România se menţine pe locul cinci în Europa Centrală, cu 33 de companii în topul primelor 500 din regiune. Clasamentul realizat anual de Deloitte în 18 ţări se află la a patra ediţie şi ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pentru anul calendaristic precedent.

„Consecinţele unui an economic extrem de dificil s-au reflectat semnificativ în rezultatele finale pe 2009, la nivelul întregii regiuni”, spune George Mucibabici, Preşedintele Deloitte România. „După trei ani de creştere susţinută, cifra de afaceri cumulată a primelor 500 de companii din Europa Centrală a coborât cu peste 21%, de la 665,72 miliarde de euro la 525,6 miliarde de euro. Primul trimestru al anului curent a adus însă şi primele semne de redresare, 70% dintre companiile incluse în top raportând pentru această perioadă o creştere a cifrei de afaceri. Această tendinţă se remarcă aproape în toate ţările şi sectoarele, cu mici excepţii”.

Ierarhia celor mai mari companii din România este în continuare dominată de industria energiei şi resurselor, cu 13 reprezentante, fiind urmată de industria bunurilor de consum şi transport (10), industria prelucrătoare (4), telecomunicaţii (5) şi, în premieră pentru economia românească, o companie cu activitate în industria distribuţiei de produse farmaceutice.

Cea mai mare companie din România este Petrom, care ocupă locul 25, urmată de Automobile Dacia, pe locul 48. Tot printre primele 100 de companii se află Rompetrol (70) şi Metro Romania (92).

În Top 10 cele mai mari companii se află PKN Orlen din Polonia, MOL (Ungaria), CEZ, Skoda (Cehia), Naftogaz (Ucraina), PGE, Fiat, PGNiG, (Polonia), Metinvest (Ucraina) şi Compania de căi ferate ucraineană.

0-56655-top30.jpg„Dezvoltarea acestui segment poate fi comentată pozitiv, prin prisma creşterii consumului de medicamente, în continuare inferior mediei europene, dar totodată poate fi privită şi din perspectiva sarcinii suplimentare asupra sistemului naţional de asigurări de sănătate”, subliniază Preşedintele Deloitte România.

Clasamentul din acest an vizează primele 500 companii din regiune după cifra de afaceri raportată la sfârşitul anului 2009 şi analizează tendinţele din industriile principale, pentru a surprinde astfel mediul economic şi comercial per ansamblu, precum şi modul în care liderii din lumea afacerilor se adaptează şi reacţionează la stimuli externi.

· Cifra totală de afaceri a celor mai mari companii central-europene, exprimată în euro, a scăzut cu aproape 21% în 2009, faţă de 2008, pe fondul crizei financiare, dar şi al deprecierii monedelor locale.

Polonezii, la vârf

· Aproape 80% dintre companii au raportat venituri în scădere pe 2009, faţă de anul precedent. Prin comparaţie, în jur de 70% dintre companii au înregistrat venituri în creştere în primul trimestru din 2010, faţă de perioada similară a anului trecut.

· Companiile poloneze domină în continuare topul, cu o pondere de 36%. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut de la 188 la 180. La rândul său, Ucraina a înregistrat o scădere (de la 52 la 39), în timp ce numărul de companii a crescut în Republica Cehă (de la 69 la 73) şi Ungaria (de la 60 la 63). Cel mai mare salt a fost însă înregistrat de Serbia, care şi-a dublat numărul de companii prezente în top, la 12.

Cifre slabe de la bănci

· Cea mai mare industrie din Europa Centrală după venituri rămâne cea a energiei şi resurselor (peste 200 de miliarde de Euro), acest segment având şi cea mai mare pondere de acţionariat de stat din regiune. Industria cu cel mai rapid ritm de creştere şi cu cel mai mare număr de companii este industria bunurilor de consum şi a transporturilor (147,43 miliarde de Euro). Pe locul al treilea se situează industria prelucrătoare (aproape 100 miliarde de Euro), care înregistrează şi unul dintre cele mai accelerate ritmuri de scădere ca nivel de reprezentativitate în top (de la 114 anul trecut, la 101 companii).

· În sectorul financiar, calitatea portofoliilor de credite deţinute de bănci s-a înrăutăţit în regiune, iar nivelul activelor a continuat să scadă, într-un ritm mai lent decât anul precedent. Cererea pentru poliţe de asigurare a scăzut, inclusiv pe segmentul asigurărilor de viaţă cu componentă investiţională.

· Toate industriile au înregistrat scăderi ale veniturilor, cel mai puţin afectate fiind industria medicală şi farmaceutică, industria imobiliară şi a construcţiilor, industria bunurilor de consum şi industria transporturilor.

· Industriile de tehnologie, media şi telecomunicaţii au raportat în continuare scăderi, aproape 90% dintre companiile de profil având venituri mai mici în 2009 faţă de 2008 (cea mai slabă performanţă la nivel de industrii).

· Sectorul auto rămâne coloana vertebrală a industriei prelucrătoare, aflate în declin. În pofida unor semne iniţiale de redresare la începutul anului 2010, după un an de scădere a veniturilor aproape pe linie, există acum temeri că sfârşitul programelor de tip „rabla” pe anumite pieţe de export ar putea avea impact economic spre sfârşitul anului.