În continuare vă prezentăm țările cu cele mai mari rezerve de aur din lume.

10. India

Rezerve de aur: 558 tone
Procent din rezerve: 8,3%

Banca  centrală din India menționează că se uită la aur ca la o investiție sigură, dar comentează foarte rar planurile sale de achiziție.

9. Olanda

Rezerve de aur: 613 tone
Procent din rezerve: 58,5%

Nout Wellink, președintele băncii centrale olandeze a anunțat că nu intenționează să vândă aur. „Avem o cantitate substanțială în pivniță și în acest moment nu vindem și nu avem planuri în acest sens… Nu spun că nu se va mai întâmpla niciodată. La un monent dat politica va fi evaluată și este în conexiune cu politicile din alte țări“.

8. Japonia

Rezerve de aur: 756 tone
Procent din rezerve: 3,1%

Banca Japoniei a vândut recent aur pentru a pompa 20 de trilioane de yeni în economie. Scopul evident a fost acela al calmării investitorilor după tsunami și dezastrul nuclear care l-a urmat.

7. Rusia

Rezerve de aur: 792 tone
Procent din rezerve: 7,3%

Se previzionează că Banca Rusiei va cumpăra aur în 2011 pentru a crește rezervele țării. Oricum, se uită doar la achiziții de pe piața internă.

8. Elveția

Rezerve de aur: 1.040 tone
Procent din rezerve: 16,3%

Între 2000 și 2005 Banca Națională a Elveției a vândut 1.300 de tone de aur, demers legat parțial și de lansarea monedei euro. În 2010, rezervele de aur ale Elveției au atins un sfert din totalul rezervelor țării.

5. China

Rezerve de aur: 1.054 tone
Procent din rezerve: 1,6%

Banca Populară Chineză se uiă după noi achiziții pentru a se proteja împotriva unui posibil „balon“ imobiliar, a inflației și a monedelor euro și dolar. China este cel mai mare producător de aur din lume.

4. Franța

Rezerve de aur: 2.435 tone
Procent din rezerve: 66%

Franța este într-un pact cu alte bănci centrale europene pentru a limita vânzările de aur. Cei 19 semnatari ai acordului au vândut aproximativ 10 tone de euro în primul an de la încheierea protocolului (septembrie 2009 – septembrie 2010).

3. Italia

Rezerve de aur: 2.452 tone
Procent din rezerve: 69%

Băncile italiene, care sunt acționari ai Băncii Centrale din Italia, intenționează să folosească aurul pentru a-și întări rapoartele financiare înaintea testelor de stres.

2. Germania

Rezerve de aur: 3.401 tone
Procent din rezerve: 70,8%

Bundesbank și-a păstrat, pentru al doilea an consecutiv, vânzările de aur la 6,5 tone. Germania și-a arătat interesul pentru cumpărarea aurului Portugaliei.

1. Statele Unite ale Americii

Rezerve de aur: 8.134 tone
Procent din rezerve: 74,8%

Băncile centrale din întreaga lume s-ar putea să reacționeze la deprecierea dolarului prin achiziții de aur.

SURSA: Business Insider

Citește și Topul celor mai mari zece țări aflate în goană după aur