Se spune că puterea, după dragoste, este prima sursă de fericire, dar şi că puterea corupe, iar puterea absolută corupe absolut. Indiferent ce s-ar spune despre putere, un lucru este cert: la nivel mondial, doar despre unii oameni se poate spune că sunt puternici la modul real. Este adevărat că nu-i numeri pe degete, dar dacă s-ar reuni toţi puternicii lumi, ar încăpea lejer într-o sală de conferinţe.

„Cine sunt cei mai puternici ai lumii?” este o întrebare care, în mod sigur, stârneşte curiozităţile oricui. Revista americană Forbes a realizat un top al acestor personalităţi. Topul cuprinde 67 de personalităţi, unele având nume deosebit de cunoscute, altele dimpotrivă.

0-44626-img_7668.jpg1. Cel mai puternic om de pe planetă, se ştie, este preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. În vârstă de 48 de ani, Obama a primit această funcţie la începutul acestui an şi este primul lider de culoare al Americii.

2. Pe locul al doilea se află preşedintele chinez, Hu Jintao, în vârstă de 66 de ani. Hu Jintao conduce o ţară cu mai mult de 1 miliard de locuitori care ameninţă titlul de supremaţie economică deţinut de SUA şi un stat cu o economie care a trecut prin criză „ca gâsca prin apă”.

3. Deşi nu mai este preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin este pe cea de-a treia poziţie în topul celor mai puternice personalităţi ale lumii. În vârstă de 57 de ani, Putin deţine în acest moment funcţia de premier al Rusiei, dar se spune despre el că  este adevăratul conducător al Rusiei, Medvedev nefiind altceva decât o marionetă a sa.

0-44629-img_7205.jpg4. Cel care are controlul banilor din Statele Unite ale Americii se află pe locul al patrulea în topul Forbes. Este vorba despre Guvernatorul Rezervei Federale, nimeni altul decât Ben Bernanke, aflat deja la al doilea mandat în fruntea uneia dintre cele mai puternice instituţii din America.

5. Pe cea de-a cincea poziţie se află cei care au revoluţionat internetul şi, odată cu el, o lume întreagă. Numele lor este legat de cea mai revoluţionară afacere din ultimii 10 ani: Google. Vorbim despre Sergey Brin şi Larry Page, care, deşi sunt foarte tineri, sunt consideraţi a fi mai puternici decât mulţi dintre liderii lumii.

6. Pe cea de-a şasea poziţie se alfă un magnat al industriei telecom. Este vorba despre mexicanul Carlos Slim Helu, cel care a ocupat, nu demult, poziţia de cel mai bogat om de pe pământ.

7. Un alt om de afaceri puternic este unul dintre stăpânii presei: Rupert Murdoch. CEO-ul imperiului media News Corp. are 78 de ani şi deţine titluri influente precum The Times, The Wall Street Journal, sau televiziuni precum Fox News.

8. Un nume mai puţin cunoscut care ocupă un loc în Top 10 este cel al lui Michael Duke, preşedinte şi CEO al reţelei de magazine Wal-Mart.

0-44627-img_7205.jpg9. Pe locul al nouălea se află regele Arabiei Saudite. În vârstă de 85 de ani, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud este stăpânul absolut al celui mai mare exportator de petrol din lume şi patronul Aramco, cea mai profitabilă companie de pe pământ, cu un câştig de 200 de miliarde de dolari anual şi rezerve de 260 de miliarde de barili ce reprezintă 25% din totalul rezervelor de pe planetă.

10. Pe ultimul loc în top 10 se află fondatorul Microsoft, Bill Gates, în timp ce locul al 11-lea este ocupat de o faţă bisericească. Este vorba, bineînţeles, de Papa Benedict al XVI-lea, păstorul a mai mult de 1 miliard de suflete.

SURSA: Forbes

DETALII:
Pentru a vedea topul complet, click aici.