Topul celor mai poluante ţări din lume

Sfârşitul acestui an a fost marcat de summitul de la Copenhaga, eveniment care, din păcate, s-a terminat cu un acord de compromis ce nu mulţumeşte pe nimeni. Deşi, aparent, toată lumea îşi doreşte un mediu mai curat şi cât mai puţin poluat, în realitate, teama de a nu afecta industria prin reducerea cantităţii de emisii degajate este prioritară. Cel puţin pentru marii poluatori ai lumii, care depinde de producţia industrială. Cine sunt aceşti mari poluatori şi care sunt ca

Sfârşitul acestui an a fost marcat de summitul de la Copenhaga, eveniment care, din păcate, s-a terminat cu un acord de compromis ce nu mulţumeşte pe nimeni. Deşi, aparent, toată lumea îşi doreşte un mediu mai curat şi cât mai puţin poluat, în realitate, teama de a nu afecta industria prin reducerea cantităţii de emisii degajate este prioritară. Cel puţin pentru marii poluatori ai lumii, care depinde de producţia industrială.

Cine sunt aceşti mari poluatori şi care sunt cantităţile de emisii poluante pe care le emit?

Pe primul loc se află China cu 6.017 milioane de tone metrice de emisii (4,58 tone pe cap de locuitor), urmată de Statele Unite ale Americii cu 5.902 milioane de tone metrice (19,78 de tone pe cap de locuitor), care este şi ţara cu cel mai mare nivel de poluare pe cap de locuitor.

Pe locul al treilea se află Rusia, care emite anual 1.704 milioane de tone metrice, iar India 1293 de milioane. Deşi este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii, India are cel mai mic nivel de poluare pe cap de locuitor (doar 1,16 tone).

Pe cea de-a cincea poziţie se află Japonia, care emite anual 1.246 de milioane de tone, urmată de Germania, cea mai mare economie europeană, cu 857 de milioane de tone de emisii.

Canada se află pe poziţia a opta cu 614 milioane de tone metrice de emisii, aceasta clasându-se pe locul al doilea în ceea ce priveşte nivelul de poluare pe cap de locuitor (18,81 de tone).

Marea Britanie emite 585 de milioane de tone metrice de emisii pe an, iar Coreea de Sud 514 milioane. Pe ultimul loc, topul celor mai poluante zece ţări din lume  se află Iranul, cu 471 de milioane de tone metrice de emisii de CO2.

Topul celor mai mari poluatori este format din ţări puternic industrializate, dar şi din ţări aflate în curs de dezvoltare. Acestea din urmă, în special China şi India, şi-au manifestat nemulţumirea faţă de reducerea abruptă a emisiilor poluante, întrucât acest fapt ar crea o inegalitate în ceea ce priveşte procesul de dezvoltare economică.