Specialistii de la Mercer au intocmit topul celor mai scumpe orase din lume, care cuprinde 143 de orase de pe 6 continente si care a fost efectuat dupa ce au fost comparate 200 de costuri din fiecare oras, precum transport, mancare, imbracaminte, divertisment.
Cu 142,4 de puncte, Moscova se afla si anul acesta pe primul loc in top, mult peste New York, care „cade” in 2008 de pe locul 15, pe locul 22. Oricum, New York-ul ramane in continuare cel mai scump oras din Statele Unite, iar Los Angeles se afla pe locul al doilea.
Pe locul al doilea in topul celor mai scumpe orase din lume se afla capitala Japoniei, pozitie obtinuta in special datorita preturilor din sectorul imobiliar, unde se pare ca Tokyo este lider absolut: pentru un apartament de lux cu 2 camere platesti 5.100 de dolari pe luna, cu 600 de dolari mai mult decat in Moscova sau New York.
Pe locul al treilea se afla Londra, care a coborat anul acesta de pe a doua pozitie. Revista Forbes subliniaza ca un bilet de autobuz in Londra costa 5,89 de dolari, de 3 ori mai mult decat un bilet de autobuz in Tokyo.
Capitala Norvegiei a reusit un salt uimitor, ajungand de pe locul 10 direct pe locul al patrulea, datorita in mod special influentelor din industria petrolului.
Capitala Coreei de Sud, se afla pe pozitia a cincea in clasamentul Mercer. Seul-ul, este urmat indeaproape de Hong Kong, care se afla pe locul al saselea.
Copenhaga este un alt oras european aflat printre primele 10 orase ale acestui top, ocupand cea de-a saptea pozitie, urmata de Geneva, care este mult mai scumpa decat Chicago sau San Francisco.
Un al oras elvetian, este vorba de Zurich, se afla pe locul 9, iar pe locul 10 se afla Milano.
Pe urmatoarele locuri se afla orasele Osaka, Paris (in care un hamburger costa 8,61 de dolari, cu 50% mai mult decat in New York), Singapore ale caror preturi sunt cu 25% mai mari decat in Los Angeles, Tel Aviv si Sydney.
Aflat pe locul 55, Los Angeles-ul este catalogat ca fiind mult mai ieftin chiar decat Zagreb, capitala Croatiei sau decat Alma Ata (Kazahstan), fapt explicat de analisti prin devalorizarea monedei americane.
Daca ne intoarcem in Moscova vom observa ca aceasta gazduieste 74 de miliardari, multi dintre ei avand sub 40 de ani. De asemenea, trei dintre ei (Oleg Deripaska, Vladimir Lisin si Roman Abramovich), au o avere de peste 25 de miliarde de dolari fiecare.
New York Chicago
Tokyo Seul
Moscova Londra
Zurich Sydney
San Francisco Singapore
Los Angeles Tel Aviv
Sursa: Forbes
Citeste si „La orase scumpe, cafele scumpe”