Numărul de fuziuni şi achiziţii finalizate anul trecut pe piaţa românească a crescut cu 5% faţă de 2010, la 120 de tranzacţii, însă valoarea extrapolată cumulată a acestora s-a diminuat cu 28%, arată Barometrul de fuziuni şi achiziţii realizat de compania de consultanţă Ernst & Young. Luând în calcul valorile anunţate ale tranzacţiilor, scăderea pieţei a fost 46%.
Cea mai mare tranzacţie a anului trecut, potrivit Ernst & Young, a fost preluarea Auto Italia Showroom şi Auto Italia Impex de către compania israeliană Mediterranean Car Agency. Tranzacţia, încă neconfirnată official de cumpărător, este evaluată de Ernst & Young la 28,56 milioane de dolari.
Următoarele trei tranzacţii din clasament au fost realizate de cumpărătorii din România: preluarea TMK Hydroenergy Power de către CEZ Romania, tranzacţie evaluată de Ernst & Young la 28,27 milioane de dolari (19,8 milioane de euro suma anunţată de CEZ), Achiziţia City Mall de către Star Imob Construct, pentru 24,29 milioane de dolari şi preluarea Flanco de către Asesoft pentru echivalentul a 23,38 milioane de dolari (circa 18 milioane de euro).
Pe locul 5 în topul celor mai mari tranzacţii din 2011, Ernst & Young poziţionează preluarea Dialmed Clinic (divizie a Polisano) de către compania germană Diaverum, evaluată la 19,49 milioane de dolari (valoarea nu a fost dezvăluită încă oficial de cumpărător).
Poziţia a şasea este ocupată de o tranzacţie din domeniul minier: Baiţa Stei din judeţul Bihor a fost preluată de ElDore Mining Corporation din Australia pentru 18,83 milioane de dolari (15 milioane de euro).
Cea de-a şaptea tranzacţie ca mărime a fost realizată de Johnson Controls, Inc din Statele Unite, care a preluat firma românească Spumotim pentru o sumă evaluată de Ernst & Young la16,83 milioane de dolari. Tranzacţia a fost aprobată de Consiliul Concurenţei, dar valoarea ei nu a fost anunţată încă oficial de parteneri.
Bluehouse Capital înregistrată în Luxemburg ocupă locurile opt şi nouă prin preluarea Astoria Center, respectiv magazinul Praktiker din Craiova, ambele evaluate la câte 14,28 milioane de dolari.
Locul 10 în clasament este adjudecat de MedLife care a preluat maternitatea Eva pentru 13,63 milioane de dolari. Valoarea, neconfirmată oficial, poate include, potrivit Ernst & Young, investiţii pentru un nou spital.
Tranzacţii cross-border
Pe lângă fuziunile şi achiziţiile realizate strict, anul trecut s-au încheiat mai multe tranzacţii cross-border care au vizat şi subsidiare româneşti ale unor companii internaţionale. Potrivit Ernst & Young, cea mai mare dintre acestea a fost preluarea Euromedic International Dialysis Centers de către germanii de la Fresenius Medical Care, pentru 646,36 milioane de dolari.
Pe poziţia a doua se situează achiziţia Adama Group de către fondul austriac Immofinanz, pentru 60,8 milioane de dolari, în timp ce preluarea CHS Inc. de către compania agricolă americană Agri Point Limited ocupă locul al treilea, cu o valoare estimată de 58,18 milioane de dolari.
Clasamentul este continuat de preluarea Bramac de către grupul german MONIER, pentru 54,57 milioane de dolari, achiziţia Agroport şi CerealToscana S.A de către compania agricolă canadiană Agrium (27 milioane de dolari) şi achiziţia CallPoint New Europe de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru 4,35 milioane de dolari.
Editia actuală a Barometrului Ernst & Young subliniază faptul că piaţa românească de fuziuni şi achiziţii nu şi-a revenit în anul 2011, continuând sa reflecte diferenţe semnificative între aşteptările de preţ ale vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor.
“Sectoarele cele mai active anul trecut au fost producţia, telecomunicaţiile şi media, sectorul imobiliar, industria energetică şi minieră, iar investitorii strategici au continuat să domine piaţa tranzacţiilor încheiate”, spune Cornelia Bumbacea, Partener şi Director al departamentului de Asistenţă în tranzacţii Ernst & Young . Ea speră că 2012 va fi un an mult mai activ decât cel precedent, cel puţin prin prisma tranzacţiilor de capital şi a privatizărilor planificate de statul român. “Deşi există în continuare un interes crescut din partea investitorilor strategici, precum şi un interes constant din partea fondurilor de investiţii care scanează în mod sistematic piaţa românească, nu întotdeauna criteriile lor de mărime şi performanţă sunt îndeplinite de societăţile româneşti, la momentul prezent", conchide oficialul Ernst & Young.