Conform unui top realizat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, zona de Est a Europei se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste riscul aparitiei cancerului de piele cauzat de radiatiile solare.
Astfel, tari precum Armenia, Turcia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Slovacia, Macedonia si Romania prezinta un grad relativ scazut de risc in ceea ce priveste aparitia cancerului de piele datorita altitudinilor relativ ridicate din aceste tari.
Pe locul al patrulea se afla se afa zona Asia Pacific si Australia, incluzand state precum Brunei, Singapore, Noua Zeelanda si Japonia. Conform Departamentului Ausralian pentru Sanatate, Australia si Noua Zeelanda au o rata foarte ridicata a mortalitatii in urma cancerului de piele.
Pe locul al treiea, se afla Europa cu tari precum Malta, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Austria, Belgia, Croatia, Franta, Luxemburg, Slovenia, Elvetia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Mare Britanie, Norvegia, Suedia, Finlanda si Islanda.
Intrucat au culoarea pielii mai deschisa, riscul aparitiei cancerului de piele la nordici este mai mare decat in zona mediteraneana, rata mortalitatii din aceste zone fiind de pana la 6 ori mai mare decat in sudul Europei.
Ungaria, Rusia, Ucraina, Moldova, Letonia, Lituania si Estonia au un grad ridicat de aparitie a cancerului de piele intrucat locuitorii din aceste tari se expun deseori razelor ultraviolet in timpul vacantelor, fara sa se protejeze impotriva acestora.
Cea mai riscanta zona pentru aparitia cancerului de piele este America de Nord, dar si Cuba.
Expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca riscul aparitiei acestui tip de cancer este in functie de altitudinea in care este amplasata o zona, dar si de aspectul ce tine de obiceiurile oamenilor de a se expune la soare.
Sursa: Forbes