Piaţa românească este organizată ca un oligopol, cu patru mari companii deţinând o cotă de piaţă de peste 85%, în timp ce restul jucătorilor îşi împart celelalte 15 procente. O astfel de structură a pieţei cere şi reglementarea clară a activităţii, printr-o agenţie naţională specializată, pentru a asigura atât transparenta pieţei, cât şi tratarea corectă a utilizatorilor finali, este de părere şeful RisCo.
'În economia actuală, domeniul telecomunicaţiilor este unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Şi în România, liderii din acest sector se află în topul firmelor prezente în ţara noastră, atât ca cifră de afaceri, cât şi ca profitabilitate. Mai mult, piaţa este în continuă expansiune, domeniul comunicaţiilor înglobând nu doar 'clasicele' servicii de telefonie fixă ca în trecut, ci tot mai mult telefonia mobilă, transmisia de date, internetul, televiziunea etc. Majoritatea jucătorilor importanţi încearcă să îşi extindă operaţiunile şi în domenii 'conexe' celor în care au tradiţie ori s-au lansat iniţial, aşa că piaţa va continua să evolueze în 2014, iar principalii actori vor ajunge să ofere servicii integrate, complete. Este posibilă şi schimbarea locurilor în clasament în cursul anului 2014, în special pe fondul implicării directe a acţionarului german în Romtelecom şi fuzionarea acestuia cu Cosmote', precizează o analiză a RisCo.
Potrivit datelor RisCo, topul primelor 10 companii din industria telecomunicaţiilor a suferit unele schimbări în 2013 faţă de 2012, însă primele două clasate au rămas Orange România şi Vodafone România. Cu toate acestea, în timp ce cifra de afaceri a Orange a crescut de la 4,12 la 4,33 miliarde lei, cea a Vodafone a scăzut în acelaşi interval de la 3,45 la 3,3 miliarde lei. Romtelecom, care angaja în 2012 aproape 6.750 de persoane, la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde lei, nu are situaţiile financiare pentru 2013 înregistrate pe site-ul Ministerului de Finanţe, în consecinţă nu poate fi evaluată evoluţia cifrelor companiei de anul trecut. În schimb, prin fuziunea cu Cosmote, este estimată pentru 2014 o cifră de afaceri în jurul a 4,1 miliarde lei, ceea ce i-ar putea aduce poziţia a doua în topul de anul viitor, dacă declinul vânzărilor Vodafone va continua.
'Careul marilor operatori de telecom din România este închis de RCS&RDS, care, cu cei 9.374 de angajaţi şi planurile de extindere ale managementului pe toate segmentele (televiziune, date, telefonie), la nivel regional, va pune o presiune serioasă pe ceilalţi trei competitori majori. Anul 2014 poate marca schimbări importante în clasamentul primilor patru jucători, cu RCS şi Telekom (noua denumire sub care Deutsche Telekom va administra fostele companii Romtelecom şi Cosmote) ţintind o poziţie mai înaltă, iar Vodafone în pericol de a pierde 'podiumul''', susţine Dragoş Cabat.
Potrivit datelor RiscCo, Orange România a obţinut anul trecut o cifră de afaceri cu 5,3% mai mare faţă de 2012, respectiv 4,33 miliarde lei, în timp ce profitul net s-a aflat în uşoară scădere, până la 500,8 milioane de lei. În acelaşi timp, numărul angajaţilor a ajuns la 2.855, în timp ce volumul creanţelor s-a diminuat la 476,3 milioane lei.
Pe de altă parte, Vodafone şi-a diminuat cifra de afaceri la 3,29 miliarde de lei, iar profitul net a scăzut la 430,86 milioane lei. Volumul creanţelor a crescut la 371,56 milioane lei, în timp ce numărul angajaţilor a ajuns la 2.882 de persoane.
Pe a treia poziţie în clasament se situează RCS&RDS, care a obţinut o cifră de afaceri de 2,102 miliarde de lei şi o pierdere de 13,78 milioane de lei, reflectând expansiunea geografică şi de servicii pe care compania a avut-o în ultimul an şi jumătate.
Cosmote a avut o cifră de afaceri în uşoară creştere, de 1,96 miliarde lei, dar a înregistrat o pierdere de 24,36 milioane lei, faţă de profitul anului anterior.
Cu o cifră de afaceri de 455,63 milioane de lei, UPC România s-a clasat pe locul 5, însă a înregistrat o pierdere de 257,76 milioane lei. Numărul de angajaţi ai companiei a ajuns la 1.641, iar creanţele au însumat 128,285 milioane lei. UPC, deşi are susţinerea totală a acţionarilor americani, pare să fi pierdut competiţia cu RCS.
Alcatel Lucent România se poziţionează pe locul 6, cu o cifră de afaceri de 387,989 milioane lei, în timp ce Societatea Naţională de Radiocomunicaţii se situează pe poziţia a 7- a cu 330,457 milioane lei. Deşi beneficiază de o poziţie 'privilegiată' şi de monopol pe segmentul său, SNR continuă să îşi adâncească pierderile din cauza investiţiilor neprofitabile făcute, precizează analiza menţionată.
Digital Cable Systems a avut o cifră de afaceri de 167,55 milioane lei şi se clasează pe locul 8. Cu 76 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 107,809 milioane lei, Telemobil s-a situat pe locul 9, ultima poziţie a clasamentului revenindu-i Nextgen Communication, cu o cifră de afaceri de 101,14 milioane lei.
RisCo este un produs online prin care companiile şi instituţiile financiare pot verifica rapid, eficient şi automatizat capacitatea de plată şi situaţia financiară a clienţilor lor, situaţia lor juridică şi de plăţi. RisCo este cel mai performant sistem de verificare a companiilor şi permite efectuare de rapoarte individuale de firma, monitorizarea portofoliilor, precum şi selectarea firmelor de interes după multiple criterii geografice, financiare şi de stare a societăţii.
Sursa: Agerpres