Banca elveţiană UBS a realizat un top al celor mai scumpe oraşe din lume, top în care a luat în calcul nivelul salariilor, puterea de cumpărare şi numărul mediu de ore lucrate din 73 de oraşe ale lumii. Cel mai scump oraş din lume este Oslo, urmat de Zurich. Pe locul al treilea se află Copenhaga, iar pe poziţia a patra se află Geneva. Tokyo, capitala Japoniei, se află pe poziţia a cincea. New York se află pe locul al şaselea, în timp ce pe locul 7 se află Helsinki. Capitala
Banca elveţiană UBS a realizat un top al celor mai scumpe oraşe din lume, top în care a luat în calcul nivelul salariilor, puterea de cumpărare şi numărul mediu de ore lucrate din 73 de oraşe ale lumii.
Cel mai scump oraş din lume este Oslo, urmat de Zurich. Pe locul al treilea se află Copenhaga, iar pe poziţia a patra se află Geneva. Tokyo, capitala Japoniei, se află pe poziţia a cincea.
New York se află pe locul al şaselea, în timp ce pe locul 7 se află Helsinki. Capitala Austriei se află pe cea de-a 8-a poziţie, urmată de Paris (9) şi de Dublin, care se află pe locul 10.
Conform studiului UBS, cel mai ieftin oraş din lume este Mumbai, precedat de oraşe precum Delhi, Manila şi Kuala Lumpur.
În topul celor 73 de oraşe, Bucureşti se află pe locul 67, încadrat de Bogota şi Mexico City. Capitala vecinilor unguri se află în topul băncii elveţiene pe poziţia 57, în timp ce Sofia pe locul 58. Chiar şi Kiev-ul este mai scump decât capitala noastră, ocupând poziţia 59.
Locuitorii Sofiei, mai prost plătiţi decât bucureştenii
În ceea ce priveşte veniturile salariale Copenhaga se plasează pe primul loc, urmată de Zurich şi Geneva, New York-ul plasându-se pe locul 4. Oslo se află pe poziţia a 5-a, iar Los Angeles se află pe 6. Următoarele poziţii în top 10 sunt ocupate de Munchen, Luxembourg, Frankfurt şi Dublin.
Şi de această dată Bucureştiul se află la coada clasamentului, mai precis pe locul 56, urmat de capitala Argentinei. Budapesta se află cu doar o poziţie mai sus, în timp ce Sofia se află de data aceasta mult sub noi (63).
Oraşul în care oamenii sunt cei mai prost plătiţi este tot metropola indiană Mumbai, precedată de Jakarta, Manila şi Delhi.
Bucureştenii muncesc 63 de ore pentru un iPod Nano
Foarte interesant în studiul UBS este faptul că puterea de cumpărare a fost calculată într-un mod un pic mai special. Astfel acest indicator este reflectat de numărul de ore necesar pentru achiziţionarea unui iPod Nano de la Apple.
Astfel, dacă un elveţian din Zurich (prima poziţie în lume în ceea ce priveşte puterea de cumpărare) are nevoie de doar 9 ore de muncă pentru a-şi cumpăra un iPod Nano, un locuitor din Jakarta (ultima poziţie) are nevoie de nu mai puţin de 93 de ore de muncă pentru a achiziţiona un astfel de aparat.
Bucureştiul se află pe locul 56. Astfel, un om care lucrează în Bucureşti are nevoie de 63,5 ore de muncă pentru a-şi cumpăra un Nano, în timp ce un ungur de la Budapesta trebuie să muncească 68,5 ore. Un locuitor din Sofia trebuie să depună o activitate de 78 de ore pentru a obţine banii necesari achiziţionării unui iPod Nano.
SURSA: UBS study: «Prices and Earnings» 2009
DETALII:
Pentru a vedea întreg topul, click aici