mai bună țară din lume în care să trăiești
Elveția a ocupat locul 1, ajungând în top 10 pentru mai multe categorii, inclusiv Influență culturală, antreprenoriat, deschidere pentru afaceri, calitatea vieții și scop social.
Care este cea mai bună țară din lume pentru iubitorii de design
Designul este ceva subiectiv și, deși ați putea găsi un răspuns clar privind PIB-ul sau cifrele șomajului unei țări, determinarea țării cu cea mai bună arhitectură nu este un lucru simplu. Cu toate acestea, în clasamentul de mai jos s-au luat în considerare acele state care găzduiesc orașele designului UNESCO și unde se încadrează fiecare țară în clasamentul mondial al designului, precum și evaluările generale ale calității vieții,
Care este cea mai bună țară din lume în care să trăiești?
Elveţia
„Țara laptelui și a mierii” a obținut cele mai multe puncte în clasamentul din SUA. datorită șomajului scăzut și a forței de muncă calificate, care include, fără îndoială, zeci de expați. Elveția nu are doar o istorie bogată în design grafic și stil tipografic, ci este și un paradis al arhitecților. Pe lista celor 15 țări cu cele mai mari salarii pentru arhitecți, Elveția a obținut din nou locul 1, cu un salariu mediu de 130.898 dolari.
Suedia
Cum ar arăta lumea fără rafturi Billy, comode Hemnes și covoare din piele de ridicol de accesibile? Îndrăgitul brand suedez IKEA a reinventat industria mobilei la nivel global. În viitor, țara va fi cu siguranță o forță motrice în designul ecologic, deoarece sustenabilitatea este parte integrantă a stilului suedez.
Statele Unite
Cea mai mare economie din lume se află pe locul 3 pentru influența culturală, deoarece este un jucător important în lumea divertismentului. Iar la design nu stă deloc rău. În World Design Rankings, un top bazat pe numărul designerilor din fiecare țară cărora li s-a acordat A’ Design Award, SUA ocupă locul 2, în urma Chinei. În plus, țara găzduiește un oraș al designului UNESCO – Detroit. Această rețea exclusivă de orașe de pe tot globul celebrează locurile care folosesc designul pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor săi.
Japonia
Deși populația Japoniei este doar aproximativ o treime din cea a SUA și PIB-ul său este mai mic decât al Americii, are de două ori mai multe orașe de design UNESCO. Kobe, cunoscut pentru carnea de vită, dar și ca un centru pentru arte, și Asahikawa – faimos pentru mobilierul său –fac din Japonia una dintre puținele țări cu două orașe renumite pentru design.
Germania
Gotic, renascentist, baroc. Multe dintre cele mai emblematice stiluri arhitecturale ale Europei se regăsesc în Germania. Stilul propriu, Bauhaus, a apărut în 1919 în Weimar și a avut un impact semnificativ asupra stilului american. Astăzi, țara găzduiește zeci de universități de design, inclusiv Universitatea Bauhaus, Universitatea de Arte și Universitatea de Arte din Berlin. Tot în Berlin, un oraș al designului UNESCO, rezidenții pot vizita Muzeul Arhivelor Bauhaus și Muzeul Fundației Tchoban pentru Desen Arhitectural.
Regatul Unit
Consiliul de design al țării, care există din 1944, de când l-a fondat Winston Churchill pentru a aborda redresarea economică postbelică, are acum misiunea de a-i determina pe cei aproape două milioane de oameni care lucrează în design în Marea Britanie să atingă ”o lume zero net”. În 2025, consiliul va găzdui la Londra Congresul Mondial de Design – „Olimpiadele de design”.
Franţa
Franța este țara visurilor pentru orice iubitor de artă. Rue de l’Abreuvoir din Paris sau Orașul Vechi din Colmar se află în topul celor mai frumoase locuri din lume.
Danemarca
Copenhaga atrage ca un magnet pasionații de design. Orașul de înaltă tehnologie Kolding este unul al designului UNESCO. Adoptând sloganul „proiectăm pentru viață”, Kolding a devenit un centru creativ în care locuitorii sunt încurajați să ia parte la proiecte municipale, inclusiv construirea de grădini urbane, găzduirea unor evenimente de reparații (pentru electronice, haine și biciclete) și organizarea festivalurilor ecologice. Danemarca are un sistem de asistență medicală și un sistem de învățământ superior, în mare parte gratuit, creând un nivel de viață ridicat.