Topul celor mai tranzacționate zece valute din lume cu dolarul american. În fiecare zi, miliarde de dolari sunt tranzacționate pe piața valutară globală (FX). Dolarul american (USD) este implicat în 88% din toate tranzacțiile și reprezintă 58% din rezervele valutare globale. Dar care sunt monedele cel mai frecvent asociate cu dolarul în aceste tranzacții?
Emis de Rezerva Federală (Fed), dolarul american este moneda oficială a Statelor Unite. Este moneda cea mai tranzacționată la nivel global, reprezentând un volum mediu zilnic de 2,9 trilioane USD.
Există mai multe motive pentru popularitatea sa. În primul rând, SUA este cea mai mare economie din lume și o putere în comerțul internațional.
Topul celor mai tranzacționate zece valute
În al doilea rând, dolarul american este principala „monedă de rezervă” din lume, deținută de băncile centrale și comerciale în scopul tranzacțiilor și investițiilor internaționale – se estimează că reprezintă aproape 63% din rezervele valutare în volum.
În al treilea rând, multe mărfuri au prețuri în dolari, inclusiv aurul, petrolul și cuprul.
În colaborare cu OANDA, un grafic publicat de Visualcapitalist oferă o defalcare vizuală clară a principalelor valute tranzacționate alături de dolarul american.
Datele se bazează pe volumele zilnice de tranzacții din raportul privind volumul valutar al Fed din New York din aprilie 2024.
Tranzacționare valutară: cele mai tranzacționate valute față de dolar
La un volum mediu de 93,3 miliarde de dolari pe zi, euro a fost cea mai tranzacționată monedă față de dolar, în aprilie 2024.
Volumul zilnic al tranzacțiilor valutare (miliarde USD):
- euro 93,3
- yeni japonezi 72,3
- dolar canadian 45,5
- lira sterlină 42,7
- dolar australian 30,0
- peso mexican 25,6
- franc elvețian 18,6
- dolar Hong Kong 15,7
- dolar singaporean 11,2
- Yuan chinezesc 10,6
Euro, cea mai tranzacționată monedă față de dolar, în aprilie 2024
La un volum mediu de 93,3 miliarde de dolari pe zi, euro a fost cea mai tranzacționată monedă față de dolar, în aprilie 2024.
Euro este moneda oficială a Uniunii Europene și a doua cea mai tranzacționată la nivel global, reprezentând un volum mediu zilnic de aproape 1,1 trilioane de dolari SUA.1 Este emisă de Banca Centrală Europeană (BCE).
Popularitatea monedei euro se datorează în primul rând dimensiunii și influenței economice a zonei în care este utilizată – zona euro. De asemenea, este a doua cea mai mare monedă de rezervă din lume, reprezentând aproximativ 20% din volumul rezervelor globale.
Yenul japonez a ocupat locul doi, urmat de dolarul canadian. Ambele valute au înregistrat o creștere semnificativă a tranzacțiilor zilnice, față de anul trecut. Volumul zilnic de tranzacționare pentru perechea yen japonez – dolar a crescut cu 12,0 miliarde USD în această perioadă.
În mod similar, volumul dolar canadian-dolar american a crescut cu 13,8 miliarde USD.
Comerțul cu yuani chinezești rămâne relativ scăzut
În ciuda faptului că este a doua economie din lume, comerțul cu yuani chinezești rămâne relativ scăzut. Cu un volum zilnic de tranzacții de 10,6 miliarde de dolari, renminbi s-a clasat pe locul 10 pe listă. Trei dintre colegii săi din Asia au depășit yuanul chinezesc – yenul japonez (# 2), dolarul Hong Kong (# 8) și dolarul Singapore (# 9).
Acordurile de liber schimb au stimulat fluxurile valutare dintre dolarul american și dolarul canadian, dolarul australian, peso mexican și dolarul singaporean.