Topul celor mai reglementate sectoare economice în anul 2008

Sectorul farmaceutic, cel al serviciilor medicale şi cel energetic ocupă, în ordine, primele trei poziţii în topul  celor mai reglementate sectoare economice în anul 2008, potrivit unui studiu realizat de agenţia de lobby şi government relations Point Public Affairs. Studiul a fost făcut pe un număr total de 24 de domenii, printre care, pe lângă cele care se află în top zece, s‐au regăsit băuturile răcoritoare, construcţiile şi materialele de construcţii, cosmetice, i

Sectorul farmaceutic, cel al serviciilor medicale şi cel energetic ocupă, în ordine, primele trei poziţii în topul  celor mai reglementate sectoare economice în anul 2008, potrivit unui studiu realizat de agenţia de lobby şi government relations Point Public Affairs.

Studiul a fost făcut pe un număr total de 24 de domenii, printre care, pe lângă cele care se află în top zece, s‐au regăsit băuturile răcoritoare, construcţiile şi materialele de construcţii, cosmetice, industriile auto, chimică, extractivă, metalurgică, textilă, mass-media şi publicitate, prelucrarea lemnului, silvicultură, transport, turism şi tutun.

Criteriile avute în vedere în stabilirea primilor zece au ţinut cont de legislaţia naţională şi europeană adoptată în anul 2008, de existenţa unei autorităţi de reglementare în domeniile avute în vedere, de necesitatea existenţei unor autorizări speciale pentru funcţionare, precum şi de măsura în care activităţile respective se constituie în serviciu public.

Conform acestor criterii, cele mai reglementate sectoare economice în anul 2008 au fost:

1. Farmaceutic

2. Servicii medicale

3. Energie electrică

4. Industria alimentară

5. Financiar-bancar

6. Petrol şi gaze

7. Agricultură

8. IT&C

9. Băuturi alcoolice

10. Zootehnie

 

Pierderi de peste 100 milioane de euro pentru industria farma

Sectorul farmaceutic, ocupantul primului loc, a fost afectat grav, în 2008, de instabilitatea legislativă, pe fondul unui climat puternic electoral şi ţinând seama de implicaţiile sale sociale. Peste 70 de acte normative, dintre care mai bine de jumătate cu impact financiar asupra societăţilor ce activează în acest domeniu, au dus la pierderi de peste 100 milioane de euro în acest sector. Acest lucru denotă nu doar expertiză insuficientă a autorităţii publice, ci şi caracterul imatur al pieţei, au spus autorii studiului.

Sectoarele agricol, zootehnic şi alimentar, pentru care au fost adoptate, în 2008, zeci de directive şi regulamente de către instituţiile europene, sunt supuse fenomenului de hiperreglementare. Aceste acte normative au caracter obligatoriu pentru statele membre,şi se justifică prin efortul UE de consolidare a pieţei comune.

“Acolo unde pieţele sunt controlate, prin preţuri şi tarife impuse sau condiţii stricte de operare, aşa cum este cazul telecomunicaţiilor, sectorului financiar-bancar, băuturi alcoolice, energie electrică, gaze naturale sau industria farmaceutică, se simte nevoia creşterii responsabilităţii autorităţilor române în luarea deciziilor, printr-un proces mai amplu şi mai serios de consultare cu cei afectaţi, aşa cum se întâmplă în Uniunea Europeană”, a spus Laura Florea, Managing Partner, Point Public Affairs.

Ea este de părere că, în 2009, topul va suferi schimbări, pe fondul crizei, sectoarele financiar-bancar şi IT&C suferind numeroase noi reglementări în prima jumătate a anului.