Lipsa construcţiei de noi spaţii şi activitatea limitată datorită incertitudinii economice au redus ofertele de spaţii pe piaţa de birouri, atât în Moscova, cât şi în multe alte locaţii de pe glob.
O creştere de 41% a preţului de închiriere a pus capitala Rusiei pe locul doi între
oraşele cu cea mai rapidă creştere din lume. Moscova este depăşită doar de Beijing unde s-au raportat creşteri de chirii cu 75%.
Această creştere a rezultat în urcarea Moscovei pe poziţia patru în topul celor mai scumpe zece locaţii de birouri din lume după locul şapte deţinut în anul anterior.
Pe pieţele de birouri din principalele oraşe ale Europei a avut loc până în 2011 o creştere totală de 2%, creştere ce s-a observat pe întregul continent. Ţările nordice au avut performanţe puternic pozitive, cu excepţia anumitor părţi din Danemarca. Chiriile în districtul Birger Jarls Gatan din Stockholm au crescut cu 9,5% în 2011, fiind a patra locaţie cu cea mai rapidă creştere din Europa. Aceasta a fost urmată de centrul financiar din Gothenburg unde chiriile au crescut cu 9%. În Norvegia, chiriile din Oslo au crescut, de asemenea, cu 15%, iar în Helsinki, Finlanda, a existat o creştere a chiriilor de 12%. Singurele ţări mature din Europa care au înregistrat o scădere a chiriei în 2011 au fost: Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania.
Portugalia a înregistrat o scădere a chiriilor în Lisabona de 3%, în timp ce în International Financial Services Centre din Dublin chiriile au scăzut cu 10%. În Grecia, chiriile în Atena au scăzut cu 14% şi în Spania scăderile chiriilor au fost după cum urmează : Madrid (-4%) şi Barcelona (-5%). În schimb Milano s-a descurcat ceva mai bine, cu o scădere de numai 2%.
Gradul de ocupare din Bucureşti a crescut cu 19%
„Gradul de ocupare în 2011 l-a depăşit pe cel din 2010 cu 19%. Absorbţia rămâne scăzută pentru că cea mai mare parte a activităţii este determinată de reînoiri de contract, reînoiri ce au reprezentat peste 50% din activitatea din trimestrul patru“, a declarat Andrei Bîrsan, directorul departamentului de birouri al Cushman & Wakefield România.
Rata de neocupare a scăzut în T4 pentru al 3-lea trimestru consecutiv încheind anul la 8,7%. Consultanţii se aşteaptă la o creştere uşoară a ratei de neocupare în 2012 cu toate că spaţiul total aflat în construcţie a scăzut odată cu livrarea unor spaţii pre-închiriate, spre sfârşitul celei de-a doua jumătăţi a anului 2011.
În ce priveşte investiţiile, există unele tranzacţii în aşteptare, pentru 2012, cu investitorii axaţi clar pe produse premium şi ca urmare randamentele se pot comprima.