Constantin Brâncuşi, Victor Brauner şi Reuven Isaac Rubin (Zelicovici) i-au detronat, în 2013, pe liderii de anul trecut ai topului celor mai bine vânduţi pictori români, Nicolae Toniza, Nicolae Grigorescu şi Camil Ressu. Toţi trei au fost ridicaţi în vârful clasamentului de tranzacţii realizate în străinătate.
Cel mai bine vândut sculptor modern din lume, Constantin Brâncuşi, a ajuns anul acesta şi pe prima poziţie a Topului celor mai valoroşi pictori români. Lucrarea „Studiu pentru domnişoara Pogany“, realizată de artist în 1912, s-a vândut în luna iunie, la casa Chriestie’s din Londra, pentru 1.513 milioane de euro (2,39 mil. dolari), deşi preţul estimat iniţial nu depăşea 200.000-300.000 de lire sterline. Victor Brauner a urcat pe locul doi graţie preţului obţinut la o licitaţie în Paris pentru lucrarea „Cazul straniu al domnului K“: 700.000 de euro, în timp ce o altă licitaţie găzduită la finele anului trecut de Sotheby’s, la New York, l-a adus pe locul trei pe pictorul născut în Galaţi, Reuven Isaac Rubin, a cărui lucrare „Ierusalim văzut de pe Muntele Măslinilor“ s-a vândut cu 341.325 euro.  
De altfel, din primele 10 poziţii ale topului, doar trei au fost ocupate datorită unor tranzacţii de mare valoare desfăşurate la case de licitaţii din România: două la casa Artmark (Nicolae Toniza – „În iatac“, vândută pentru 290.000 de euro, şi Nicolae Grigorescu – „Ţărăncuţă odihnindu-se“, 270.000 euro) şi una la Goldart (Ştefan Luchian – „Două fete“, vândută pentru 300.000 de euro). Dintre toate cele 100 de poziţii ale topului, 39 sunt ocupate de artişti ale căror lucrări s-au vândut în străinătate, majoritatea la Londra, Paris şi New York.
Primul artist contemporan în Top 10
O altă premieră a catalogului este intrarea unui artist contemporan în Top 10: Adrian Ghenie, în vârstă de 37 de ani, din Baia Mare, ocupă locul 9. Tânărul artist este considerat o revelaţie în Occident. Picturile sale înfăţişează o imagine vălurită, ca într-un vis, a unor personalităţi sau evenimente istorice, iar artistul recurge adesea la colaje care îmbină imagini istorice cu fotografii documentare. Anul acesta, lucrarea „Regele“, care îl înfăţişează pe Elvis Presley, s-a vândut cu 212.238 euro la casa Sotheby’s, în Londra, iar lucrarea „Dr. Menghele 2“ cu 117.609 euro, la aceeaşi casă de licitaţii.
Topul celor mai valoroşi pictori români a fost realizat cu sprijinul experţilor casei de licitaţii Artmark, luând în calcul toate tranzacţiile încheiate la licitaţiile publice din ţară, începând din anul 1995, inclusiv cele organizate ocazional de galerii, precum şi tranzacţiile încheiate în străinătate.
Catalogul este un instrument util şi pentru investitori mai puţin experimentaţi, interesaţi de plasamente în bunuri sigure, care pot fi tezaurizate, într-o perioadă în care investiţiile în artă şi cotaţiile au crescut spectaculos, iar pe piaţa de capital se pregăteşte crearea şi listarea primului fond deschis dedicat exclusiv unor astfel de plasamente.
„Top 100 cei mai valoroşi pictori români“ conţine şi un supliment cu cele mai îndrăgite pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani şi artişti consacraţi în Republica Moldova. Albumul se vinde, începând de săptămâna aceasta, împreună cu revista Capital, la preţul de 19,9 lei, la toate punctele de difuzare a presei.


Acest articol a apărut în ediţia print numărul 43 a revistei Capital din săptămâna 28 octombrie -3 noiembrie 2013